Lider Pokreta pet zvezdica odustaje od mesta premijera: Da li će Italija konačno dobiti novu vladu?

Pokret Pet zvezdica sastaće se s predsednikom danas u 10:00 sati, dok će Liga, koja predvodi delegaciju desnog centra, u predsedničku palatu doći sat vremena kasnije

  • 1

Lider italijanskog Pokreta pet zvezdica Luiđi di Majo u nedelju je, prvi put od kako su izbori 4. marta završeni bez jasnog ishoda, predložio da premijera izabere zajedno sa liderom krajnje desničarske Lige, Mateom Salvinijem.

Sve do sada, Di Majo je insistirao na tome da sam bude novi premijer, ali je u nedelju Ligi dao ponudu u pokušaju da zemlju izvuče iz političkog zastoja koji traje više od dva meseca, navodi Rojters.

- Ako je cilj da se u delo sprovede izborna platforma, a prepreka je Luiđi di Majo kao premijer, onda kažem - hajde da izaberemo premijera zajedno - rekao je Di Majo u intervjuu za državnu televiziju RAI.

Italija i dalje bez nove vlade: Bivši premijer Mateo Renci odbio da pruži podršku Pokretu pet zvezdica

Do ovog poteza došlo je nekoliko sati uoči treće i možda poslednje runde formalnih konsultacija s predsednikom Serđom Matarelom.

Pokret Pet zvezdica sastaće se s predsednikom danas u 10:00 sati, dok će Liga, koja predvodi delegaciju desnog centra, u predsedničku palatu doći sat vremena kasnije.

Iako Di Majo ustupa funkciju premijera, i dalje insistira na tome da Salvini napusti svog saveznika, bivšeg premijera Silvija Berluskonija, koga Pokret pet zvezdica vidi kao simbola političke korupcije.

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni Foto: Tanjug/AP

- Lopta je sada u dvorištu desnog centra - istakao je Di Majo, rekavši da ne zna da li će Berluskoni "uzmaći".

Visoki, neimenovani izvor u Berluskonijevoj stranci rekao je u nedelju uveče, nakon razgovora lidera alijanse desnog centra, da "desni centar ostaje jedinstven, ali još nije sve gotovo".

Inače, u protekla dva meseca, Salvini je više puta odbio da raskrsti s Berluskonijem.

Ukoliko alijansa desnog centra ostane jedinstvena i ovoga puta, očekuje se da će Matarela pokušati da oformi privremenu vladu, s tim da Italija ponovo izađe na izbore kasnije ove godine.

Lider Pokreta pet zvezdica Luiđi di Majo Foto: Profimedia/ Alamy

Di Majo je rekao da, ako se Pokret pet zvezdica ne sporazume sa Ligom, on želi izbore što je pre moguće - već ovog leta.

Naglasio je da Pokret neće podržati nikakvu vladu koju bi oformio Matarela.

Takva vlada bi mogla da stupi na dužnost s punim ovlašćenjima samo ako ima podršku ili Pokreta pet zvezdica ili Lige, a obe stranke se protive toj ideji, napominje britanska agencija.

Matarela, koji je ovlašćen da bira premijere i raspušta parlament, pokušao je da izbegne nove izbore vodeći podrobne i strpljive pregovore, ali sada izvor upoznat sa situacijom kaže da se izbori u septembru ili oktobru ne mogu isključiti.

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Земунац Алекса

    7. maj 2018 | 21:07

    Лига за Север није никакава крајње десничарска странка! Под један Лига за Север је покрет за аутономију Ломбардије, скуп од левичара до десничара којима је само циљ да им се финансије одвоје од Рима и да њихови новци не иду на пројекте мултикултуралности и помоћи сиромашном југу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA