≫ 

Nestanak saudijskog novinara snimio njegov sat? U memoriji ostalo zabeleženo mučenje i ubistvo kritičara vlasti

Sat je bio povezan sa njegovim Ajfonom koji je ostao kod verenice pošto je on otišao u zgradu konzulata

  • 0

Istraga koju Turska sprovodi povodom nestanka saudijskog novinara Džamala Kašogija otkrila je snimke putem njegovog Epl sata koji navodno ukazuju da je mučen, a potom ubijen, izvestio je danas turski list Sabah, a prenosi balkansaljazeera.net.

Vašington post tvrdi da je Saudijska Arabija planirala da pritvori Kašogija: Tramp i Erdogan zahtevaju informacije o nestalom novinaru

Kako prenosi Rojters, ovaj izveštaj provladinog lista, koji nije odmah mogao da bude potvrđen, objavljen je pošto je delegacija iz Saudijske Arabije stigla u Tursku zbog formiranja "zajedničke radne grupe" koja bi istražila nestanak Kašogija.

- Trenuci u kojima je Kašogi ispitivan, mučen i ubijen zabeleženi su i sačuvani u memoriji njegovog Epl sata - navodi se u izveštaju turskog lista i dodaje da je sat bio povezan sa njegovim Ajfonom koji je ostao kod verenice Hatidže Čengiz pošto je on otišao u zgradu konzulata.

Džamal Kašogi, Foto: Tanjug/AP

JOŠ NEMA DOKAZA DA MU SE NEŠTO DESILO U KONZULATU

Podsetimo, Kašogi se vodi kao nestao od 2. oktobra kada je ušao u zgradu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dobio dokumenta neophodna za venčanje sa verenicom iz Turske. Turski zvaničnici strahuju da je Kašogi, dopisnik Vašington posta, poznat kao kritičar Saudijske vlade, ubijen u konzulatu, ali još nisu pružili dokaze za te tvrdnje.

Prethodno su dvoje turskih zvaničnika za Rojters izjavili da je Kašogi nosio crni Epl sat kada je ušao u konzulat, a da je taj sat bio povezan sa njegovim mobilnim telefonom koji je ostavio napolju. Njegova verenica je te navode potvrdila.

Novinar je nestao 2. oktobra kada je ušao u konzulat, Foto: Tanjug/AP

SLUTIO ŠTA MU SE SPREMA?

List navodi da se veruje da je Kašogi pokrenuo opciju za snimanje na telefonu pre nego što je otišao u konzulat. Takođe se u izveštaju navodi da su agenti saudijske obaveštajne službe, pošto je umro, otkrili da njegov telefon snima i da su iskoristili njegov otisak prsta da ga otključaju i obrišu neke podatke, ali ne sve i da su kasnije otkriveni preostali neobrisani snimci.

S druge strane, Saudijska Arabija je negirala te optužbe kao neosnovane. Saudijski zvaničnici naveli su da je Kašogi ušao u konzulat i ubrzo ga napustio, međutim, turski zvaničnici i njegova verenica koja ga je čekala ispred, tvrde da nije nikad izašao.

VIDEO: Šta treba da znamo kada neko nestane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA