Amerika uvodi nove sankcije Rusiji zbog Skripala: Zahladneli odnosi pred ponovni susret Putina i Trampa

Skripal i njegova 33-godišnja kćerka Julija 4. marta su pronađeni u nesvesnom stanju na klupi u britanskom gradu Solsberiju

  • 13
Američka i ruska zastava, Amerika, SAD, Rusija Foto: Pixabay

Sjedinjene Američke Države saopštile su da će 22. avgusta uvesti nove sankcije Rusiji nakon što su utvrdile da je Moskva upotrebila nervni otrov protiv bivšeg ruskog tajnog agenta i njegove kćerke u Velikoj Britaniji, javio je AP. Sve se dešava uoči najava Putina i Trampa da su spremni za novi sastanak bilo u Vašingtonu ili Moskvi.

- Utvrđeno je da je vlada Ruske Federacije koristila hemijsko ili biološko oružje kršeći međunarodno pravo, ili koristila smrtonosno hemijsko ili biološko oružje protiv svojih državljana - navela je u sredu portparol Stejt departmenta Heder Nauert u saopštenju.

>>> Otkrile ih nadzorne kamere: Policija juri osumnjičene Ruse za napad na Skripala, Volas ovo demantuje

Američka TV stanica NBC javila je, pozivajući se na visokog zvaničnika Stejt departmenta, da bi nove sankcije najviše trebalo da pogode izvoz osetljive robe Rusiji koja se odnosi na nacionalnu bezbednost.

Navodno je utvrđeno da je vlada Ruske Federacije koristila hemijsko ili biološko oružje kršeći time međunarodno pravo - Foto: Tanjug/AP

Skripal i njegova 33-godišnja kćerka Julija 4. marta su pronađeni u nesvesnom stanju na klupi u britanskom gradu Solsberiju. Njih dvoje su se oporavili od trovanja.

RAZLOZI ZA NOVE SANKCIJE SU IZMIŠLJENI

Ruska ambasada u SAD saopštila je danas da su nove američke sankcije protiv Rusije zbog slučaja Skripal drakonske i da su razlozi za njihove uvođenje izmišljeni.

Naglašava se da nalazi Vašingtona nisu potkrepljeni ni činjenicama ni dokazima, prenosi Rojters.

Skripal i njegova 33-godišnja kćerka Julija 4. marta su pronađeni u nesvesnom stanju na klupi u britanskom gradu Solsberiju - Foto: Tanjug/AP

Ruska delegacija pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopštila je danas da se Zapad ponaša kao tužilac, sudija i egzekutor u slučaju trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala.

- Celokupan Zapad u takozvanoj ''novičok'' drami ponaša se kao tužilac, sudija i dželat u isto vreme. Zašto bi (Rusija) dokazivala svoju nevinost, a ne obrnuto? - napisla je ruska delegacija pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja na svom Tviter nalogu, preneo je Rojters.

Sada ostaje da se vidi koliko će oveo uticati na odnose na relaciji Putin Tramp.

Da podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno pohvalio posvećenost predsednika SAD Donalda Trampa ispunjavanju obećanja datih tokom predizborne kampanje, i poručio da je spreman za novi sastanak sa njim, bilo u Vašingtonu ili u Moskvi.

Pre toga je Tramp zatražio je od svog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da pozove ruskog predsednika Vladimira Putina da poseti Vašington na jesen.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorran

    9. avgust 2018 | 17:45

    Razlozi za sankcije su stupidni. Amerika i Britanija zele da ekonomski uniste Rusiju, da bi sprecili njen razvoj i jacanje, i da bi preoteli njena prirodna bogatstva.. Da li je to Skripalj ili izumiranje belih nosoroga, svejedno je. Cilj je ekonomski oslabiti, zatim propagandom o losem zivotnom standardu, dovesti potkupljenu opoziciju na vlast, i izvrsiti bagatelnu rasprodaju prirodnih bogatstava. Ruse uciniti jeftinom radnom snagom u zapadnim firmama. Rusi znaju da im je rat neizbezan, kao jedini nacin opstanka, pored ovih svetskih hijena. Potrbna im je jos godina, dve, da kompletiraju naoruzanje, a onda ko zna sta ce biti.

  • Bobi

    9. avgust 2018 | 19:05

    Briti izmisle, ameri podrže, i eto razloga za sankcije, a pozadina svega je idiotizam, bezobrazluk i bahatost.

  • Ostoja

    9. avgust 2018 | 18:25

    Kad bi se sankcije uvodile po americkom modelu, oni bi od postanka bili pod sankcijama. (Mislim na Ameriku).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA