Asanž ostaje u ambasadi Ekvadora: Izgubio proces pred sudom

Asanž je pobegao u ambasadu Ekvadora 2012. godine kako bi izbegao da bude isporučen Švedskoj

  • 1

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izgubio je proces pred sudom u Londonu, koji je odlučivao da li je u interesu pravde da preduzme legalne korake protiv njega, jer nije poštovao odredbe uslovne slobode 2012. godine.

Asanž će ipak ODGOVARATI švedskim vlastima ali to će uraditi u svom diplomatskom SKROVIŠTU

Foto: Tanjug/AP

- Uzimajući u obzir faktore za i protiv... smatram da je hapšenje proporcionalan odgovor, iako je Ašanž ograničio svoju slobodu već nekoliko godina - rekla je sudija Ema Arbutnot u svojoj presudi u Vestminsterskom sudu, a prenosi Rojters.

Ona je Asanža opisala kao čoveka koji "želi da nametne svoje uslove na putu pravde", te da se čini da smatra sebe čovekom iznad zakona, a da želi pravdu samo ako to ide u njegovu korist.

Takođe, dodala je da nije primetila da je njegov strah od toga da će ga švedske vlasti isporučiti SAD "razuman".

Foto: Guliver/Carl Court/Getty Images

Za vreme donošenja presude mala grupa Asanžovih pristalica stajala je ispred suda držeći transparente na kojima je pisalo "Oslobodite Asanža".

Asanž je pobegao u ambasadu Ekvadora 2012. godine kako bi izbegao da bude isporučen Švedskoj, koja ga je tražila zbog navodnog silovanja, što je on poricao.

Švedska je odbacila slučaj u maju prošle godine, međutim Velika Britanija i dalje traži njegovo izručenjera zbog kršenja uslovne slobode.

Foto: Tanjug/AP

Asanž se, inače, više od pet godina nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, jer strahuje od izručenja Sjedinjenim američkim državama, koje nameravaju da mu sude zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata, što se, inače, smatra najvećim curenjem informacija u američkoj istoriji.

On za sve to vreme nije napuštao zgradu ambasade Ekvadora, a njegovim advokati su kazali da nije u interesu pravde da ga traže i procesuiraju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA