Oštre prve reči novog predsednika Kube upućene "večitom" neprijatelju: Nastavljamo put revolucije (FOTO) (VIDEO)

Dijas-Kanel biće prvi predsednik Kube koji je rođen nakon Kubanske revolucije

  • 1

Novoizabrani predsednik Kube Migel Dijas-Kanel poručio je u četrvtak u svom prvom obraćanju da će nastaviti socijalističku revoluciju koju su predvodili njegovi prethodnici Fidel i Raul Kastro, kao i da promena u spoljnoj politici zemlje neće biti. S druge strane, SAD ne gaje nadu da će se imenovanjem novog predsednika odnosi sa Kubom bitno promeniti.

Dijas-Kanel (57) rekao je u govoru pred Narodnom skupštinom koji je prenosila televizija da njegove prve misli po preuzimanju dužnosti pripadaju "istorijskoj generaciji" koja je vodila zemlju od Kubanske revolucije 1959. godine. Kubansko rukovodstvo, kako je dodao, ne može da zaboravi "ni za sekund" njihovu posvećenost kubanskom narodu.

Kraj vladavine Kastro, Raul predaje vlast: Naslediće ga "uzorni đak" koji je slušao Bitlse i nosio dugačku kosu (FOTO) (VIDEO)

Dijas-Kanel pripada mlađoj generaciji lidera, zalagao se za modernizaciju ostrva, ali se od njega, kao dugogodišnjeg funkcionera Komunističke partije, ne očekuje da će insistirati na velikim političkim promenama. Istrovremeno je i predsednik Državnog saveta rekao je da se spoljna politika Kube neće menjati, iako je bilo nade da će zbog njegove želje za modernizacijom države želeti bolje odnose sa SAD.

Neprijateljski odnosi Kube i SAD počeli su 1959. godine kada su revolucionari proglasili pobedu, ulaskom trupa u Havanu Foto: Tanjug / AP

- Kubanska spoljna politika će ostati nepromenjena. Kuba neće ni ugroziti svoj suverenitet i nezavisnost, niti će diskutovati o svojim principima, niti će praviti ustupke uprkos spoljnom pritisku i pretnjama.

Novi kubanski predsednik rekao je i da će promeniti ono što se mora promeniti istovremeno braneći i štiteći tekovine Kubanske revolucije. Takođe je kazao da je Kuba spremna za dijalog na ravnopravnim odnosima.

Dijas-Kanel je rođen 1959, u godini kada su Fidel i Raul izveli levičarsku revoluciju na ovom ostrvu. Agencija Rojters ocenjuje da se bez obzira na ovu promenu, nakon skoro 60 godina vlasti Kastrovih, ne očekuje da ona pokrene korenite reforme u kubanskoj privredi pod kontrolom države i jednopartijskom sistemu, jednom od poslednjih u svetu.

Kubanska spoljna politika će ostati nepromenjena Foto: Tanjug/AP

Raul Kastro (86) će, međutim, do 2021. godine ostati lider Komunističke partije, jedine političke organizacije u zemlji, što znači da će i dalje imati veliki uticaj na proces donošenja državnih odluka.

Trampova administracija ne vidi da će kubanski narod dobiti više slobode pod novopostavljenim predsednikom Kube i nema nameru omekšavati svoju politiku prema komunističkoj vladi ovoga ostrva, rekao je u četvrtak službenik Bele kuće.

- Sjedinjene Države ne očekuju da će kubanski narod videti više slobode pod Kastrovim naslednikom kojega je sam odabrao - rekao je službenik nakon što je Migel Dijaz-Kanel stupio na dužnost.

Nakon otopljavanja odnosa i posete bivšeg predsednika Baraka Obame, kubanska vlada osudila je u junu prošle godine odluku predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa da pooštri američku politiku prema toj zemlji i opisala je kao korak unazad u američko-kubanskim odnosima, ali i dodala da bez obzira na to planira da nastavi dijalog sa Vašingtonom.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoro i prijatelji

    22. april 2018 | 22:32

    Nastavljajte koliko hocete ali su dani jednoumlju i komunizmu odbrojani

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA