Služili su vojni rok kada to nije bilo obavezno, a sada masovno dobijaju pozive da se jave u kasarnu: O čemu se zapravo radi?

U Ministarstvu odbrane kažu da se svim vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka dodeljuje Značka i Zahvalnica otadžbine

  • 14

Muškarce koji su proteklih godina odslužili vojni rok, iako to nije bilo obavezno, ovih dana su pozivale starešine lokalnih kasarni kako bi im uručili zahvalnice i značke.

Miloša P. iz jednog mesta podno Kopaonika zbunio je poziv koji je dobio iz vojske. Pomislio je da ga zovu na dvonedeljnu vojnu vežbu, ali kada je otišao da se javi u kasarnu, dočekalo ga je iznenađenje kom se nije nadao.

Srbi i dalje rado idu u vojnike: Iz ova dva grada hrabri mladići i devojke hrle u vojsku

- Uručili su mi zahvalnicu i kutijicu u kojoj je nešto nalik na orden. Kažu da je to zbog toga što sam dobrovoljno služio vojsku koja nije obavezna. Iznenadio me je ovaj lep gest, ali čak i da nisam dobio ovaj znak pažnje ne bi mi smetalo, jer sam vojsku služio zato što je to ispravno i služio bih je opet da je potrebno - kaže on.

U Ministarstvu odbrane kažu za Telegraf da je Pravilnikom koji je donet 2016. godine definisano da se svim vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka dodeljuje Značka i Zahvalnica otadžbine.

Značka za vojnike, Foto: Telegraf.rs

- Imajući u vidu da je navedeni Pravilnik donet tek pre dve godine, a da se dobrovoljno služenje vojnog roka realizuje od 2011. godine, Značke i Zahvalnice se dodeljuju naknadno, po mestu prebivališta - kažu u Ministarstvu.

Oni objašnavaju da se uručenje Znački i Zahvalnica najčešće realizuje u sklopu obeležavanja državnih i vojnih praznika, uz prisustvo predstavnika lokalne samouprave i drugih državnih organa i organizacija.

- Do sada su Značke i Zahvalnice uručene vojnicima koji su dobrovoljno odslužili vojni rok sa oružjem 2011, 2012, 2013, 2014. i 2016. godine. Vojnicima koji su odslužili vojni rok 2015. godine, kao i vojnicima koji do sada nisu primili Značke i Zahvalnice, uručenje navedenih priznanja biće realizovano u ovoj godini - kažu u Ministarstvu.

Sa druge strane, za vojnike koji su dobrovoljno odslužili vojni rok počev od 2017. godine, ceremonija uručenja organizuje se u jedinicama Vojske Srbije, poslednjeg dana služenja vojnog roka.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gojko

    26. septembar 2018 | 21:46

    Svaki normalan muškarac se ponosi ili bi se ponosio ovakvom zahvalnicom. Svaka čast deco.

  • Vladimir

    27. septembar 2018 | 07:26

    A mi sto smo ratovali ........dva rata i nista ni plaketu....Pa dali je realno ......

  • Nikola

    26. septembar 2018 | 21:31

    Neka hvala, neka zadrze ovu gvozdjuriju. Bolje da su se zahvalili na drugi nacin koji je ljudima preko potreban zaposljavanjem, finansijskom pomoci i povisicom plata!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA