I Kanada će potpuno legalizovati upotrebu marihuane

Za proizvodnju odgovorna Vlada, za distribuciju provincije

  • 2

Kanada će u potpunosti legalizovati upotrebu marihuane, nakon što je njeno korišćenje u medicinske svrhe dozvolila još pre 16 godina, piše današnja Politika.

Zbog čega je Kanada jedna od vodećih država u svetu? Svaki ministar u vladi je stručnjak za oblast koju vodi (FOTO)

Time će Kanada biti prva u grupi sedam najrazvijenijih zemalja sveta, a druga nakon Urugvaja, koja je u potpunosti legalizovala marihuanu.

Inače, za regulisanje proizvodnje marihuane biće odgovorna vlada u Otavi, a provincije će odlučivati kako će se droga distribuirati i prodavati.

Kanadski "Nešenel post" prenosi da će se s oštrim kaznama suočiti samo oni koji marihuanu budu prodavali ili davali maloletnicima. Inače, mladi Kanađani inače važe za najaktivnije korisnike marihuane na svetu.

Odluku o potpunoj legalizaciji, odnosno korišćenju marihuane ne samo u medicinske svrhe, odobrili su senatori, koji su do sada najviše "zatezali", ali su u paketu s odlukom nametnuli desetine amandmana koji moraju ponovo na proveru u parlament.

Za legalizaciju se od početka zalagala Trudova vlada Foto: Tanjug / AP

Cilj vlade Džastina Trudoa je bio da novim zakonima, odnosno legalizacijom i striktnijim režimom prodaje doprinese tome da marihuana postane nedostupna najmlađima.

U isto vreme veruje se da će time uspeti da smanji nelegalna prodaja, a policiji ostavi više vremena da suzbija trgovinu takozvanim zešćim drogama.

Trudo je uvek smatrao da bi dekriminalizacija marihuane osigurala da profit ne završava u rukama "kriminalne elitze", a da se sa drogom ne susreću deca, navode mediji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mirjana

    9. jun 2018 | 09:10

    ana nadam se da ces i kod nas

  • Satanista 1.

    9. jun 2018 | 10:39

    Biće jeftinija na slobodno,dilera ilegalnih neće biti,konzumenti neka sami odluče šta će,možda bolje ili gore,videće se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA