Tramp preti, Putin ćuti: Šta će Rusija uraditi ako SAD napadnu Siriju - ruski predsednik ima dve opcije (FOTO) (VIDEO)

Dok Tramp preti odmazdom, predsednik Rusije Vladimir Putin ne oglašava se previše. Postavlja se pitanje šta će Rusija uraditi u slučaju da zapadne sile predvođene američkim predsednikom napadnu Siriju?

  • 64

Svet danima priča o početku Trećeg svetskog rata, a tenzije su dodatno podgrejane kada je američki predsednik Donald Tramp poručio Rusiji da se spremi, jer stižu "nove i pametne rakete". Nakon navodnog hemijskog napada koji je sirijska vojska izvela pre skoro nedelju dana u Dumi, većina zapadnih zemalja složila se da režim Bašara al Asada treba strogo kazniti. Tramp još uvek nije saopštio konačnu odluku u vezi sa vojnom intervencijom u Siriji, koja sa svojim saveznikom Rusijom tvrdnje Zapada o hemijskom napadu naziva izmišljotinama. Dok Tramp preti odmazdom, predsednik Rusije Vladimir Putin ne oglašava se previše. Postavlja se pitanje šta će Rusija uraditi u slučaju da zapadne sile predvođene američkim predsednikom napadnu Siriju?

(BLOG UŽIVO) Da li je Treći svetski rat na pomolu? Američki avioni lete iznad ruskih baza, Rusija tvrdi da je napad u Guti isceniran (FOTO) (VIDEO)

Suočen sa pretnjom američkog napada na Siriju, ruski predsednik Vladimir Putin ima ozbiljnu dilemu: da li da ostane po strani i ne meša se ako Amerika ispali projektile na saveznika Rusije ili da rizikuju vojni sukob sa SAD-om, piše Vašington post.

Ako ga napad SAD satera u ćošak, Putin neće sedeti skrštenih ruku. Neučestvovanje bi ugrozilo njegov dosadašnji uspeh u Siriji, urušilo prestiž Rusije u svetu i pokvarilo sliku o "opasnom liku".

- Naš predsednik odlučuje o sudbini sveta - izjavio je ultranacionalistički lider Vladimir Žirinovski na ruskoj državnoj televiziji.

Hoće li situacija u Siriji dovesti do početka Trećeg svetskog rata? Foto: Tanjug/AP, Profimedia/TASS

Tokom kriza proteklih godina, Putin je odgovarao "prevrtanjem šahovske table". Kada su 2014. izbili masovni protesti u Ukrajini, Putin je reagovao tako što je odmah poslao trupe da preuzmu Krim, a zatim ga pripojio Rusiji.

Kada je kasnije komentarisao ovaj događaj, rekao je da je bio spreman da ruske nuklearne snage stavi na najviši nivo upozorenja u slučaju tenzija sa Zapadom zbog Krima. Rekao je da je otvoreno upozorio zapadne kolege da je bio spreman da se bori za Krim. Moskva je nastavila sa podrškom separatističkim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini i nije se obazirala na talase štetnih sankcija SAD i Evropske Unije.

Kada se vlada predsednika Sirije Bašara al Asada nalazila na ivici kolapsa 2015, Putinu je trebalo samo nekoliko nedelja da preduzme vojnu kampanju koja je spasila dugogodišnjeg saveznika Rusije i preokrenula rat u svoju korist.

PUTIN: KADA JE SUKOB NEIZBEŽAN, MORATE PRVI DA UDARITE

Putin je u jednom dokumentarcu podelio iskrenu uspomenu na svoju mladost koju je proveo u radničkom delu Sankt Peterburga, koji je tada bio poznat kao Lenjingrad. Rekao je da je tamo naučio lekcije za ceo život.

- Ulice Lenjingrada su me pre 50 godina naučile da kada je borba neizbežna, morate prvi da udarite - ispričao je Putin.

Pre godinu dana Putin se nadao boljim odnosima sa Amerikom na čelu sa Trampom, piše Vašington post. Nakon navodnog hemijskog napada u Siriji, Putin se trudio da ne odgovori na pretnje SAD, očigledno ostavljajući otvorena vrata za bolje odnose sa Vašingtonom. Moskva je odgovor svela na besne proteste.

Pre mesec dana načelnik generalštaba ruske vojske genelar Valerij Gerasimov upozorio je da bi napad SAD na Siriju ugrozio rusko vojno osoblje u ovoj zemlji i nacrtao ruski kontranapad na brodove i avione sa kojih bi ispalili rakete. To je potvrdilo spremnost Moskve da zaštiti svog saveznika iako bi to dovelo do direktnog sukoba sa SAD.

Rusija ima nekoliko desetina ratnih aviona u bazi Hmejmim u Siriji, zajedno sa nizom najsavremenijih raketnih sistema protivvazdušne odbrane i raketnim sistemom Bastion koji štiti obalu. Projektili imaju opseg do 450km.

U slučaju eskalacije sukoba, Rusija bi mogla da koristi vazdušne baze Irana kako bi rasporedila avione bliže Siriji.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je da je prioritet da se izbegne rat u Siriji, ali nije isključio mogućnost sukoba između SAD i Rusije.

- Nadamo se da će se SAD i njeni saveznici suzdržati od vojne akcije protiv suverene države - izjavio je on.

Rusija i Sirija ponavljaju da u napadu nije korišćeno hemijsko oružje Foto: AP/Tanjug

Kako će Rusija odgovoriti u slučaju napada na Siriju pokrenula je spekulacije u Moskvi. Malo njih veruje da je Rusija spremna da se uključi u vojni sukob sa SAD.

Rusija je ranije pretila da će oboriti američke projektile koji ugrožavaju živote ruskog osoblja u Siriji, ali od kako je kriza počela, tihi su u odgovorima kako će reagovati. Kremlj je do sada izbegavao pozivanje na sukobe, a portarol Kremlja Dmitrij Peskov pozvao je sve zemlje u sredu da se "suzdrže od destabilizirajućih koraka" oko Sirije.

ABC njuz ističe da se vojni planeri u SAD nadaju da će Rusija reagovati isto kao kada je Tramp prošle godine naredio napad na Siriju. Rusija je tada kritikovala vojnu inervenciju, ali je ostala po strani. Nije usledila vojna odmazda od strane Rusije. Amerika je o napadu unapred obavestila Rusiju, kako bi uklonila svoje vojnike.

Razlika ovoga puta jeste u tome što je SAD najavila veći i snažniji napad. Nekoliko ruskih posmatrača istaklo je da bi Rusija možda oborila američke rakete kao simbol otpora.

Vladimir Putin u zagrljaju sa Bašarom al Asadom Foto: Tanjug / AP

ZAŠTO RUSIJA BRANI SIRIJU?

U teoriji, Rusi se u Siriji bore protiv Islamske države, ali je Putin napadao i grupe koje podržavaju mnoge zapadne zemlje. Veza između Rusije i Sirije datira iz vremena Hladnog rata, kada je Sovjetski Savez stekao uticaj u Siriji pružanjem pomoći i oružja 1970-ih. Odnosi su oslabili kada se SSSR raspao 1991. sve dok Putin i Asad nisu postali predsednici u svojim zemljama 2000. U to vreme nisu imali bliske odnose, ali sredinom 2000-ih Rusija je počela da širi svoju vojsku na Bliskom istoku, nadajući se da će ponovo postati velika sila.

Nakon Arapskog proleća, ruska podrška Siriji dramatično se povećala, prenosi britanski Ekspres. Nakon rušenja Moamera Gadafija u Libiji, ruski uticaj na Bliskom istoku je bio uzdrman, pa su okretanje Asadu i Siriji postali očigledan izbor.

Najnoviji sukob oko Sirije doneo je Putinu šansu da predstavi Rusiju kao veliku silu. Međutim, između Moskve i Vašingtona je navodno uspostavljena tajna telefonska linija, jer se Rusija nada da će sukob biti izbegnut.

Dok ceo svet čeka rasplet situacije u Siriji, britanska vlada dala je premijerki Terezi Mej "zeleno svetlo" da se pridruži Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj u planiranju vojnih napada kao odgovor na navodni hemijski napad u Siriji.

Donald Tramp je napisao u četvrtak na Tviteru da "nikada nije rekao kada bi napad na Siriju mogao da se dogodi".

- Moglo bi biti vrlo brzo, ili ne tako brzo uopšte! U svakom slučaju, SAD pod mojom administracijom, uradile su veliki posao u oslobađanju regiona od Islamske države. Gde je naše "Ameriko hvala?" - napisao je Tramp na Tviteru.

Čini se da su se tenzije malo smirile, iako je nezavisni sistem upozorenja za nuklearni rat objavio upozorenje o konfrontaciji između Rusije i SAD, a ruska državna televizija savetovala građane šta da ponesu u skrovišta u slučaju izbijanja Trećeg svetskog rata.

VIDEO: SIRIJA - Američki bombarderi ili ruski protivvazdušni sistem

Daljinac

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA