Brazil u nedelju bira predsednika: Žestoka borba između levice i desnice, strahuje se za budućnost zemlje i demokratiju (FOTO)

Brazilci će u nedelju izabrati i 513 zastupnika, 53 senatora, kao i guvernere 26 država i prestonice Brazilije

  • 0

Brazilci u nedelju izlaze na predsedničke izbore na kojima će se glavna bitka voditi između Fernanda Hadada, levičara koji prikuplja bodove na uspesima i harizmi bivšeg predsednika Lule, i krajnjeg desničara Žaira Bolsonara (63), čija popularnost izaziva zabrinutost za stabilnost demokratije u zemlji. Rezultat je teško prognozirati.

Pobedi li bivši vojni kapetan Bolsonaro, Brazil će dobiti za predsednika dobiti najvećeg desničara u istoriji, ističu stručnjaci.

Taj 63-godišnjak vodi u ispitivanjima javnog mnjenja, ali Fernando Hadad (55) ozbiljna mu je pretnja. Bivši gradonačelnik Sao Paola zamenio je Lulu da Silvu kao kandidat levičarske Radničke stranke (PT) nakon što je bivši predsednik završio u zatvoru zbog optužbi za korupciju.

Brazilski predsednički kandidat stabilno posle napada: Žair Bolsonaro je desničar, populista i seksista koji prezire LGBT populaciju (FOTO) (VIDEO)

Fernando Hadad je predstavnik levice Foto: WIkipedia

Za predsednika se takmiči 13 kandidata. Osim Hadada i Bolsonara, još troje ih ima šanse da dobije više od 10 odsto u prvom krugu. Kandidati će sigurno morati i u drugi krug, koji će se održati 28. oktobra.

Brazilci će u nedelju izabrati i 513 zastupnika, 53 senatora, kao i guvernere 26 država i prestonice Brazilije.

Brazilskom politikom već dve decenije dominiraju radnička stranka (PT), iz čijih redova dolazi četvorica poslednjih predsednika, i Brazilska socijaldemokratska stranka (PSDB) desnog centra.

BRAZILSKI DONALD TRAMP

Međutim, stalni korupcionaški skandali i ekonomska kriza pogodovali su usponu Bolsonara, kojeg nazivaju "brazilskim Donaldom Trampom". Brazil nije imao snažniji krajnje desni pokret od kraja vladavine vojne hunte 1985. godine.

Žair Bolsonaro je kandidat desnice i postaje sve popularniji Foto: Tanjug/AP

Izbori se odvijaju nakon najgore recesije u istoriji Brazila zbog koje se ekonomska situacija od 2015. do 2016. pogoršala za 7 odsto, dok je opoziv Luline stranačke drugarice i naslednice Dilme Rusev zbog prikrivanja prave veličine fiskalnog deficita gurnuo zemlju u institucionalnu krizu.

Njen bivši potpredsednik i neizabrani naslednik Mičel Temer, koji se nije kandidovao na ovim izborima, predvodio je spor ekonomski oporavak sprovodeći nepopularne neoliberalne reforme.

Političku klasu u međuvremenu je progutao skandal "Lava Jato" koji je izbio zbog mita koje su preduzetnici plaćali političarima u zamenu za ugovore sa državnim naftnim divom Petrobrasom.

Upleten je bio i Lula, koji je dobio 12 godina zatvora uprkos tome što je u anketama bio daleko ispred drugih predsedničkih kandidata.

U septembru ove godine je napadnut nožem Foto: Tanjug/AP

POLARIZACIJA ZEMLJE

Opoziv predsednice Rusev i suđenje Luli, što su njihovi pristalice protumačili kao manevre za rušenje levice sa vlasti, doprineli su polarizaciji zemlje na levicu i sve radikalniju desnicu.

- Sve velike brazilske političke stranke i većina političkih zvaničnika bili su upleteni u korupciju... A to je pogodovalo potrazi za alternativom - rekao je Mauricio Santoro, politolog Univerziteta u Rio de Žaneiru.

- Poput Trampa u SAD-u, Bolsonaro je bio kandidat koji je obećao da će u Brazilu sprovesti najveće i najdalekosežnije promene - rekao je Peter Hakim iz Interameričkog dijaloga.

Bolsonaro pohvalno govori o vojnoj diktaturi koja je vladala od 1964. - 1985. godine, obećao je da će naoružati stanovništvo kako bi se moglo odupreti rastućem kriminalu, zagovara ultraliberalnu privredu agendu i protivi se abortusu.

Lula da Silva, bivši predsednik Brazila, optužen je za korupciju Foto: Tanjug / AP

U napadu nožem 6. septembra zadobio je, međutim, tako velike povrede da je mogao da nastavi da vodi kampanju samo na društvenim mrežama. No to mu je povećalo popularnost i sada ga podržava 28 odsto birača, po anketi čiji su rezultati objavljeni u petak.

- Bolsonaro može spasiti zemlju jer nije korumpiran - smatra studentkinja Majara Ferari (25).

- Jedno od njegovih obećanja koje mi se najviše sviđa je ono o bezbednosti - rekao je Fabio Kristoforimaia, nezaposleni 43-godišnjak. Dodao je da je Brazil "prepušten nasilju".

Mnogi kažu da Hadad nema Silvinu harizmu i da prikuplja glasove na njegovim dostignućima Foto: WIkipedia

HADAD POKUŠAVA DA ISKORISTI LULU

Bolsonaro je izazvao velike kritike izjavama koje se smatraju seksističkim, rasističkim i homofobnim. Za jednu je zastupnicu rekao da je "preružna" da bude silovana. Time je odbio puno biračica koje bi mogle da glasaju za Hadada, koji će pokušati da skupi bodove na Lulinim dostignućima.

Za većinu Brazilaca, Lulin predsednički mandat od 2003. do 2010. bio je "najbolje razdoblje (...) u smislu privrednog rasta, smanjenja siromaštva, prilika, zapošljavanja", rekao je politolog Santoro.

PT se mesecima borio da pravosuđe dopusti Luli kandidaturu zbog čega su Hadadu, profesoru na univerzitetu i bivšem ministru obrazovanja koji nema harizmu bivšeg predsednika, ostala samo četiri nedelje za kampanju.

- Hadad ne bi uopšte imao glasova da nije zamena za Lulu - rekao je Hakim. Međutim, podrška Hadadu, čiji su roditelji doseljenici iz Libana, porasla je na 22 odsto kako se približavaju izbori.

Među drugim suparnicima Bolsonaru je Ciro Gomes, bivši Lulin ministar za nacionalnu integraciju, koji će se boriti sa Hadadom za glasove levog centra.

Mnogi strahuju da će zemja otići u pogrešnom pravcu ako Bolsonaro pobedi Foto: Tanjug/AP

SIMPATIJE SIROMAŠNIH I ŽENA

Aktivistkinja za zaštitu okoline Marina Silva, crnkinja skromnog porekla, mogla bi da osvoji simpatije siromašnih i žena, a bivši guverner Sao Paolo Geraldo Alckmin nudi alternativu Bolsonaru svojim umereno konzervativnim programom.

Hakim bi se ipak opkladio na Hadada, ali priznaje da i Bolsonaro ima "realne šanse" za pobedu.

I dok neki strahuju da će on uvesti autoritarni režim koji će podržavati vojska, Hakim ukazuje na drugu vrstu rizika.

- Postoji opasnost da će on biti slab, dezorijentiran predsednik koji se neće moći da se nosi s mnoštvom problema koji potkopavaju temelje demokratije - smatra taj analitičar.

VIDEO: Putin uživao u demonstraciji vojne sile na vežbi "Vostok 2018"

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA