Vekovima nisu mogli da otkriju šta je uništilo ovaj stari narod, a onda su saznali da ih je zbrisala smrtonosna salmonela (VIDEO)

Epidemija iz 1545. godine smatra se jednom od najrazornijih u istoriji Novog Sveta

  • 0

Časopis "Nature" objavio je novo istraživanje prema kome su naučnici izneli prve DNK dokaze o bakteriji koja je možda izazvala najgoru epidemiju iz tog razdoblja, a u pitanju je salmonela.

OVO JEZERO KRIJE TAJNU STARU 500 GODINA: Tu je nekad živeo NAROD OBLAKA, a ovo je ostalo iza njega (FOTO)

Kad su španski konkvistadori stigli u Meksiko 1519. godine, tamo je po procenama živelo oko 25 miliona domorodaca. Jedan vek posle ostalo ih je samo milion.

Domorodačko stanovništvo mnogo su učinkovitije od španskog oružja ubijale epidemije bolesti koje su Španci poneli sa sobom. Bilo je mnogo pretpostavki i nagađanja, ali koje su tačno bolesti dovele do pada Astečkog Carstva nikada nije potvrđeno.

Propast astečkog društva bila je predmet mnogih istraživanja i uopšteno se veruje da su je uzrokovala dva glavna faktora, dolazak španskih osvajača i brojne evropske bolesti na koje domorodačko stanovništvo nije imalo imunološk odgovor.

Najgora od tih epidemije harala je između 1545. i 1550. godine i veruje se da je koštala života više od 80% autohtonog stanovništva.

- Epidemije iz 1545. godine smatra se jednom od najrazornijih u istoriji Novog Sveta - napisala je grupa naučnika iz nemačkog Prirodnjačkog instituta Maksa Planka.

Naučnici su ranije sugerisali da su boginje, tifusi, osipi bili uzročnici epidemije. U jednoj studiji iz 2002. godine kao mogući uzročnik navodi se i hemoragijska groznica. Nijedna od tih hipoteza nije potvrđena DNK dokazima.

U pokušaju da rasvetle uzrok epidemije među Astecima, naučnici su na groblju na visoravni Oaksakan na jugu Meksika uspeli da izoluju DNK iz zuba 29 pokojnika, od kojih ih je 24 umrlo u doba epidemije.

Stručnjaci su razdvojili bakterijski DNK od ljudskog i nakon upoređivanja rezultata s više od 2.700 modernih bakterijskih genoma utvrdili da je nekoliko pokopanih na spomenutom groblju bilo zaraženo smrtonosnim sojem salmonele nazvanim Paratipi C.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA