Putin položio zakletvu na posebnoj kopiji Ustava sa zlatnim slovima: Napravljena je specijalno za predsednika Rusije (FOTO) (VIDEO)

Na početku ceremonije vojnici Kremaljskog puka su nosili zastavu Rusije, zastavu ruskog predsednika, Ustav Rusije i znak predsednika Rusije

  • 0

Ruski predsednik Vladimir Putin položio je zakletvu i otpočeo svoj četvrti predsednički mandat. Na čelu države će biti šest godina, a njegova popularnost je na izuzetno visokom nivou, što govore i rezultati predsedničkih izbora koje je dobio sa 77 odsto podrške.

Zakletvu je položio u predivnoj dvorani Andrejevski u Velikom kremaljskom dvorcu. Ruku je položio na kopiju Ustava sa zlatnim slovima i zakleo se da će služiti ruskom narodu, da će štititi prava i slobode, kao i ruski suverenitet.

Putin se nakon inauguracije prvo obratio omladini ispred Kremlja, a onda ih je jednim potezom bacio u trans (FOTO) (VIDEO)

Na početku ceremonije vojnici Kremaljskog puka su nosili zastavu Rusije, zastavu ruskog predsednika, Ustav Rusije i znak predsednika Rusije.

Ruka ruskog predsednika na kopiji Ustava tokom polaganja zakletve Printskrin: RT

Kopija Ustava na kome je Putin položio zakletvu je posebno štampana i vezana kopija isključivo za predsednika Rusije. Čuva se u predsedničkoj biblioteci i šefovi države polažu zakletvu baš na toj kopiji.

Kopija Ustava, na koju je Putin položio ruku tokom polaganja zakletve, napravljena je posebno za ovakve prilike 1996. godine. Korišćena je u svim ceremonijama inauguracije od tada, navela je agencija Tas s.

Aktuelni Ustav Ruske Federacije je usvojen na referendumu 12. decembra 1993. godine. Ustav je stupio na snagu 25. decembra 1993. godine nakon zvaničnog objavljivanja i na taj način je ukinut sovjetski sistem vlasti.

Počasni gardista nosi kopiju Ustava predsedniku Rusije Foto: Tanjug / AP

Sadašnji Ustav je drugi najduži ustav u istoriji Rusije, odmah nakon ustava 1936. godine.

VIDEO: Putin četvrti put postao predsednik Rusije

Daljinac

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA