≫ 

Danas se očekuje početak novog haosa u svetu: Tramp se povlači iz nuklearnog sporazuma sa Iranom?!

Predsednik iranskog Parlamenta Ali Larijani izjavio je danas da akcije SAD povodom nuklearnog sporazuma sa Iranom i politika sankcija toj državi, mogu da dovedu do haosa u međunarodnim odnosima, a Kina je pozvala SAD da ostanu pri sporazumu

  • 1

Očekuje se da se predsednik SAD Donald Tramp danas povuče iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i da iznese jaču strategiju konfrontacije, navode zvaničnici, piše danas Bi-Bi-Si.

Na koje tri države je Tramp osuo paljbu i označio ih neprijateljima, a ko mu se najviše šlihtao na Generalnoj skupštini UN-a? (FOTO) (VIDEO)

Ovaj potez, kako se navodi, ne bi povukao SAD iz sporazuma već bi u narednih 60 dana od tog trenutka, američki Kongres donosio odluku o tome da li će se povući tako što će ponovo uvesti sankcije Iranu.

Kako navode zvaničnici, državni sekretar SAD Reks Tilerson konsultovao se sa evropskim i kineskim kolegama, a Bi-Bi-Si podseća da je Tramp bio pod pritiskom i u svojoj državi i u inostranstvu da ne odustane od sporazuma.

U tom sporazumu sa šest svetskih sila, usvojenom 2015. godine, Iran se složio da će zaustaviti svoj nuklearni program u zamenu za smanjenje sankcija.

Američki kongres zahteva od predsednika SAD da na svakih 90 dana potvrdi da se Iran pridržava svog dela sporazuma i on je do sada to učinio dva puta.

Spekulacije koje su se pojavile u medijima da bi Tramp mogao ovog puta da odbije da potvrdi pridržavanje Irana sporazumu, izazvale su zabrinutost među američkim saveznicima kao i među nekim članovima Trampove administracije.

Obraćajući se početkom meseca pred Senatom i američki ministar odbrane Džejms Matis istakao je da odustajanje od sporazuma sa Iranom nije u nacionalnom interesu, podseća Bi-Bi-Si.

Tramp počeo da ispunjava predizborna obećanja: Naložio da se preispita nuklearni sporazum sa Iranom

Foto: United States Department of State

Iran: Moguć haos zbog akcija SAD, Kina poziva: Ne povlačite se

Predsednik iranskog Parlamenta Ali Larijani izjavio je danas da akcije SAD povodom nuklearnog sporazuma sa Iranom i politika sankcija toj državi, mogu da dovedu do haosa u međunarodnim odnosima, a Kina je pozvala SAD da ostanu pri sporazumu.

- Izgleda da su povukli određene poteze koji će na duži vremenski period dovesti do manjka reda u međunarodnoj areni. Dokaz toga su sankcije koje su uveli Iranu i Rusiji, kao i mere koje su nedavno preduzeli povodom nuklearnog sporazuma sa Iranom - rekao je Larijani na sastanku sa predsednikom donjeg doma ruske Dume Vjačeslavom Volodinom, prenosi TAS S.

Ukoliko SAD napuste takozvani Zajednički sveobuhvatni plan delovanja (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu ništa neće ostati od sporazuma, navodi agencija.

- Verujemo da je sporazum važan kako bi osigurao međunarodni režim neproliferacije i regionalni mir i stabilnost. Nadamo se da će sve strane nastaviti da čuvaju i primenjuju ovaj sporazum - rekla je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing na redovnom brifingu za novinare, prenosi AFP.

Foto: Tanjug/AP

Nemačka: Radićemo na jedinstvu i ako SAD napuste sporazum

Nemačka vlada poručila je danas da će raditi na neprestanom globalnom jedinstvu i ukoliko američki predsednik objavi da neće odobriti pridržavanje Irana nuklearnom sporazumu iz 2015. kao što se očekuje.

- Naš veliki interes je u nastavku ovog međunarodnog jedinstva. Ukoliko važna država kao što su SAD dođe do drugačijeg zaključka kao što, izgleda, jeste slučaj, mi ćemo raditi još snažnije sa ostalim partnerima na održavanju kohezije - rekao je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert, prenosi Rojters.

Lavrov Zarifu: Rusija ostaje posvećena nuklearnom sporazumu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas iranskom kolegi Mohamadu Džavadu Zarifu da Rusija ostaje u potpunosti posvećena nuklearnom sporazumu sa Iranom, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Lavrov je Zarifu u telefonskom razgovoru poručio da je Moskva čvrsto rešena da primeni taj sporazum u obliku koji je usvojio Savet bezbednosti UN, navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi Rojters. Istovremeno, Kremlj je upozorio da, ako se Sjedinjene Američke Države povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, to će imati ekstremno negativne posledice, a verovatno će i Iran napustiti taj sporazum.

- Svakako, to će naškoditi atmosferi predvidivosti, bezbednosti, stabilnosti i neširenja nuklearnog oružja u celom svetu - rekao je novinarima portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, istakavši da će Rusija nastaviti svoju politiku obezbeđivanja neširenja nuklearnog oružja.

Daljinac

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • grubi

    13. oktobar 2017 | 17:13

    ta karikatura od presjednika je totalno izgubio kontrolu uma, naumio je da ga povijest pamti po nečemu pa makar i po lošem...žarko želim da ga pamte po kraju , kao kenediya Linkolna Garfilda i Mckinlya...pa da se malo odmorimo od budale.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA