Kina obeležila 90. godišnjicu vojske: 12.000 vojnika marširalo na paradi, demonstrirali moć najbrojnije armije na svetu (FOTO) (VIDEO)

Kina ima najbrojniju vojsku na svetu, sa dva miliona ljudi

  • 2

Kina je juče održala vojnu paradu na 90. godišnjicu Narodne oslobodilačke vojske, koja je 1927. godine osnovana pod nazivom Kineska radnička i seljačka crvena armija.

Srpski vojnici stigli kod Putina: Počele Međunarodne vojne igre na moćnoj ruskoj zemlji (FOTO) (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP/Xinhua

Predsednik Kine Si Ðinping se na paradi u bazi Žurihe, u autonomnom regionu Unutrašnja Mongolija, pojavio u kamuflažnoj uniformi, navodi AFP.

- Nije ceo svet u miru. Mir se mora čuvati. Drugovi, naporno ste radili - rekao je kineski predsednika, na šta mu je vojska odgovorila "služimo narodu".

Foto: Tanjug/AP/Xinhua

U govoru pred postrojenim vojnicima, Đinping je pozvao vojsku da sledi smer Komunističke partije i bude pripravna da pobedi „svakog potencijalnog neprijatelja“.

U paradi je učestvovalo 12.000 vojnika i bilo je angažovano 700 aviona i borbenih vozila.

Foto: Tanjug/AP/Xinhua

Helikopteri koji su nadletali skup formirali su u vazduhu broj 90, a za njima su leteli borbeni avioni. Kina ima najbrojniju vojsku na svetu, sa dva miliona ljudi.

Po budžetu koji ima na raspolaganju to je druga sila u svetu, daleko iza SAD, sa 143 milijarde evra planiranih za 2017. godinu, što je porast od sedam odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Foto: Tanjug/AP/Xinhua

Od dolaska na vlast 2012. godine, predsednik Kine Si Ðinping predvodio je napore za modernizaciju kineske vojske, i dalje najveće vojske na svetu, navodi AFP.

Kina je u martu najavila da će povećati bezbednosnu potrošnju za sedam odsto, što je najmanji porast od 1991. godine.

Foto: Tanjug/AP/Xinhua

Inostrani mediji nisu bili pozvani da prate taj događaj koji je prenosila državna televizija.

Foto: Tanjug/AP/Xinhua

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Tanjug/China Daily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA