Trojica dečaka i trener koji su spaseni iz tajlandske pećine dobili držaljanstvo: Iako su rođeni u toj zemlji, bili su apatridi (FOTO) (VIDEO)

Glavni trener u tom fudbalskom klubu Noparat Kantavong rekao je da je predao dokumentaciju i za preostalih sedam igrača tog kluba koji su apatridi

  • 0

Trojica dečaka koji su s drugim članovima omladinskog fudbalskog tima bili zarobljeni u pećini u Tajlandu, u sredu su dobili državljanstvo te zemlje, zajedno s njihovim trenerom.

Njih četvorica su do sada bili apatridi i nisu bili državljani nijedne zemlje, zbog čega su bili uskraćeni za neka osnovna prava, uključujući mogućnost putovanja van tajlandske provincije Čiang Rai u kojoj žive, navodi AP.

>>> Pojavili se u javnosti nakon spasavanja iz pećine straha: Hrabri tajlandski dečaci izašli iz bolnice, a evo šta su prvo uradili (FOTO) (VIDEO)

Mongkol Bonpiam nije mogao da sakrije sreću što konačno postaje državljanin zemlje u kojoj je rođen - Foto: Tanjug/AP

U toj oblasti žive nacionalne manjine koje vode poreklo iz susednog Mjanmara.

Apatridi u Tajlandu nemaju pravo glasa, kupovine zemljišta, legalnog zaposlenja, rada u određenim oblastima, a ne mogu slobodno ni da se kreću, navodi međunarodna organizacija za nadgledanje njihovog statusa.

Državljanstvo je dobio i trener, koji je nakon spašavanja postao budistički monah - Foto: Tanjug/AP

Prema zvaničnim podacima, u Tajlandu ima 488.105 registrovanih apatrida, a njihov stvarni broj mogao bi da bude i do 3,5 miliona.

Dečaci uzrasta od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener ostali su zaglavljeni u pećini 23. juna pošto su jake kiše dovele do povećanja nivoa vode i blokirale im put ka izlazu. Dramatičnu akciju njihovog spasavanja uz pomoć ronilaca pratio je čitav svet.

Glavni trener u tom fudbalskom klubu Noparat Kantavong rekao je da je predao dokumentaciju i za preostalih sedam igrača tog kluba koji su apatridi.

Abdul Samon je takođe dobio državljanstvo zemlje u kojoj je rođen - Foto: Tanjug/AP

- Srećan sam. Fudbal može da unapredi živote klinaca čije porodice nisu u najboljoj poziciji. Ako bi imali tajlandsko državljanstvo, mogli bi, ako ne žele da igraju fudbal, da polažu ispite za javne službenike ili da nađu dobar posao u oblasti koju su studirali - kazao je Kantavong.

Dečaci koji su u sredu dobili državljanstvo zahtev su podneli pre nego što su ostali zarobljeni u pećini.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA