Opozicioni političar iz Venecuele počinio samoubistvo: Bio zatvoren u zgradi pa skočio sa desetog sprata (FOTO)

Alban je po tumačenju te stranke uhapšen zbog izjava na Opštoj skupštini Ujedinjenih nacija prošlog meseca u Njujorku, u kojima je govorio o kršenju ljudskih prava u Venecueli

  • 1

Venecuelanski opozicioni političar Fernando Alban počinio je samoubistvo skokom sa desetog sprata zgrade obaveštajne službe (SEBIN) u kojoj je bio zatvoren zbog sumnje na upletenost u eksploziju na vojnoj paradi početkom avgusta, objavio je ministar unutrašnjih poslova u ponedeljak.

Pedesetšestogodišnji Alban, zvaničnik u gradskoj skupštini Karakasa, zatvoren je prošlog petka zbog navodne upletenosti u eksploziju dva drona početkom avgusta za vreme vojne parade koju je vodio predsednik Nikolas Maduro, objavio je ministar Nestor Reverol na Tviteru.

Zgrada odakle je skočio političar Foto: Tanjug/AP

Nekada najbogatija zemlja Južne Amerike danas grca u siromaštvu: Inflacija raste, dolazi do egzodusa stanovništva, a evo zbog čega je pala na samo dno (FOTO) (VIDEO)

- U trenutku kada je trebao da bude prevezen na sud, dok se nalazio u čekaonici u SEBINU-u, skočio je kroz prozor i pao, smrtno stradavši - napisao je Reverol.

DVE RAZLIČITE VERZIJE PRIČE

Ministrova verzija događaja donekle se razlikuje od one glavnog tužioca Tareka Saba koji je u izjavi za televiziju kazao da je Alban zatražio da ga puste u toalet odakle je skočio.

Opoziciona stranka "Pravda na prvom mestu", čiji je Alban bio član, tvrdi da odgovornost za Albanovu smrt snosi Madurova vlada.

- S velikim bolom i željom za pravdom obaveštavamo narod Venecuele da je zvaničnika Fernanda Albana ubio režim Nikolasa Madura - objavili su iz stranke, ali nisu ponudili dokaze za tu optužbu ni kako je ubistvo po njihovom viđenju počinjeno.

Sumnja se da je političar uhapšen zbog navodne umešanosti u eksploziju početkom avgusta Foto: Profimedia, AP/Tanjug, pngtree.com

Alban je po tumačenju te stranke uhapšen zbog izjava na Opštoj skupštini Ujedinjenih nacija prošlog meseca u Njujorku, u kojima je govorio o kršenju ljudskih prava u Venecueli.

Vlada nije odmah objavila razloge Albanovog hapšenja, a ministar Reverol u ponedeljak je kazao da se protiv Albana vodila istraga, između ostalog, zbog "aktivnosti destabilizacije, rušenja vlasti spolja".

- Govorila sam mu da ode iz zemlje, da ode sa porodicom. Nije me poslušao, previše je voleo ovu zemlju - izjavila je za Roiters pred zgradom SEBIN-a njegova pomoćnica Mileidi Blako.

Članovi njegove partije su u šoku Foto: Tanjug/AP

ADVOKAT GA JE VIDEO U NEDELJU

Albanov advokat Đoel Garsija kazao je novinarima da je Albana posljednji put video u nedelju i da tada "nije bio pretučen, bio je dobro". Svedoči takođe da mu je klijent tom prilikom rekao da ga ispituju, ali da ga ne muče.

Opozicija i aktivističke grupe za ljudska prava tvrde da vlada predsednika Madura drži u zatvoru stotine političkih zatvorenika kako bi suzbila političku opoziciju.

Partija nastradalog političara optužuje Nikolasa Madura za ubistvo političara Foto: Tanjug/AP

Ujedinjene nacije navode da su zatvorenici često izloženi maltretiranju, uključujući i pojedine dokumentovane slučajeve koji se mogu nazvati mučenjem.

Zbog eksplozije dronova 2. avgusta, tokom koje je ranjeno sedam vojnika, vlasti su uhapsile najmanje 30 ljudi, napominje Roiters.

Iz vlade negiraju da zatvaraju ljude zbog drugačijeg političkog mišljenja i ističu da im se sudi pravedno.

Prijatelji i porodica ne mogu da sakriju suze Foto: Tanjug/AP

Organizacija američkih država (OAS) osudila je Albanovu smrt.

- Direktna je odgovornost na režimu koji muči i ubija. Kriminalni diktatorski režim mora sada da ode iz Venezuele - objavio je na Tviteru glavni sekeretar organizacije Luis Almagro.

Javnost je veoma uznemirena zbog ovog događaja Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Pokušaj atentata na predsednika Venecuele, nakon eksplozije obezbeđenje skočilo na njega

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA