≫ 

Katalonija na iglama: Separatisti pobedili na regionalnim izborima, Pudždemon u parlamentu, premijeru Španije samo 3 mesta

Stranka bivšeg lidera Karlesa Pudždemona, Zajedno za Kataloniju, osvojila je 34 mesta

  • 3

Katalonske secesionističke partije osvojile su tesnu većinu u regionalnom parlamentu, na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova nakon vanrednih regionalnih izbora održanih u četvrtak.

Katalonija u rukama separatista? Završeni regionalni izbori!

Tri stranke za nezavisnost zajedno su osvojile 70 mesta, što je dva mesta više od proste većine u parlamentu sa 135 poslanika, prenosi AP.

Stranka bivšeg lidera Karlesa Pudždemona, Zajedno za Kataloniju, osvojila je 34 mesta, republikanska levica ERC 32 mesta, a antikapitalistička stranka CUP četiri mesta.

Foto: Tanjug/AP

Istovremeno, partija Sijudadanos (Građani), koja je protiv nezavisnosti Katalonije dobila je 37 mesta. Premijer Španije, Marijano Rahoj, osvojio je samo tri poslanička mesta.

Ovakav rezultat predstavlja udarac za španskog premijera Marijana Rahoja koji je smenio katalonsku vladu i raspisao vanredne izbore nadajući se da će separatisti ostati van vlasti.

Foto: Tanjug/AP

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon je rekao da većina koju su osvojili separatisti na regionalnim izborima predstavlja pobedu "Katalonske republike" nad španskom državom.

Pudždemon je to rekao u Briselu gde se nalazi otkako je njegovu vladu smenio španski premijer Marijano Rahoj u oktobru nakon što je proglasila otcepljenje od Španije, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Kako navodi AP, on je dodao da EU mora uzeti u obzir da rešenje Rahoja ne funkcioniše, kao i da je on dobio "šamar u lice" nakon ovakvih rezultata.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    22. decembar 2017 | 10:19

    Nadam se da ce se Evropa sad malo bolje prisetiti blagoslova koje je delila separatistima iz bivse Yu???

  • Тодорић

    22. decembar 2017 | 09:29

    Јесте,само што је тамо гласала ЦЕЛА Шпанија,а нне само Каталонија,за разлику од НАШЕГ Косова где је гласао само народ Косова,а без грађана целе Србије којима је укинуто право да гласају на целој територији државе,и да одлучују о СВОЈОЈ покрајини. Зашто наша власт не организује гласање о СВОМ ДЕЛУ ДРЖАВЕ,па ако цео већински народ одлучи да поклони део своје територије суседној држави,онда може. Овако НЕ може.

  • oliahim

    22. decembar 2017 | 08:27

    dokaz da u mnogim drzavama vladaju politicke neznalice,kalkulanti i oni treci.pa,i ti treci su znali ishod unapred.mi moramo stl pre podeliti a obavezno zastititi sva nasa dobra na kosovu pa da se normalno zivi.samo neznam sta raditi sa kalkilantima,i onim trecim kojima ne ide u prilog posten red i rad.a oni se vise pitaju od svih ostalih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA