≫ 

Od majke nacije do kidnapovanja, ubistva i otmica: Sve o kontroverznoj bivšoj supruzi Nelsona Mandele (FOTO) (VIDEO)

Važila je za "majku nove nacije", ali je njen ugled narušen kada su u javnost isplivale njene nasilničke aktivnosti

  • 1

Vini Madikizela-Mandela, bivša žena Nelsona Mandele i borac protiv aparthejda, preminula je u ponedeljak u 81. godini života posle duge bolesti.

Preminula Vini Mandela, borac protiv aparthejda i bivša supruga Nelsona Mandele

Portparol porodice Viktor Dlamini saopštio je da je Mandela umrla "mirno u ranim popodnevnim satima okružena članovima porodice i voljenima".

Vini Mandela borila se protiv aparthejda i aktivno učestvovala u politici. Imala je nekoliko pozicija u Vladi, uključujući zamenika ministra za umetnost i kulturu. Bila je članica političke partije Afrički nacionalni kongres (ANC) i vodila je žensku ligu.

Za Nelsona Mandelu udala se 1958. godine u Johanesburgu. Par je bio u braku 38 godina i imaju dvoje dece. Njen suprug uhapšen je 1963. godine, a Vini je vodila kampanju za njegovo oslobađanja u zemlji i inostranstvu narednih 27 godina, koliko je on bio u zatvoru. I ona je sama nekoliko puta završila u zatvoru zbog uloge u borbi protiv belačke manjinske vlasti.

Vini i Nelson Mandela bili su u braku 38 godina Foto: AP/Tanjug

Njen brak sa Mandelom počeo je da se raspada kada je on izašao iz zatvora 1990. godine. Par se razveo 1996.

Vini Mandela bila je poznata kao "majka nacije", ali je njen ugled počeo da se urušava kada je dovedena u vezu sa kidnapovanjem dečaka.

Tokom 1980-ih godina odobrila je nasilno ponašanje, uključujući i "necklacing" što je mučenje i izvršenje kazne tako što se guma, napunjena benzinom, stavi preko grudi i ruku žrtve i zapali.

Ostao je upamćen njen govor u Munsievilu 13. aprila 1986. kada je podržala ovu praksu mučenja ljudi.

- Sa našim kutijama šibica i ogrlicama, oslobodićemo ovu zemlju - rekla je tada Mandela.

Njena reputacija kao "majke nove nacije" dodatno je narušena kada je telohranitelj Džeri Ričardson optužio da je naredila kidnapovanje i ubistvo.

Vini Mandela bila je poznata kao "majka nacije" Foto: AP/Tanjug

Ričardson, koji je bio trener takozvanog ujedinjenog fudbalskog kluba Mandela, oteo je četvoricu dečaka iz kuće metodističkog sveštenika i odveo ih u Vininu kuću jer je ona mislila da ih on seksualno zlostavlja. Dečake su tukli dok nisu priznali da su imali seks sa sveštenikom, a Džejmsa Sejpeja (14) optužili su da je bio doušnik. Njegovo telo pronađeno je kasnije u šumi.

Godine 1991. Vini je oslobođena svih optužbi osim za kidnapovanje, a šestogodišnja zatvorska kazna smanjena je na novčanu kaznu u žalbenom postupku.

Sledeće godine bila je optužena i za ubistvo porodičnog prijatelja Abu-Baker Asvata, koji je ispitivao Džejmsa u njenoj kući posle kidnapovanja.

Ona i suprug su se razdvojili 1992., a njen ugled se dodatno urušio kada je izbacio iz svoje vlade 1995. zbog navoda o korupciji.

Bivša supruga Nelsona Mandele bila je optužena za kidnapovanje dečaka Foto: AP/Tanjug

Naime, Komisija za istinu i pomirenje, koju je osnovala vlada Nelsona Mandela, istraživala je o zločinima iz vremena aparthejda i pronašla dokaze o njenim nasilnim aktivnostima. Vini je 2003. goidne osuđena je za krađu i prevaru.

Kao članica Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) bila je optužena za naređivanje premlaćivanja, mučenja, ubistva i otmice, kao i da je učestvovala u nasilnim ispitivanjima i imala i svoju tajnu policiju. Ona nije pokazala nikakvo žaljenje za ubistva i otmice izvršene u njeno ime.

Ipak, mnogi su je u Južnoj Africi duboko poštovali zbog uloge u borbi protiv vladavine bele manjine, ali se pokazala i kao "nemilosrdni ideolog spreman da žrtvuje zakone i živote u stremljenju ka revolucionarnim ciljevima".

Njene beskompromisne metode i odbijanje da oprosti u suštoj su suprotnosti sa idealom pomirenja koji je usvojio njen bivši suprug Nelson Mandela, radeći na građenju stabilne demokratije nasuprot rasnim podelama i aparthejdskom ugnjetavanju.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nataly

    4. april 2018 | 09:20

    A zasto ne napisete pod kojim uslovima je Mendela pusten na slobodu! Pre pustanja na slobodu potpisao je da nece nacionalizovati rudnike zlata i dijamanata a to je znacilo da ce nacionalno bogatstvo ostati u vlasnistvu kolonijalnih sila! Mendelaje legalizovao pljacku i otimacinu okupatora. Za dobro odradjen posao dobio je parice od Nobelove nagradice!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA