Predsednik Nemačke zatražio oproštaj od homoseksualaca za decenije patnji i nepravdi (FOTO)

Oštar tretman gej osoba nastavljen je i posle Drugog svetskog rata

  • 4

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer zatražio je danas oproštaj od homoseksualaca za decenije patnji i nepravdi, koje su trpeli zbog represivnih nemačkih zakona u nacističkom periodu i posle Drugog svetskog rata.

Štajnmajer je danas govorio na skupu povodom obeležavanja progona gej osoba koje je sprovodio nacistički režim Adolfa Hitlera.

Održano prvo crkveno gej venčanje: "Blagoslovio sam mnoge brakove, ali je uvek nešto nedostajalo. Sada je sve došlo na svoje mesto" (FOTO)

Oštar tretman gej osoba nastavljen je i posle Drugog svetskog rata, i u zapadnom i u istočnom delu tada podeljene Nemačke, gde je homoseksualnost godinama predstavljala krivično delo.

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer poklonio se žrtvama koje su nastradale jer su bili homoseksualci tokom Drugog svetskog rata Foto: Tanjug/AP

- Zbog toga danas tražim oproštaj, za svu patnju i nepravdu, i za ćutanje koje je usledilo - rekao je predsednik Nemačke.

Dodao je da želi da uveri "sve gejeve, lezbejke i biseksualce, sve kvir i trans osobe i interseksualce" da su zaštićeni u današnjoj Nemačkoj.

VIDEO: U MUP-u obuka o pravima LGBT osoba

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA