≫ 

Danas u 18:00 se očekuje eksplozija u Španiji! Katalonija proglašava nezavisnost ili Madrid povlači "nuklearnu opciju"? (FOTO) (VIDEO)

Ukoliko predsednik Katalonije Karles Pudždemon održi obećanje i zaista proglasi nezavisnost te španske pokrajine, Španija će se suočiti sa svojim najvećim političkim previranjem otkako se vratila demokratiji 70-ih godina prošlog veka

  • 6

U Barseloni je danas pojačano prisustvo policijskih snaga ispred zgrada najznačajnijih institucija, a park koji okružuje regionalni katalonski parkament je zatvoren, u iščekivanju mogućeg proglašenja nezavisnosti Katalonije od Španije, javlja AP. Oči čitavog sveta će biti uprte danas u Kataloniju, a svi strahuju kako bi ova situacija mogla da se završi. Da li će biti pregovora ili ne, ili će Madrid primeniti krajnje mere koje mu dozvoljava član 155 španskog ustava?

Od svih načina, Španija je izabrala - SRPSKI: Američki mediji izneli svoj stav o situaciji u Kataloniji

BOMBARDOVANJE BARSELONE: Da li se istorija ponavlja, a španski generali spremaju vojnu intervenciju na Kataloniju?! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Katalonski predsednik Karles Pudždemon nije otkrio šta će reći u 18:00 časova, kada je planirano održavanje plenarne sednice katalonskog parlamenta. Katalonski političari su izjavili da očekuju da bude usvojena deklaracija o nezavisnosti, zasnovana na rezultatima referenduma o nezavisnosti tog regiona od Španije održanog 1. oktobra, navodi američka novinska agencija.

Foto: Tanjug/AP

Poslanik katalonske Kandidature za narodno jedinstvo (CUP) Benet Saleljas izjavio je u ponedeljak da ta krajnje levičarska separatistička stranka neće danas, na zakazanoj sednici parlamenta Katalonije, pristati ni na jednu drugu opciju sem na proglašenje nezavisnosti.

Foto: Tanjug/AP

- Potpuno mi je jasno da oni koje ja predstavljam neće prihvatiti nijedan drugi scenario koji nije proglašenje nezavisnosti i proglašenje katalonske republike - rekao je Benet Saleljas za AP.

Saleljas navodi da će sednica parlamenta u Barseloni biti "akt suvereniteta" kojim se "politički subjekat koji se zove Katalonija odlučuje na samoopredeljenje i sebe proglašava republikom".

Foto: Tanjug/AP

On je, takođe, rekao da su potezi banaka i multinacionalnih kompanija tokom prošle nedelje, u cilju premeštanja sedišta van Katalonije zbog političke neizvesnosti, "apsolutno sramni" i da predstavljaju "ucenu zbog odluke katalonskog naroda".

Foto: AP/Tanjug

Lider španske opozicione Socijalističke partije Pedro Sančes pozvao je katalonskog lidera Pudždemona, nakon njegove izjave da će formalno proglasiti nezavisnost Katalonije za nekoliko dana, da "sve zaustavi".

Foto: Tanjug/AP

- Ako nas gledaš, ako naš slušaš - zaustavi sve i nemoj unilateralno proglašavati nezavisnost - rekao je Sančes novinarima u Barseloni, preneo je AFP.

On je rekao da će njegova stranka podržati akciju španske države, ukoliko Katalonija danas jednoglasno proglasi nezavisnost.

Rojters je preneo da socijalisti ne očekuju da će se u katalonskom parlamentu glasati o proglašenju nezavisnosti.

Foto: Tanjug/AP

ČLAN 155 - "NUKLEARNA OPCIJA" ZA KATALONIJU?

U krizi oko Katalonije, španska vlada bi mogla da aktivira Član 155 Ustava Španije, koji ovlašćuje vladu da pribegne svim merama potrebnim da se očuva integritet države, što su u Madridu indirektno nagovestili, piše danas nemački državni radio "Dojče vele".

Član 155 je najekstremnija mera kojoj može da pribegne španska vlada ukoliko jedna autonomna regija proglasi nezavisnost.

Foto: Tanjug/AP

U političkim krugovima taj član zovu i „nuklearna opcija“, dok ga je bivši ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija nazvao „atomskom bombom“.

Radi se o ekstremnoj meri predviđenoj za ekstremne situacije. Ta mera u Španiji još nikad nije uvođena.

Taj član predviđa da se nekoj regionalnoj vladi, u slučaju da ugrozi interese španske države, mogu oduzeti sva ovlašćenja - i prebaciti na centralnu vladu u Madridu.

Foto: Tanjug/AP

Ukoliko se građani dotične regije zbog toga pobune, vlada u odbrani integriteta države ima u tom slučaju pravo da primeni „institucionalnu silu“.

To bi u slučaju Katalonije u krajnjoj liniji moglo da znači sukob koji bi mogao da preraste u građanski rat.

Španski separatisti govore o mogućnost da unilateralno proglase nezavisnost, pozivajući se na mandat koji su dobili od oko 90 odsto građana koji su glasali na spornom referendumu.

Foto: Tanjug/AP

Španska vlada se poziva na Ustav prema kojem se mora poštovati "nedeljivost države". Kralj Felipe je nagovestio da bi mogao da bude primenjen Član 155.

- Zadatak legitimnih snaga zemlje je da se pobrinu za očuvanje ustavnog poretka - rekao je on posle referenduma, a premijer Marijano Rahoj upozorio je katalonske separatiste da ne primoravaju vladu u Madridu da „ide tamo kuda ne bi htela da ide“.

Foto: Tanjug/AP

TRI SCENARIJA ZA REŠAVANJE KATALONSKE KRIZE

Ukoliko predsednik Katalonije Karles Pudždemon održi obećanje i zaista proglasi nezavisnost te španske pokrajine, što bi se moglo dogoditi već danas, Španija će se suočiti sa svojim najvećim političkim previranjem otkako se vratila demokratiji 70-ih godina prošlog veka, ocenjuje AFP.

Foto: Tanjug/AP

Španska vlada i sudovi odbaciće bilo kakvo proglašenje nezavisnosti, a takav stav imaće mnogi, čak i u Kataloniji, imajući u vidu rezultate anketa koji pokazuju da su Katalonci gotovo jednako podeljeni kad je reč o otcepljenju, navodi francuska agencija.

U analizi u kojoj spekuliše o opcijama šta će se dogoditi ako katalonska vlada ipak proglasi nezavisnost, a šta ako to ne učini, Frans pres iznosi šest mogućih scenarija i taktika.

Foto: Tanjug/AP

Prema prvoj opciji, španski premijer Marijano Rahoj mogao bi da suspenduje postojeći autonomni status koji Katalonija uživa u skladu sa sistemom regionalnih vlada te zemlje.

Foto: Tanjug/AP

Naime, Član 155 španskog ustava nalaže da, ako vlada nekog regiona prekrši svoje ustavne obaveze ili "deluje na način koji ozbiljno ugrožava opšti interes Španije, Madrid može da preduzme potrebne mere kako bi tu vladu primorao da se povinuje ili da zaštiti opšti interes".

Foto: Tanjug/AP

Pri tom, pobornici stava španske vlade imaju većinu u Senatu, instituciji koja je zadužena za primenu tog Člana, dok su sa druge strane separatistički lideri upozorili da bi takav potez pospešio podršku nezavisnosti.

Drugi scenario bi se sveo na pregovore, a AFP primećuje da je, umesto da odmah proglasi nezavisnost posle referenduma održanog 1. oktobra, Pudždemon "kupovao vreme" poručivši da je otvoren za pregovore ili posredovanje.

Francuska agencija podseća da plan separatista o nezavisnosti podrazumeva proglašenje nezavisnosti praćeno nizom zakonodavnih koraka i glasanja za uspostavljanje nove države, što bi moglo da traje mesecima.

Foto: Tanjug/AP

Rahoj je rekao da će pregovarati sa Pudždemonovom stranom samo ako katalonski separatisti odustanu od nezavisnosti u skladu sa španskim ustavom, istakavši za "El Pais" proteklog vikenda da bi "idealno bilo ne tražiti drastična rešenja, ali se onda moraju izvršiti neke korekcije".

Kao treću opciju za rasplet katalonske krize, AFP navodi mogućnost da španska policija uhapsi Pudždemona i druge separatističke lidere ukoliko proglase nezavisnost.

Po četvrtom scenariju, potezi Madrida u cilju nametanja autoriteta Kataloniji mogli bi da izazovu nove proteste ili čak nerede u regionu, a mogućnost nasilja je policija već nagovestila prebijajući nenaoružane glasače u pokušaju da zatvore birališta tokom referenduma.

Foto: Tanjug/AP

- Ako Katalonci podlegnu pritisku u poslednjem trenutku i ne proglase nezavisnost, Pudždemonov politički opstanak bio bi pod znakom pitanja. Kriza bi potrajala, ali Rahojev uticaj ne bi bio ojačan - ocenjuje AFP, izlažući peti scenario razrešenja krize.

U slučaju da ne proglasi nezavisnost, Pudždemon rizikuje da doživi naglo slabljenje zamajca borbe za otcepljenje od Mardida, jer će se ispostaviti da ignoriše ishod sopstvenog referenduma, navodi Frans pres kao šesti scenario za konačni rasplet tenzija na relaciji Barselona-Madrid.

Foto: Tanjug/AP

PRETI LI ZATVOR LIDERU KATALONIJE?

Španska vladajuća Narodna partija preti zatvorom katalonskom lideru Karlesu Pudždemonu ukoliko on proglasi nezavisnost, piše danas "Independent".

Ta stranka objavila je najstroža upozorenja Pudždemonu povodom posledica eventualnog proglašenja nezavisnosti, a potparol te stranke kazao je da on može da završi kao raniji katalonski lider Luis Kompanis 1934. godine - u zatvoru, prenosi britanski list.

- Svako ko je proglasi može da prođe kao onaj koji je to pokušao pre 83 godine - rekao je portparol Narodne partije.

Foto: Tanjug/AP

Iako nije kazao sa kojim se optužbama Pudždemon može suočiti, navodi španski list "Espanjol", u Španiji je za zločin pobune predviđena maksimalna zatvorska kazna od 15 godina, dok pobuna protiv države donosi 25 godina zatvora.

U međuvremenu, zamenica španskog premijera Soraja Saenz de Santamarija učinila je ono što je nazvala "pozivom na razumne ljude unutar katalonske vlade da se ne bacaju u ambis".

Ona je Pudždemona opisala kao "fanatika" i insistirala da je zbog toga neophodna doza "zdravog razuma".

- Deklaracija neće proći bez odgovora. Sve neophodne mere biće preduzete - rekla je ona.

Foto: Tanjug/AP

MADRID IMA PODRŠKU EU KAO ODGOVOR NA KRIZU U KATALONIJI

Španski ministar ekonomije Luis de Gindos izjavio je danas da Madrid ima punu podršku Evropske unije u odgovoru na krizu koja potresa zemlju nakon referenduma o nezavisnosti u Kataloniji.

De Gindos, jedan od najcenjenijih španskih političara na međunarodnom nivou, kritikovao je poziv na nezavisnost Katalonije kao "pobunu protiv vladavine zakona".

- Ono što mogu da kažem je da su svi podržali stav španske vlade - rekao je De Gindos nakon razgovora tokom doručka sa ministrima Evropske narodne partije.

Foto: Tanjug/AP

AFP napominje da je podrška usledila nakon što su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron podržli jedinstvo Španije u nedavnim telefonskim razgovorima sa premijerom te zemlje Marijanom Rahojem.

- Ovo nije pitanje nezavisnosti. Ovo se odnosi na pobunu protiv vladavine prava, a vladavina prava je osnov ne samo za koegzistenciju u Španiji već za koegzistenciju u Evropi - rekao je De Gindos, nekoliko sati pre očekivanog govora katalonskog lidera Karlesa Pudždemona.

Foto: Tanjug/AP

Nije poznato da li će 54-ogodišnji katalonski predsednik proglasiti nezavisnost ili će odustati od toga.

- Sada je sve na gospodinu Pudždemonu - rekao je De Gindos izrazivši želju za povratkom "zdravog razuma, ne samo za celu Kataloniju, već za celu Španiju i Evropu".

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deka

    10. oktobar 2017 | 16:19

    Pa kako bre to sad eu podržava celovitost neke zemlje a kod nas to ne važi.Pa šta mi onda tražimo da idemo u tu eu, takvu kakva je

  • Nego

    10. oktobar 2017 | 13:24

    Nema tamo Putina da preti sa nuklearnim oružjem ako n eko napadne separatiste zato ih treba očistit sa lica zemlje!

  • milorad

    10. oktobar 2017 | 17:59

    evropska diktatura a ne demokratija zasigurno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA