Šta se tačno dogodilo u Centralnoafričkoj Republici gde su srpski mirovnjaci?

U mirovnoj misiji u CAR nalaze se i srpski vojnici

  • 3

Najmanje jedan civil je ubijen, a desetine pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, civila i pobunjenika je povređeno u današnjoj operaciji protiv oružanih grupa u prestonici Centralnoafričke Republike (CAR), saopštile su UN, prenosi Rojters.

U mirovnoj misiji u CAR nalaze se i srpski vojnici koji su, kako je ranije danas izjavio ministar odbrane Aleksandar Vulin, svi bezbedni i dobro.

Akcija je sprovedena protiv naoružanih ekstremnih grupa koje se bave kriminalom, napadaju civile i vrše iznude.

Nakon sukoba u Centralnoafričkoj Republici: Vulin poručio da su svi srpski mirovnjaci bezbedni

Portparol mirovne misije UN u Centralnoafričkoj republici (MINUSCA) Herv Verhosel rekao je da je u akciji ranjeno 11 mirovnjaka i "oko 20 civila i pobunjenika". 

Foto: AP/Tanjug

On je dodao i da je uhapšeno osam ljudi.

Rojters navodi da se najpre snažna pucnjava čula u noći između subote i nedelje u muslimanskoj enklavi, poznatoj kao naselje PK5 u Bangiu u kome hrišćani čine većinu, kada su mirovnjaci i domaće bezbednosne snage, kako navode očevici, pokušali da neutrališu baze ekstremista.

Borbe su se nastavile i jutros, mogao se videti veliki dim, a iz tog naselja žitelji su bežali u druge delove grada.

- Spavali smo i oko 2.15 ujutru smo čuli pucnjavu iz teškog i lakog naoružanja. Onda smo ujutru videli mirovne snage UN i vojnike CAR u ulici. Otišli su, ne znamo šta se zaista dogodilo - kaže jedan od stanovnika naselja PK5.

Foto: AP/Tanjug

U odvojenom saopštenju MINUSCA je navela da su žitelji PK5 više puta pozivali misiju da reaguje i protera naoružane grupe koje napadaju civile i vrše iznude.

- Tim kriminalnim grupama ponuđena je prilika da se dobrovoljno razoružaju. Nažalost, lideri grupa odbili su tu opciju - kaže se u saopštenju.

Misija MINUSCA navodi i da je tokom pretresa baza nekoliko grupa u PK5, uhapsila nekoliko osoba i zaplenila oružje i drogu i dodaje da će se zajednička operacija nastaviti.

- Zajednička operacija će se nastaviti dok kriminalne grupe iz PK5 ne budu rasformirane - dodaje se u saopštenju Misije UN.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    9. april 2018 | 05:24

    Sta ce nasi vojnici tamo?

  • Tigar

    9. april 2018 | 01:04

    Ovo je neko namerno organizovao zbog pritiska na Srbiju da Kosovo dobije status posmatraca u UN.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA