≫ 

Odlazi čovek koji je razbesneo Trampa: Zamenik direktora FBI podneo ostavku

Mekejb je imenovan za zamenika direktora FBI u februaru 2016. godine

  • 0

Zamenik direktora FBI-ja Endrju Mekejb saopštio je zaposlenima da se povlači sa tog mesta i da ostavka stupa na snagu od ponedeljka. Taj potez iznenadio je čak i one koji su očekivali njegovo martovsko penzionisanje, rekli su upućeni izvori za CNN.

Agent FBI smenjen jer je tokom izbora slao poruke protiv Trampa: "Klintonova jednostavno mora da pobedi"

Mekejb je bio centralna meta besa predsednika Amerike Donalda Trampa usmerenog na Federalni istražni biro oko njegove umešanosti u istragu oko potencijalne saradnje sa  Rusima, tokom predsedničkih izbora 2016. godine. Mekejb je ispunjavao uslove da se penzioniše u martu, ali je to mogao da učini ranije zbog neiskorišćenih slobodnih dana. Nekoliko izvora navelo je da je dogovor o prekidu saradnje bio uzajaman, međutim ima i onih koji kažu da je ostavka rezultat pritiska da ode.

Foto: Tanjug/AP

Dobro upoznat izvor naveo je da je direktor FBI Kristofer Vrej rekao Mekejbu da dovodi svoj tim, a da za njega neće biti mesta u njemu i da samo od Mekejba zavisi da li će otići ili ostati u FBI. Mekejb je imenovan za zamenika direktora FBI u februaru 2016. godine.

Donald Tramp je o ostavci saznao u ponedeljak ujutru, rekao je CNN-u zvaničnik Bele kuće. Tramp nije komentarisao za medije odlazak Mekejba. Predsednik SAD je neprekidno pritiskao Mekejba još od maja, kada je ovaj postao zamenik direktora. U decembru, Tramp je tvitovao da je Mekejb u trci sa vremenom:

Trampova netrpeljivost prema Mekejbu potiče od neuspele kandidature njegove žene za Senat države Virdžinija, 2015. godine. Wall Street Journal izvestio je da je Džil Mekejb primila 6 donacija u ukupnom iznosu od 467.500 dolara od, tada, demokratskog guvernera Virdžinije.

Uz to, prema podacima iz kampanje, Demokratska stranka, na koju je guverner imao veliki uticaj, isplatila je još dva iznosa u septembru i oktobru 2015. godine, odnosno 207.788 dolara. Ove donacije su bile uplaćivane pre nego što je Mekejb preuzeo dužnost u FBI i pre nego što je on imao bilo kakav uvid u istragu mejlova Hilari Klinton.

Foto: AP/Tanjug

Ova "priča" se pojavila tokom kampanje 2016. godine i "obojila" je Trampovo mišljenje o Mekejbu. Takođe ga je navela da pita Mekejba za koga je glasao na predsedničkim izborima. Tramp je kasnije negirao da je to pitao Mekejba.

Svojim odlaskom, Mekejb se pridružio podužoj listi visokih zvaničnika biroa koji su napustili svoje pozicije dok direktor FBI Kristofer Vrej okuplja svoj tim.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA