≫ 

Ko je Sergej Šojgu, Putinov mogući naslednik od kog drhti svet? Poznat je po "čvrstoj ruci", obožava srpske ćevape i dunjevaču (FOTO) (VIDEO)

Omiljen je "jer ima čvrstu ruku – dobro doziranu i nikad preteranu", kao i zbog sposobnosti da dobro upravlja najtežim situacijama. Međutim, njega su i pre nekoliko godina optužili da je bio umešan u korupcionaški skandal, u kojem je bio glavni osumnjučen

  • 9

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu doputovao je danas u Beograd, gde će prisustvovati obeležavanju Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Ruski ministar odbrane će u Batajnici prisustvovati Prikazu operativnih sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2017".

Ruski ministar Šojgu jeo srpske ćevape, ali šljivu nije hteo: Hvala lepo! (VIDEO)

Predviđeno je da Šojgu položi venac na Spomenik oslobodiocima Beograda i Spomenik sovjetskom vojniku na Novom groblju. U popodnevnim satima on će u Hramu Svetog Save razgovarati sa patrijarhom srpskim Irinejom.

KO JE SERGEJ ŠOJGU?

Sergej Šojgu je rođen u Čadanu (Narodna Republika Tuva) 1955. godine, od oca pripadnika tuvanske manjine i majke Ruskinje. Ima dve ćerke, Juliju i Kseniju. Po profesiju je građevinski inženjer i magistar ekonomskih nauka. Član je političke patrije Jedinstvena Rusija.

Šojgu je bio dugogodišnji ministar za vanredne situacije i gubernator Moskovske oblasti. Potpredsednik i član Visokog saveta Jedinstvene Rusije i nosilac zvanja heroj Ruske Federacije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Za vreme Sovjetskog Saveza je vršio razne funkcije u infrastrukturnom sektoru, a istovremeno je služio i u Crvenoj armiji u kojoj je stekao čina generala armije.

Nakon raspada SSSR-a njegovo iskustvo u logistici i organizacione sposobnosti su mu omogućili da uvek bude u blizini političkog vrha novostvorene Ruske Federacije, pa je zbog toga dobio mesto ministra za vanredne situacije i ovu funkciju je obavljao od 1994. do 2012. tj. sve do preuzimanja Ministarstva odbrane.

U ruskom je narodu je poznat kao guverner Moskovske oblasti, ranije član KPSS, a kasnije u redovima Ujedinjene Rusije, omiljen "jer ima čvrstu ruku – dobro doziranu i nikad preteranu", kao i zbog sposobnosti da dobro upravlja najtežim situacijama.

Odmah po preuzimanju dužnosti ministra odbrane Šojgu je zaređao niz diplomatskih susreta od strateškog značaja.

Foto: Tanjug/AP/RIA-Novosti

Bavi se i sportom, i to kao član hokejaške ekipe CSKA, u takmičenju u kojem učestvuju veterani ovog sporta, poznati političari i juniori CSKA i Spartaka. Predsednik je Međunarodne sportske federacije vatrogasaca i spasilaca.

OSETIO JE SRPSKO GOSTOPRIMSTVO

U julu ove godine održavalo se Međunarodno takmičenje u tenkovskom biatlonu nadomak Moskve, na kojem je učestvovao i tim tenkista iz Srbije. U sklopu takmičenja vojni kuvari su pokazali svoja umeća, a kod našeg štanda se zaustavio upravo Šojgu.

Naši srpski vojni kuvari predstavili u srpsku nacionalnu kuhinju, a ruski ministar odbrane se najviše zadržao na našem štandu.

Na trpezi su tada bile punjene paprike, bela čorba, salate, razni mezetluci, bureci, mesa sa roštilja, štrudle, slavski kolac i drugi gurmanluci. Ruski ministar se odlucio za srpsku pršutu, ražnjiće i ćevape, ali nije hteo da proba šljivovicu, jer, kako je rekao, više voli dunjevaču i pelinkovac.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Medu okupljenima su bili i studenti ruske Vojne akademije, koji uče srpski jezik i koji tokom Igara kao prevodioci pomažu srpskoj delegaciji, pa je Šojgu i njih "preslišao“.

- Kako se na srpskom kaže ''arbuz‘?" - pitao je u šali ministar jednu od studentkinja, ali je naš ambasador preduhitrio i rekao "lubenica".

Šojgu je na kraju srpskoj ekipi zahvalio na srpskom jeziku: "Hvala lepo!“

Nakon što je obišao sve ekipe, ruski ministar se sa delegacijom povukao u jedan od VIP šatora, ali je ubrzo posle toga našim kuvarima stigla porudžbina da se Šojguu spreme ćevapi. U rekordnom roku bili su ispeceni i posluženi.

Foto: AP/Tanjug

SKANDALI

Ne zna se mnogo o privatnom životu ruskog ministra. Jedno vreme se čak pisalo da je on mogući naslednik Vladimira Putina.

Šojgua su pre nekoliko godina optužili da je bio umešan u korupcionaški skandal, u kojem je bio glavni osumnjučen. Prema optužbama opozicije, iskoristio je svoju ćerku koja "pliva" u glamuru kako bi sakrio svoju vilu u Moskvi.

Foto: Фонд борьбы с коррупцией

Godišnja plata ministra odbrane Rusije je oko 120.000 dolara godišnje, ali je nekako uspeo da kupi luksuznu vilu od 16 milliona dolara u Moskvi. Istraživači opozicije tvrde da je Šojgu pokušao da sakrije imovinu time što je izjavio da je kuću kupio uz pomoć porodičnog fonda, i registrovao je na ćerku Kseniju.

Istraga je pokazala da je Ksenija vlasnik kuće od 2009. godine, a tada je imala samo 18. godina. Šojguova ćerka je bivša honorarna glumica,a opozicija se tada pitala kako je moguće da poseduje 16 miliona dolara sa samo 18 godina.

Printskrin: YouTube / БИЗНЕС Online

Vila je veličine 97.000 kvadratnih metara, a skrivena je i nema nijedne njene fotografije. Tada su prikazane samo slike iz vazduha, pokazujući nežno zakrivljene krovove.

Foto: Фонд борьбы с коррупцией

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA