≫ 

Otkrivena pivara stara 13.000 godina: Ovo je najraniji dokaz o proizvodnji alkohola za koji čovečanstvo zna

Nejasno je koja se tačno vrsta alkohola proizvodila tamo

  • 2

Arheolozi su u pećini u blizini grada Haife otkrili lokalitet za koji se smatra da je najstarije mesto za proizvodnju alkohola, od pre 13 hiljada godina.

Priča o pravom "Čiči" i jednom od omiljenih srpskih piva koje nestaje: Jagodinska pivara se prodaje, cena pada, a niko je neće

- Ovo je najraniji dokaz o proizvodnji alkohola za koji znamo - rekao je Dani Nadel, jedan od arheologa sa univerziteta u Haifi.

Ilustracija Foto: Tanjug, Tanja Valić, Viminacijum

Nejasno je koja se tačno vrsta alkohola proizvodila tamo, kazao je Nadel, uz šalu da "nisu pronašli baš flaše piva". Arheolozi veruju da bi mogla biti reč o nekoj vrsti fermentisane kaše.

- Kuvali su nešto što je sadržalo poštenu količinu alkohola - rekao je Nadel, objašnjavajući kako se priprema oslanjala na fermentisanje žitarica, što je i danas ključan proces u proizvodnji piva.

U pećini Rakefet, gde su arheolozi pronašli tragove zamrznutih žitarica u rupama na tlu, proizvodile su se tek manje količine alkohola.

Pećina je takođe korišćena za sahranjivanje mrtvih za vreme natufijske kulture, što su Nadel i drugi istraživači utvrdili tokom prethodnih iskopavanja.

Natufijska kultura je počela pre oko 15 hiljada godina na prostoru istočno-mediteranske regije. Izraelski istraživači veruju da se alkohol možda proizvodio kao deo ceremonije Natufijanaca.

(Telegraf.rs/ Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • dadoredstar

    15. septembar 2018 | 21:27

    Znači ja pijem piče zvanično 12960 godina staro??!!Kad sam ja rekao da je pivo starije od vode niko mi živ nije vjerovao😁😁😁😁😁😁😁??!!!

  • Samo Zaječarsko

    15. septembar 2018 | 23:30

    Zaječar, tačno sam znao. Ima veze Rtanj i Zaječarsko pivo. Pij te pivo i penjte se na Rtanj da budete mladi i zdravi !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA