≫ 

3 SMRTONOSNA ORUŽJA KIM DŽONG UNA: Sa njima Severna Koreja planira da uništi Ameriku

Pored hemijskog oružja, moćne artiljerije i specijalnih operativnih snaga, evo koja još oružja poseduje Kim Džong Un

  • 11

Iako je korejski rat okončan primirjem 1953. godine, Severna i Južna Koreja su tehnički i dalje u ratu. Tenzije između ove dve zemlje svakodnevno rastu, a oštra retorika ne jenjava ni na relaciji Pjongjang Vašington. Od dolaska na vlast američkog predsednika Donalda Trampa odnosi između ove dve zemlje su se posebno pogoršali i čitav svet strahuje od mogućeg sukoba Severne Koreje i Amerike. Ako do toga i dođe stručnjaci ističu da SAD neće biti lako da porazi Kim Džong Una, jer Severna Koreja ima moćno naoružanje pomoću kojeg bi mogla da odgovori na napad i da zada muke Amerikancima.

Amerika priprema teren za napad na Severnu Koreju: Tu zemlju moramo napasti što pre!

Pored hemijskog oružja, moćne artiljerije i specijalnih operativnih snaga, ovo su tri smrtonosna oružja Severne Koreje od kojih SAD najviše strahuje.

Sajber napadi

Vojska Severne Koreje poseduje i sposobnosti da izvodi sajber napade - što je zemlji potrebno kao asimetrično sredstvo kako bi nadoknadila mnoge konvencionalne slabosti. Malo je poznato da je Pjongjang izveo nekoliko sajber napada u proteklih nekoliko godina.

Njihove sposobnosti nisu poznate u celosti, ali Severna Koreja ipak nije toliko umešana u sajber ratove kao što su recimo Rusija i Kina. Međutim, nije potrebno mnogo da se ometa mreža komande i kontrole čak i sajber napadima, posebno ako druga strana ne preduzme odgovarajuće odbrambene mere.

Najveća severnokorejska obaveštajna agencija ima posebnu ćeliju "Jedinica 180" (Unit 180) koja je verovatno odgovorna za neke od najsmelijih i najuspešnijih sajber napada, prenosi Rojters pozivajući se na osobe prebegle u Južnu Koreju, zvaničnike i stručnjake za bezbednost interneta.

Stručnjaci za sajber bezbednost tvrde da su pronašli tehničke dokaze koji bi mogli da povežu Severnu Koreju sa sajber napadom virusom "VonaKraj" koji blokira pristup podacima sve dok se ne plati "otkup" kojim je zahvaćeno više od 300.000 komjutera u 150 zemalja ranije ovog meseca.

Srž optužbi protiv Pjongjanga je njena povezanost sa hakerskom grupom "Lazarus", koji se povezuje sa prošlogodišnjim sajber napadom na centralnu banku u Bangladešu, kada je ukraden 81 milion dolara, i napadom na holivudski studio kompanije "Soni" 2014. godine.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, Wikimedia

Američka vlada optužila je Severnu Koreju za hakerski napad na "Soni", a pojedini američki zvaničnici rekli su da tužilaštvo gradi slučaj protiv Pjongjanga povodom krađe iz banke u Bangladešu.

Bivši profesor informatike Kim Heung-Kvang, koji je prebegao u Južnu Koreju 2004. godine, a i dalje ima izvore u Severnoj Koreji, tvrdi da je sajber napade Pjongjanga, čiji je cilj podizanje novca, organizovala "Jedinica 180" koja je deo Generalnog izviđačkog biroa, najveće obaveštajne agencije Pjongjanga u inostrantsvu.

Balističke rakete

Severna Koreja ima razvijene balističke rakete, koje je napravila uz pomoć Rusije i Kine. Neke procene pokazuju da Severna Koreja ima preko 600 raketa "Scud" kratkog dometa, više od 200 projektila "Nodong" i oko 50 projektila "Musudan" i "Teapodong".

Ovo oružje bi moglo se koristi za isporuku konvencionalnog, hemijskog i nuklearnog oružja oko Korejskog poluostrva i šire.

Foto: AP/Tanjug

Premda Pjongjang još nije usavršio interkontinentalne balističke projektile, pa nema opasnosti da nuklearne bojeve glave dosegnu teritoriju SAD, rakete srednjeg dometa bez problema mogu da pogađaju ciljeve u Južnoj Koreji, pa i u priobalju Japana.

Raketa Nodong ima domet od 1.300 km i može da stigne do Kine i obala Japana, Taepodong 1 ima domet od 2.000 km i može da stigne do udaljenijih krajeva Kine i Japana, raketa Musudan ima domet od 4.000 km i može da stigne do različitih krajeva Azije, a Taepodong 2 ima domet od 8.000 km i navodno može da stigne do SAD, Kanade i Evrope.

Ono što je posebno interesantno jeste da se Beograd nalazi na samoj granici dometa te poslednje rakete. Razdaljina između Beograda i Pjongjanga se procenjuje na oko 8.074km, što postavlja Srbiju na nimalo "prijatnu" poziciju, ukoliko dođe do sukoba i novih pretnji, a usledi i poneka greška koja se već događala.

Foto: Tanjug/AP

Nuklearne bojeve glave

Severna Koreja uspešno je proizvela smanjenu verziju nuklearne bojeve glave koja može da stane u njene rakete, čime je prešla ključni prag na putu ka statusu nuklearne sile, zaključili su američki obaveštajni zvaničnici u poverljivoj proceni.

Naime, američka Odbrambena obaveštajna agencija (DIA) zaključila je u novoj analizi krajem jula da severnokorejski lider Kim Džong Un sada poseduje do 60 nuklearnih bojevih glava, dok neki nezavisni stručnjaci veruju da je taj broj znatno manji, javio je Vašington post.

Američki zvaničnici zaključili su prošlog meseca da je Pjongjang takođe nadmašio očekivanja po pitanju izrade interkontinentalne balističke rakete sposobne da dobaci do kopna SAD.

Foto: AP/Tanjug/KRT

Od prve nuklearne detonacije Severne Koreje prošlo je više od 10 godina, a mnogi analitičari verovali su da će proći dosta vremena pre nego što njeni naučnici izrade kompaktnu bojevu glavu koju rakete mogu da isporuče do udaljenih meta. U dokumentu od 28. jula navodi se da je ta kritična prekretnica već pređena, navodi Vašington post.

U delu tog dokumenta, u koji je Vašington post imao uvid, navodi se da "američka obaveštajna zajednica procenjuje da je Severna Koreja proizvela nuklearno oružje koje mogu da ponesu interkontinentalne balističke rakete".

Još nije poznato da li je severnokorejski režim uspešno testirao smanjenu verziju nuklearne bojeve glave, iako je Severna Koreja prošle godine objavila da jeste.

(Telegraf.rs/Agencije/scout.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeks

    10. avgust 2017 | 12:38

    Bravo Kime,organizujes svoj narod i radis na odbrani mudro i lagano a ne ko mi,ni vojsku nemamo

  • Srbin bokelj

    10. avgust 2017 | 12:33

    KIME djavole mali samo probleme pravis

  • .

    10. avgust 2017 | 12:29

    Nema sanse da raketa nesmetano leti 8 000 km. Rakete se obaraju vec u prvih 1000km, tako da im ti dometi nista ne znace, ukoliko nemaju podmornice ili avione da se priblize do cilja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA