Dan pred samit veka u Singapuru: Šta nas čeka posle "misije mira"? Da li će se Kim i Tramp sresti još nekad i šta će ko tražiti? (FOTO) (VIDEO)

Predviđeno je da se Kim i Tramp sastanu u utorak u 9 sati po lokalnom vremenu

  • 0

Oči celog sveta uprte su u Singapur, gde će se sutra najzad sastati američki predsednik Donald Tramp i lider Severne Koreje Kim Džong Un. O značaju ovog samita mediji pišu mesecima, a pored toga što će dovesti do poboljašnja odnosa dveju zemalja, očekuje se da se stavi tačka i na opasnost od nuklearnog rata.

Tramp i Kim su u Singapur stigli dva dana pre samita. Prvi je sleteo Kim Džong Un, koji se nakon toga susreo sa premijerom Singapura Li Hsijen Lungom. Nekoliko sati kasnije stigao je i Tramp avionom iz Kanade, koji je takođe imao odvojeni sastanak sa premijerom grada-države.

Predviđeno je da se Kim i Tramp sastanu u utorak u 9 sati po lokalnom vremenu, radi razgovora o okončanju nuklearnog programa Severne Koreje i transformisanja te izolovane zemlje, koja je pod oštrim međunarodnim sankcijama zbog svog nuklearnog programa.

Kim sleteo u pratnji još dva aviona, do hotela ga pratila kolona od 40 vozila i čuvene gorile koje su opet trčale pored blindirane zveri (FOTO) (VIDEO)

Ostao je još jedan da do dugo očekivanog samita Foto: Tanjug/AP

Tramp će u toj, kako je sam nazvao "misiji mira", pokušati u razgovoru sa Kimom lično da ispregovara okončanje nuklearnog programa Severne Koreje.

Tramp je ranije izjavio da se "oseća samouvereno" i da je spreman za sastanak.

- Smatram da Kim Džong Un želi da učini veliko za svoj narod i on ima tu šansu koju neće ponovo imati - kazao je Tramp.

Kim je po dolasku u Singapur u razgovoru sa premijerom rekao da "ceo svet posmatra istorijski samit između Demokratske Narodne Republike Koreje i Sjedinjenih Američkih Država".

- Zahvaljujući vašim iskrenim naporima...u mogućnosti smo da završimo pripreme za istorijski samit - rekao je Kim Liju.

Prema pisanju stranih medija, planirano je da Kim Džong Un napusti Singapur u 14 sati po lokalnom vremenu u utorak, 12. juna.

ŠTA KIM DŽONG UN ŽELI OD TRAMPA

Kada je Kim došao na vlast 2011. godine nakon smrti oca Kim Džong Ila, nasledio je ne samo porodičnu diktaturu već i dugogodišnji cilj dinastije Kima za ponovno ujedinjenje Koreje.

Iako nikada nije bilo puno detalja o tome kako bi unifikacija trebalo da izgleda na osnovu perspektive Severne Koreje, pretpostavlja se da ona ne uključuje američki savez sa Južnom Korejom ili prisustvo trupa SAD.

Kim vrlo raspoložen stigao u Singapur Foto: Tanjug/AP

Propaganda u Severnoj Koreji je na SAD uvek gledala kao na prepreku na putu ka ujedinjenju.

Kim ima više konkretnih ciljeva koji su očigledni u rečima i delima Severne Koreje, a to je da se ujedinjenje obavi pod uslovima pogodnim za Sever.

Tako Kim želi da:

1. učvrsti svoju vladavinu u Severnoj Koreji

2. postigne i demonstrira odustajanje od nuklearnih testiranja

3. poboljša kvalitet života svojih ljudi

4. podigne međunarodnu poziciju Severne Koreje kao nuklearne države.

Kada je preuzeo vlast, suočio se sa nedostatkom legitimiteta, jer je bio mlad i neiskusan, pa su stručnjaci mislili da neće dugo biti na vlasti. Međutim, Kim je ubrzo počeo sa ubijanje i čišćenjem liste visokih državnih zvaničnika. Prema nekim izveštajima, ubio je više od 300 ljudi, uključujući i svog ujaka, koji je u to vreme bio drugi čovek na Severu.

Šta će Kim tražiti od Trampa? Foto: Tanjug/AP

Na nuklearno oružje gledao je kao na jedini način kojim može da se sačuva od SAD. Nakon brojnih testiranja raketa i projektila, Kim je objavio da su postali nuklearna sila koja je dostigla vrhunac u naoružanju.

Međutim, u poslednjih nekoliko meseci, Kim se okrenuo za 180 stepeni, od čoveka koji je ubijao postao je diplomata koji želi da se sastane sa svetskim liderima.

Činjenica da se održavaju prijateljski susreti sa inostranim delegacijama je potvrda o postizanju nuklearnog statusa. Diplomatija je sredstvo kojim želi da oslabi sankcije prema svojoj zemlji, a pomirenje sa Južnom Korejom dovodi do obećanja nephodnih ekonomskih investicija i pomoći.

Sastankom sa Trampom Kim želi da predstavi Severu Koreju kao mirnu nuklearnu državu koja ne zaslužuje da bude pod tako strogim sankcijama.

TRAMP U MISIJI MIRA

Predsednik Tramp je pre puta u Singapur izrazio optimizam u pregovorima sa Severnom Korejom, ali je upozorio i da je ovo "jedina prilika" Kim Džong Unu.

Obećavajući ekonomsku pomoć Kimovoj vladi ako odustane od programa nuklearnog naoružanja, Tramp je rekao da "stvarno misli da će Severna Koreja postati izuzetno mesto u veoma kratkom vremenskom periodu."

On je rekao da će ishod sastanka u mnogome zavisiti od njegovog instikta.

Tramp u "misiji mira" Foto: Tanjug/AP

- Biću u misiji mira. Posle prvog minuta ću znati da li je Kim ozbiljan - rekao je Tramp novinarima pre odlaska na samit.

Tramp je za Kima rekao da je lider sa "nepoznatom ličnošću" i da ljudi ne znaju mnogo o njemu.

- Mislim da ću veoma brzo znati da li će se ili ne, prema mom mišljenju, dogoditi nešto pozitivno. I ukoliko budem smatrao da se to neće dogoditi, neću trošiti svoje vreme. Neću ni njegovo vreme da trošim - kazao je Tramp.

Na putu ka samitu tvitnuo je da će to biti "jedan uzbudljiv dan".

- Na putu sam ka Singapuru, gde ćemo imati priliku da postignemo izvanredan rezultat za Severnu Koreju i svet. To će sigurno biti jedan uzbudljiv dan i znam da će Kim Džong Un raditi veoma teško, što se retko dešavalo pre - napisao je Tramp.

On je zatim dodao da se raduje da se sastane sa Kimom i da se nada da ova prilika koja se pruža jednom u životu neće biti uzalud izgubljena.

Strani mediji prenose da je "impulsivnom američkom predsedniku" u istorijskom prvom sastanku lidera dve zemlje impulsivnost ispred planiranja.

Ceo svet čeka utorak Foto: Tanjug/AP

Naime, za razliku od tradicionalnih susreta šefova država gde se veći deo posla završi unapred, američki zvaničnici ukazuju da će jedina sigurna stvar uoči razgovora u Singapuru biti njihova nepredvidljivost.

Postoje i strahovanja da bi, zbog velike želje da se postigne dogovor, Tramp mogao da pristane na svaki dogovor, pa čak i loš.

Direktor programa američko-korejske politike u Savetu za spoljne odnose Skot Snajder opisao je samit kao dogođaj koji je "producirao Kim, režirao južnokorejski predsednik Mun Džae-In, a inspirisao Tramp".

TRAMP TELEFONOM RAZGOVARAO SA MUNOM

Američki predsednik Donald Tramp razgovarao je danas telefonom sa južnokorejskim kolegom Mun Džae Inom, saopšteno je iz rezidencije južnokorejskog predsednika, takozvane Plave kuće.

U saopštenju se ne navode detalji razgovora, ali se najavljuje da će biti održan brifing o telefonskom razgovoru lidera SAD i Južne Koreje.

Južnokorejske novinska agencija Jonhap navodi da su dva lidera razgovarala o pitanjima denuklearizacije.

KIM POZVAO TRAMPA U PJONGJANG?

Posle samita u Singapuru, Kim Džong Un i Donald Tramp mogli bi ubrzo ponovo da se sastanu i to u julu, ali u Pjongjangu.

Prema pisanju južnokorejskog medija, koji se poziva na izvor iz Singapura, Kim je pozvao Trampa na drugi samit u Pjongjangu.

Poziv na drugi samit navodno je poslat u pismu Foto: Profimedia

Poziv je navodno upućen u pismu koje je Kim poslao Trampu, a koje je američkom predsedniku doneo Kim Džong Čol 1. juna u Beloj kući.

Tramp nije otkrio šta mu je Kim napisao u pismu, ali je rekao da je to bilo "vrlo lepo pismo".

UOČI SAMITA ZAVNIČNICI SAD I SEVERNE KOREJE SMANJUJU RAZLIKE

Američki i severnokorejski zvaničnici razgovarali su danas u Singapuru u pokušaju da umanje razlike uoči istorijskog samita lidera dve zemlje, čiji je cilj da se pronađen način za denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

Iako postoje razlike oko toga šta bi trebalo da podrazumeva denuklearizacija, zvaničnici obe strane pokušali su da postignu napredak kada je u pitanju dnevni rad sutrašnjeg samita. 

Sastanak dveju delegacija uoči samita Foto: Tanjug/AP

U prvom komentaru o agendi, severnokorejska državna novinska agencija KCNA navodi da će dve strane razmeniti "široke i duboke poglede" o ponovnom uspostavljanju odnosa.

KCNA samit najavljuje kao deo "promenjene ere".

Kako dodaje, razgovori će se usredsrediti na pitanje izgradnje trajnog i izdržljivog mehanizma za održanje mira na Korejskom poluostrvu, pitanje ostvarivanja denuklearizacije Korejskog poluostrva i drugim pitanjima od obostranog interesa.

Uoči samita, Severna Koreja odbila je bilo kakvo jednostrano nuklearno razoružanje, a komentari KCNA o denuklearizaciji poluostrva istorijski su značili da Pjongjang želi da SAD ukloni svoj "nuklerni kišobran", koji štiti Južnu Koreju i Japan.

Američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je takođe u Singapuru, naveo je na svom nalogu na Tviteru da je Vašington posvećen "potpunoj, dokazivoj, nepovratnoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva".

Zvaničnik iz Trampove administracije, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da američka strana ulazi u pregovore s osećajem optimizma i jednakom dozom skepticizma, imajući u vidu dugogodišnju istoriju razvoja nuklearnog oružja Severne Koreje.

Narod na ulici Singapura čeka da prođe Trampova kolona Foto: Tanjug/AP

- Neće nas iznenaditi nikakav scenario - rekao je on.

Neimanovani zvaničnik je, takođe, rekao da će Tramp i Kim imati sastanak u četiri oka, koji će trajati do dva sata.

Kasnije, kako je naveo, sastanak na kojem će prisustvovati zvaničnici mogao bi da traje još sat vremena.

ŠTA AMERIKA MISLI O SAMITU TRAMPA I KIMA

Trampov advokat Rudi Đulijani izjavio je pre nekoliko dana da je "Kim na kolenima molio da se održi samit", ali Amerikanci ne smatraju da je ovo bio ključan faktor za održavanje samita.

Ankete koje su sprovedene govore suprotno, Tako, na pitanje koji faktor je uticao na spremnost Severne Koreje da pregovara o denuklearizaciji, 38 posto Amerikanaca reklo je da je to "teška politika", odnosno pritisak i pretnje koje je preduzela Trampova administracija, dok 29 posto misli da Severna Koreja smatra da ima snažne pregovaračke moži nakon uspeha u razvoju i testiranju interkontinentalne balističke rakete (ICBM).

31 posto smatra da su na to uticali međunarodni napori, kao što su kineski pritisak i sankcije UN.

Ceo svet se nada normalizaciji odnosa dveju zemalja Foto: Tanjug/AP

Anketa je pokazala da su Amerikaci optimistični kada je reč o samitu, ali da imaju skromna očekivanja. Uprkos optimizmu, javnost misli da vojni sukob između SAD i Severne Koreje nije značajno smanjen nedavnim diplomatskim napretkom.

Oko 61 procenat Amerikanaca podržava normalne odnose sa Severnom Korejom tek nakon što ona odustane od nuklearnog oružja.

Planirani samit uticao je na percepciju Amerikanaca o zemljama koje predstavljaju najveću pretnju SAD i svetskom miru. Rusija se smatra vežom pretnjom (50%) za SAD nego Severna Koreja (44%), dok se Kina smatra većom pretnjom (30%) od Irana (25%). Sevrena Koreja se i dalje smatra najvećom pretnjom međunarodnom miru i sigurnosti (53%).

SASTANAK KIMA I TRAMPA NAJAVLJEN KAO SASTANAK DVA DIKTATORA

Voditeljka emisije "Foks i prijatelji" Ebi Hantsmen greškom je najavila sastanak američkog predsednika Donalda Trampa i lidera Severne Koreje u Singapuru kao "sastanak dvojice diktatora".

Njen kolega Entoni Skaramuči nije primetio njenu grešku i nastavio je da priča o samitu.

Kada je uvidela svoju grešku, Hantsmenova se izvinila gledaocima u programu, ali je njen gaf zaživeo na Tviteru,.

KIM ĆE SE SASTATI I SA ASADOM?

Sirijski predsednik Bašar al Asad planira da poseti Kim Džong Una u Severnoj Koreji, prenela je u nedelju centralna novinska agencija Koreje.

Asad je navodno posetu objavio 30. maja, ali svrha njegovog putovanja kao i tačno vreme nisu poznati.

Sirija je jedna od retkih zemalja koja je poslednjih decenija održavala srdačne diplomatske odnose sa Severnom Korejom, a dve zemlje su zvanične veze uspostavile 1966.

O čemu će pričati saveznici? Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja je poslala stotine trupa u Siriju kako bi im pomogla u borbi protiv Izraela tokom arapsko-izraelskog rata 1973. Nedavno su UN optužile Severnu Koreju da podržava program Sirije za hemijsko oružje.

Put u Severnu Koreju mogao bi da bude znak rastućeg poverenja Asada. Činjenica da se oseća nesputanim da poseti saveznika koji je udaljen hiljadama kilometara potvrda je njegove snažne političke pozicije.

Video: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA