≫ 

Barzani se 1. novembra povlači sa mesta predsednika Kurdistana: Niko nije stajao uz nas osim naših planina

- Posle 1. novembra neću više obavljati tu funkciju i odbijam svaku mogućnosti produženja mandata - rekao je Barzani (71) u pismu pročitanom na zatvorenoj sednici kurdskog parlamenta

  • 3

Predsednik autonomnog kurdskog regiona u Iraku, Masud Barzani, obavestio je danas parlament u Erbilu da po isteku mandata naće više obavljati tu dužnost.

Posle referenduma obustavljeni letovi za Kurdistan, a vlada odbija da preda Iraku kontrolu nad granicama!

- Posle 1. novembra neću više obavljati tu funkciju i odbijam svaku mogućnosti produženja mandata - rekao je Barzani (71) u pismu pročitanom na zatvorenoj sednici kurdskog parlamenta u koje je AFP imao uvid.

On je naveo da su izmene zakona o predsedniku Kurdistana ili produžavanja predsedničkog mandata neprihvatljivi.

- Tri miliona glasova za nezavisnost Kurdistana stvorilo je istoriju i ona se ne može izbrisati. Niko nije stajao uz nas osim naših planina - rekao je Barzani.

Barzani je u pismu zatražio od parlamenta da popuni njegovo upražnjeno mesto tako što će preuzeti ovlašćenja predsednika Kurdistana.

Foto: Tanjug/AP

Predsednički izbori u Kurdistanu trebalo je da se održe u novembru, ali su odloženi na neodređeno vreme.

Barzani je u septembru raspisao referendum o nezavisnosti Kurdistana uprkos protivljenju međunarodne zajednice. Region je zapao u sve veću izolaciju, a izgubio je skoro polovinu teritorije koje su Kurdi kontrolisali godinama, uključujući i naftom bogati Kirkuk.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA