Brisel pita građane Da ili Ne: Ukidaju letnje računanje vremena?

Letnje računanje vremena, odnosno pomeranje kazaljki na satovima na šeste meseci, uvedeno je u nekoliko evropskih zemalja radi čuvanja energije tokom Prvog svetskog rata

  • 1

Evropska komisija pokrenula je konsultacije koje će trajati do 16. avgusta, a tiču se ukidanja prakse prelaska na letnje računanje vremena. EK zanima žele li Evropljani da zadrže letnje računanje vremena ili ne i vole li više letnje ili zimsko računanje vremena.

Pomeranje sata i letnje računanje vremena uništava nam zdravlje - evo kako da to sprečite

Inicijativu je pokrenuo Evropski parlament u februaru, ali i građani i neke države članice, javlja Hina, prenosi Jutarnji.hr.

Oko 73 odsto ispitanih Nemaca je u martu reklo kako bi radije da se letnje računanje vremena ukine, po anketi nemačkog osiguravajućeg društva DAK.

Ali, malo njih to očekuje u idućih pet godina.

Letnje računanje vremena, odnosno pomeranje kazaljki na satovima na šeste meseci, uvedeno je u nekoliko evropskih zemalja radi čuvanja energije tokom Prvog svetskog rata.

Evropski propisi nalažu da se satovi u EU pomaknu napred za sat vremena poslednje nedelje u martu i vrate sat vremena unazad poslednje nedelje u oktobru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brklja

    5. jul 2018 | 20:34

    Uvode pravila, zakone, standarde i koje sve gluposti, pa kada vide da je to sumanito odustaju. A mi, mi ko tele za kravom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA