≫ 

Oslobođena prestonica kalifata od džihadista: Tragični prizori uništenog grada, svi postavljaju jedno pitanje - da li je ISIS mrtav? (FOTO) (VIDEO)

Pad Rake predstavlja veliki poraz za Islamsku državu koja od prošle godine malo po malo gubi teritoriju nad kojom je ranije imala kontrolu

  • 5

Sirijske demokratske snage (SDF), koje podržava koalicija predvođena SAD, proglasile su danas pobedu nad Islamskom državom u Raki, gradu na severu Sirije koji su borci te ekstremističke grupe bili proglasili prestonicom kalifata.

Svi borci ISIS-a se predali i napustili Raku: U toku je "čišćenje" grada

Portparol i komandant SDF Talal Silo je, na konferenciji za novinare, istakao da je Raka "oslobođena od ekstremista" i da je vlast zvanično predata lokalnom savetu.

- Pobedili smo terorizam - rekao je Silo.

Pres konferencija je održana na gradskom sportskom stadionu koji su ekstremisti Islamske države bili pretvorili u veliki zatvor gde su držali zatočene i mučili protivnike. Silo je pozvao međunarodnu zajednicu i humanitarne organizacije da pomognu obnovu grada.

Pad Rake predstavlja veliki poraz za Islamsku državu koja od prošle godine malo po malo gubi teritoriju nad kojom je ranije imala kontrolu, napominje AP. Islamska država je osvojila Raku u januaru 2014. godine i taj grad pretvorila u epicentar svoje brutalne vladavine, navodi američka agencija.

Foto: Tanjug / AP

SDF je završni napad na Raku pokrenuo u nedelju nakon što je grupa sirijskih džihadista napustila grad prema dogovoru sa većem plemenskih staraca, pa je u gradu ostalo tek 300 džihadista koji su branili poslednje položaje. Evakuisano je 275 džihadista i njihovih porodica i ne zna se jesu li se povukli u druga područja koja su još u rukama Islamske države, piše agencija AFP.

SLEDI PERIOD NESTABILNOSTI

Islamska država, koja je odgovorna za neke od najgorih zlodela počinjenih nad civilima u novijoj istoriji, očigledno je na ivici kraha, ali malobrojni očekuju da će ona u potpunosti napustiti Irak i Siriju, a sve snage koje se protiv ISIS-a bore moraju ostati budne jer sledi čak još strašniji izazov, navodi danas AP.

Nakon što su zlostavljali stanovnike koji su pod njihovom kontrolom živeli više od tri godine, džihadisti ISIS-a sada gube svoju samoproglašenu prestonicu Raku i bore se da zadrže relativno male džepove teritorije u Iraku i Siriji, opkoljene lokalnim snagama sa svih strana.

Foto: Tanjug / AP

- Retki su, međutim oni koji očekuju da će ISIS u potpunosti otići odatle ili da će krvoproliću u dvema zemljama i tom regionu brzo doći kraj - upozorava američka agencija.

Uz osvrt na uspon i pad "kalifata" ISIS-a koja je, uzdigavši se iz pepela Al Kaide u Iraku, počela da se širi po Bliskom istoku početkom 2014, u analizi se navodi da uništenje ISIS-a nastupa uz pogubnu cenu i po Siriju i po Irak i ogromne patnje onih koji su trpeli brutalnu vladavinu ekstremista.

- Borbe i vazdušni udari pretvorili su u prah i pepeo gradove koji nekada cvetali, a sada nude samo tragične prizore srušenih stambenih blokova, puteva i mostova i kuća sravnjenih sa zemljom - navodi AP, ističući da su u Ramadiju, Mosulu i Raki razmere štete - zapanjujuće.

Pre dve nedelje, koalicija na čelu sa SAD saopštila je da je lokalnom stanovništvu vratila više od 83 odsto teritorije koju je ISIS držao pod kontrolom, premda aktivisti i posmatrači procenjuju da je broj žrtava i veći. Devetomesečna bitka za oslobađanje Mosula rezultirala je smrću oko 1.500 iračkih vojnika, ali je i najmanje 1.100 boraca Sirijskih demokratskih snaga ubijeno u bitkama za sirijsku Raku i Deir el-Zour do kraja septembra, kako je navela koalicija.

Foto: Tanjug / AP

Tokom tri godine otkako je ISIS osnovao svoj takozvani "kalifat", usmrtila je hiljade ljudi, raselila miliona ljudi i ulagala velike napore da decu zadoji ekstremističkom doktrinom. Uz to, uspon Islamske države i ratovi i alijanse koji su usledili s ciljem njenog poražavanja pogoršali su političke i sektaške linije razdora u Siriji i Iraku, pri čemu je kurdsko stanovništvo u obema zemljama steklo uticaj bez presedana.

- Ove promene i haotična poprišta u građanskom ratu u Siriji, tenzije između Kurda i etničkih Arapa, prisustvo šiitskih milicija i vladinih trupa u pretežno sunitskim gradovima iz kojih se ISIS povukao - sve to bi moglo da dovede do većeg nasilja - upozorava se u analizi.

Lavićima kalifata ispirani mozgovi, uče se mržnji i žele da postanu bombaši-samoubice: Oni su postali tajno oružje džihadista!

DA LI JE ISIS MRTAV?

Ukazujući da je "iz mnogo razloga, borba nad teritorijama ISIS-a samo početak", američka agencija naglašava da sve snage koje se bore protiv ISIS-a moraju ostati budne čak i nakon preuzimanja i poslednjeg dela teritorija iz ruku ekstremista.

Foto: Tanjug / AP

- Na neki način, snage koje su se borile protiv ISIS-a sada se suočavaju sa još strašnijim izazovom - navodi AP.

S tim u vezi, američka agencija se poziva na Hišama al-Hašema, iračkog pisca i analitičara, koji ocenjuje da u iračkom Anbaru ostaje 8.000 džihadista koji će se izmešati "kao so u vodi" i čekati pravi trenutak da krenu u novu pobunu ili izvedu samoubilački napad.

- Ogranci ISIS-a i dalje izvode brze napade u Egiptu i Libiji, gde je ta grupa stekla uporište i odakle bi mogla da se sveti - zaključuje Asošijejted pres.

Ideja Islamske država kao teritorije nije uspela, ali ovo nije konačan kraj ISIS-a. Ideja koju je godinama zastupao ISIS nije još mrtva i ona će i dalje biti velika opasnost za Zapad. Brojni stručnjaci strahuju, a na to su upozoravali i Amerikanci, da bi se sada brojni džihadisti mogli vratiti u matične zemlje i od tamo sejati teror.

Foto: Tanjug / AP

Ali više neće biti centra, glavnog mozga svih operacija, što su dosad bili Raka i Islamska država. Neće više postojati geografska lokacija odakle dolaze naredbe, nego se može očekivati da će ISIS-ovci organizovati ćelije kao nekad Al Kaida.

ISIS PLANIRA NAPAD NA SAD?

Direktor Centralne obaveštajne agencije Majkl Pompeo smatra da su ekstremisti Islamske države sposobni da organizuju i izvedu napad na SAD, čak i pošto su proterani iz Rake, koju su proglasili svojom prestonicom. Pompeo je naveo i mogućnost da ekstremisti obore avion.

- Islamska država je i dalje sposobna da izvede operaciju spolja. Ali u tom smislu ne bih govorio u jednini. Al Kaida na Arabijskom polustrvu duže vreme ima te namere, uključujući i obaranje aviona koji leti za zapadnu zemlju. Zasigurno među tim zemljama su i SAD - rekao je Pompeo, preneo je AP.

Foto: Tanjug / AP

I vršilac dužnosti ministra SAD za unutrašnju bezbednost Elejn Ðuk je nedavno upozorila da ekstremisti Islamske države i druge terorističke grupe planiraju novi veliki teroristički napad poput onog koji se dogodio 11. septembra 2001. 

Ðuk je u američkoj ambasadi u Londonu istakla da su džihadisti koristili napade noževima i kombijima kako bi svoje članove držali posvećenima, kao i da planiraju još jednu "veliku eksploziju" sličnu onoj užasnoj iz septembra 2001, preneo je "Dejli mejl". Ona je, pozivajući se na podatke obaveštajnih službi, rekla da ekstremisti planiraju da obore avione i tako izazovu ogroman broj civilnih žrtava.

Teroristi Al Kaide 11. septembra 2001. godine oteli su četiri putnička aviona i njima izveli samoubilačke napade na Svetski trgovinski centar u Njujorku i na Pentagon u Vašingtonu. Četvrti avion srušio se na polju u Šenksvilu, u Pensilvaniji, a u tim napadima je poginulo skoro 3.000 ljudi.

Pogledajte kako Raka izgleda sada:

(Telegraf.rs / Agencije)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale1971

    20. oktobar 2017 | 14:52

    I sada će pustiti dzihadiste da se evakuišu i da prvom prilikom opet isto nastave! Da se ja pitam sve bih ih po kratkom postupku,ni jedan da ne ostane!

  • Marijana Bakov

    20. oktobar 2017 | 14:57

    Asade uz Bozju pomoc do pobede.Svi smo uz tebe veliki covece.

  • Lazar

    20. oktobar 2017 | 14:35

    Nije mrtav, i da jesu, sad ce opet Amerika da finansira, a kao glume da su protiv terorizma

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA