Ovo je najsavremeniji helikopter koji je Srbija naručila: Može baš sve, a prevoziće specijalne jedinice na najteže zadatke (FOTO)

On, osim dvočlane posade, može da preveze još devet naoružanih vojnika, a može da nosi i raketno i mitraljesko naoružanje, zbog čega je idealan za prevoz pripadnika specijalnih snaga i vatrenu podršku njihovom desantu

  • 10

Erbasov helikopter H145M, koji je Republika Srbija naručila, uspešno je izveo svoj prvi let sa kompletnim oružanim sistemom HForce, saopšteno je danas iz kompanije Erbas.

Novo moćno naoružanje Vojske Srbije: Pogledajte izbliza Erbasov helikopter H145M (FOTO) (VIDEO)

RUSI ŠALJU POJAČANJE U NIŠ: Stiže helikopter za dejstvo po Srbiji i ostatku Balkana

Probni let je izveden krajem avgusta u Donauvertu, gradu u Bavarskoj.

- Kao prvi kupac helikoptera H145M sa oružanim sistemom HForce-om, Republika Srbija je naručila devet helikoptera H145M, uključujući četiri opremljena HForce-om - izjavio je direktor programa HForce u Erbasovom ogranku za helikoptere, Žan-Luk Andre.

Zahvaljujući ovom modularnom oružanom sistemu koji je dizajnirao Erbas, helikopter H145M može da bude opremljen sa svim vrstama navođenog i balističkog oružja, kao što su laserski navođene rakete i mitraljezi, navodi se u saopštenju Erbasa dostavljenom Tanjugu.

Foto: Petar Vojinović/Tango Six

Prema ranijoj najavi predstavnika Erbasa, srpska vojska i policija bi krajem 2018. godine trebalo da preuzme svoj prvi H145.

Foto: Petar Vojinović/Tango Six

Ugovorom je predviđeno da u Srbiju stigne ukupno devet helikoptera H-145M, od čega će šest pripasti vojsci, a tri policiji. I dalje nije poznato koliko će koštati nabavka ovih letelica.

Foto: airbushelicopters.com

Helikopter H-145M predstavlja laki transportni i višenamenski helikopter s borbenim mogućnostima i smatra se jednom od najsavremenijih letelica u svojoj klasi u svetu.

Foto: airbushelicopters.com

On, osim dvočlane posade, može da preveze još devet naoružanih vojnika, a može da nosi i raketno i mitraljesko naoružanje, zbog čega je idealan za prevoz pripadnika specijalnih snaga i vatrenu podršku njihovom desantu.

Foto: Petar Vojinović/Tango Six

S obzirom na to da je reč o višenamenskoj platformi, H-145M može da se koristi i za izviđanje i borbene zadatke. U civilnoj verziji koristi se i za traganje i spasavanje.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zivojin

    9. septembar 2017 | 09:38

    Aman ljudi nama treba dobar raketni sistem i rakete iz domaće proizvodnje,

  • Ljuba

    9. septembar 2017 | 10:04

    Bilo bi dobro da se ožive sela po Srbiji, naročito oko Negotina. U mom Bukovču je katastrofa. Sve je propalo i propada. Nemamo vode, puteve. Žalosno.

  • ATIMUS

    9. septembar 2017 | 09:14

    Bravo sto vise borbenih helihoptera

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA