≫ 

Istorija oslobođenja Bugarske "ispisana je ruskom krvlju": Ruski patrijarh Kiril tokom posete zagrmeo zbog nepravde u Sofiji

Svetla strana moje posete Bugarskoj se odnosi na čuveno brdo Šipka - tamo nisam video finske, poljske ili rumunske zastave, samo rusku i bugarsku

  • 9

Ruski patrijarh Kiril bio je u trodnevnoj poseti Bugarskoj, povodom obeležavanja 140 godina od rusko-turskog rata.

"Eskort muškarac" je Vatikanu poslao dosije o 40 gej sveštenika: Na 1.200 stranica stavio je sve njihove grehe

- Postoje mnoge pozitivne stvari koje sam video tokom moje posete Bugarskoj, ali postoje stvari zbog kojih sam ogorčen. Veoma sam ljut na zvaničnu retoriku predstavnika države - rekao je ruski patrijarh Kiril.

- Rečeno je da je u oslobođenju Bugarske učestvovala Finska, a to je bio puk ruske vojske u Finskoj. Istorija oslobođenja Bugarske "ispisana je ruskom krvlju"- dodao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, nijedna politička retorika ne može da opravda lažnu istorijsku interpretaciju.

Foto: AP/Tanjug

- Svetla strana moje posete Bugarskoj se odnosi na čuveno brdo Šipka - tamo nisam video finske, poljske ili rumunske zastave, samo rusku i bugarsku. Ja sam duboko uveren da će svi negativni politički govori proći, a vrednosti naše zajedničke istorije, oslobodilačka borba i žrtva ruskog naroda da Bugarska postane slobodna, zauvek će biti sačuvani u sećanju naših naroda - izrazio je svoje uverenje patrijarh Rusije.

Upitan da prokomentariše sastanak sa bugarskim predsednikom, patrijarh Kiril je odgovorio:

- Predsednik me je impresionirao, veoma je pametan, pravoslavac, čovek koji voli svoju zemlju. Čini mi se da je otvoren za dijalog sa Rusijom - rekao je ruski patrijarh.

Patrijarh Kiril je govorio o odnosima ruske i bugarske crkve i zahvalio patrijarhu Neophiteu na bratskoj ljubavi i uzajamno, razumevanju.

- Naše dve crkve su jedini pravi duhovni istorijski most, koji danas ujedinjuje naše narode i veoma je važno da ovaj most opstane - zaključio je ruski patrijarh.

Daljinac

(Telegraf.rs/dnes.bg)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vosa

    5. mart 2018 | 10:40

    Istina je da je Bugarska uvek bila od velike vaznosti i interesa za Rusiju. Jedina na Balkanu. A mi smo im za potkusurivanje.

  • miro

    5. mart 2018 | 10:24

    Zivela pravoslavna Bugarska i bratska Finska

  • Kalča🐕🐇

    5. mart 2018 | 12:46

    Rusija nema u celom svetu većeg fana od Srba, a njima je uvek bila važnija Bugarska. To su činjenice, ali i nama su pomagali to se ne može poreći.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA