≫ 

Pomogao je Rusiji u dopingu, onda je izdao, prebegao u SAD i promenio izgled: Ko je Grigori Rodčenkov, čovek koji je odao tajne ruskih sportista? (VIDEO)

Rodčenkov je istakao da veruje da je predsednik Rusije Vladmir Putin bio upoznat sa doping programom

  • 48

Uzbunjivač Grigori Rodčenkov koji je izneo optužbe na račun ruskih sportista, tvrdeći da postoji sistemski doping, kaže da mu je život ugrožen, jer Kremlj želi da on "prestane da priča".

5 najvažnijih i nezaboravnih momenata kada se politika uplela u Olimpijske igre: Masakr u Minhenu, Ovens jači od Hitlera, Kimova parada (VIDEO)

Bivši zvaničnik anti-doping angencije Rusije (RUSADA) sada je prvi put od 2015. godine, od kada se nalazi u Americi, dao televizijski intervju i zbog toga je promenio lični opis. "Iz bezbednosnih razloga" obrijao je brkove, ofarbao kosu i obukao pancir. Kako bi donekle objasnio svoj postupak, rekao je da postoje informacije da mu je život ugrožen i da su zbog toga preuzete određene mere.

Rodčenkov je istakao da veruje da je predsednik Rusije Vladmir Putin bio upoznat sa doping programom uprkos negiranju Kremlja.

- Nisam lažov. U Rusiji nisam govorio istinu, ali od kako sam došao u Sjedinjene Američke Države, govorim istinu - rekao je Rodčenkov osvrćući se na tvrdnje ruskog predsednika da sve optužbe iznosi u dogovoru sa američkim službama.

Foto: printskrin/Twitter/60Minutes

Nakon što su ispitane tvrdnje koje je izneo, ruskim sportistima zabranjeno je učestvovanje na Zimskim Olimpijskim igrama u Pjongčangu. Zbog toga je 168 takmičara iz Rusije prodefilovalo na olimpijskom stadionu pod neutralnom zastavom, a kojima je Međunarodni olimpijski komitet uputio poziiv da učestvuju nakon što je dokazano da su "čisti".

Grigori Rodčenkov je iskusni hemičar i bivši direktor RUSADA, na čijem čelu je bio od 2005. do 2015. godine.

Dar za hemiju nasledio je od roditelja koji su nekada bili vrhunski sovjetski lekari. Tokom školovanja bio je vredan i uzoran đak, kasnije i student. Pre nego što je postao direktor državne anti-doping agencije, radio je u petrohemijskoj industriji.

Njega je novembru 2015. godine suspendovala Međunarodna anti-doping agencija (WADA) zato što je učestvovao u lažiranju testova pod pokroviteljstvom države.

Rekao je da je u sve to bila uključena i ruska obaveštajna služba. Objasnio je da su ruski obaveštajci prerušeni u vodoinstalatere dolazili da menjaju bočice s urinom i to tako što su ih u obezbeđenu prostoriju, gde je bila laboratorija, ubacivali kroz rupe u zidu.

Za 10 godina koliko je bio na čelu agencije, pomogao je da se razviju i distribuiraju zabranjene supstance hiljadama ruskih sportista, jer kako je rekao, cilj ruske države je bio da se po bilo koju cenu osvajaju medalje na Olimpijskim igrama i Svetskim prevenstvima.

Nakon izbijanja skandala 2015. godine, prebegao je u Ameriku, gde se od januara 2016. godiine nalazi u programu zaštite svedoka.  U zamenu za to, pristao je da sarađuje sa istražiteljima WADA.

Pokazalo se da su tvrdnje da mu je život ugrožen ipak opravdane, jer u samo desetak dana umrli su bivši diirektor RUSADA Vjačeslav Sinev i tada izvršni direktor državne anti-doping agencije Nikita Kamajev.

VIDEO: KGB drugi put među Rusima

(M.I.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    14. februar 2018 | 11:25

    Amerikanci i ne podlezu doping testovima!? Nisu u obavezi da ih rade,o cemu onda pricamo i zasto je to uvazena praksa nije mi jasno...

  • Rada Vešović

    14. februar 2018 | 09:13

    Ko izda brata stiže ga božja kazna.

  • Deda Grande 1946

    14. februar 2018 | 09:12

    e moj Grigorije, pojesce te americki mrak dok trepnes okom, hocu reci dok im vise ne budes trebao, pa nije valjda da mislis da ce amer trositi pare na tvoje skrivanje i obezbedjenje citav tvoj jadni i mizerni zivot?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA