Knjaževačko čudo od deteta: Mateja je progovorio engleski sa 3 godine, tečno čitao već sa 6, profesori kažu da je živi rečnik (VIDEO)

I kada drugi ne mogu da se sete neke reči, u njegovoj glavi ona je već spremna

  • 8

Knjaževački gimanzijalac Mateja Milošević ponos je svoje škole i grada, tvrde njegovi profesori. Na nedavno završenom takmičenju iz engleskog jezika on je postigao najbolji rezultat, zbog čega je nagrađen putovanjem u Beč.

Engleski je Mateji kao maternji, s obzirom da je počeo da ga govori kada je imao samo tri godine. Već sa šest znao je da tečno čita, a njegova profesorka engleskog Karolina Mitić u šali kaže kako je "rečnik" celog razreda - i kada drugi ne mogu da se sete neke reči, u njegovoj glavi ona je već spremna, prenosi ZaMedia.

I ja sam majka, potpisala sam peticiju za doživotnu kaznu za ubice dece: Strah me je da pustim svoje dete na ulicu, koliko Srbiji treba vremena?

- Nemoguće je da vam, kada počnete tako rano da učite jezik, to ne pređe u naviku. Meni engleski dolazi prirodno koliko i srpski, ali volim da učim i druge jezike - skromno kaže on.

Njegovi profesori nisu ni blizu tako skromni kada je o njegovom talentu i radu reč, pa s ponosom ističu da je uspeh na ovom takmičenju samo jedan u nizu postignuća koje u poslednjih nekoliko godina niže talentovani učenik trećeg razreda.

- Sklonost ka prirodnim i društvenim naukama i jezicima kod njega su se spojili u jednu. Mi smo i kao škola, i kao grad ponosni što imamo  takvog učenika i takvo dete - kaže Katarina Đurić, profesorka srpskog jezika.

Mateja je podjednako posvećen i informatici, a profesori smatraju da mu vrlo malo fali do plasmana na republičko takmičenje iz programiranja.

No, uprkos svemu, njegovi karijerni ciljevi leže na drugom mestu. Siguran je da će jedan od smerova elekrotehnike biti njegov izbor kada studije dođu na red. A oni koji ga zanju sigurni su da će i na tom periodu briljirati, s obzirom na težak rad koji uvek ulaže.

(Telegraf.rs/ZaMedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    27. septembar 2018 | 21:02

    Hvala Bogu da ste se setili da malo pisete o pametnoj i nadarenoj deci,a ne samo o starletama koje ordiniraju po rijaliti programima.Zbog ovog momka mi lepo oko srca,kao da je moj .Bravo svaka cast.Molim vas nastavite da pisete ima ova Srbija pametne omladine.

  • Mi

    27. septembar 2018 | 19:41

    Bravo decko,konacno lepu vest da procitamo!

  • ĆupričaninSWE

    27. septembar 2018 | 20:28

    Svaka čast! Samo me zanima zašto Beč?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA