≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

ZA DOBRO JUTRO: Medvedi osvajaju Balkan, samo u Sloveniji ih ima 600, a ovo su njihove najlepše slike

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svakog jutra u 7.00 na rubrici ZANIMLJIVOSTI možete pogledati snimak ili fotografiju ZA DOBRO JUTRO, koji će učiniti da vam dan počne na najlepši mogući način

  • 9

Dobro jutro! U Sloveniji živi skoro 600 mrkih medveda, a njihov se broj u zadnjih desetak godina povećao za trećinu, pokazala je studija provedena u sklopu projekta Life Dinalp Bear, prenose slovenački mediji.

Foto: Tanjug/AP

Istraživanje koje delimično finansira EU, a sprovode ga slovenački stručnjaci iz Biotehničkog fakulteta u Ljubljani i lovačkog udruženja, do tih se podataka došlo metodom molekularne genetike. Naime, utvrđeni su DNK tragovi medveda na uzorcima njihove sline, dlaka i izmeta, što omogućuje da se rast i pokreti te populacije prate “kroz prostor i vreme”.

Foto: Tanjug/AP/Amel Emrić

Metoda je u slovenačkim šumama bila prvi put primenjena 2007. godine, kad su DNK tragači otkrili 560 medveda, a njihov broj od tada stalno raste, kao što se i njihov habitat širi prema severu i zapadu.

Foto: Facebook/ExtremeSport Sarajevo

- S koliko smo medveda u stanju da živimo zajedno, to još moramo odlučiti na nivou celog društva. Možemo lovom smanjiti broj medveda, ali je moguće i povećati društvenu toleranciju prema toj zaštićenoj vrsti - rekao je za Slovensku televiziju biolog Tomaž Skrbinšek.

Foto: Wikimedia/U.S. Fish and Wildlife Service

Očekuje se da će do kraja godine biti poznati i rezultati rasprostranjenosti medveda prema pojedinim slovenačkim regijama.

Foto-ilustracija: pixabay.com

U okviru projekta Life Dinalp Bear istražuje se i hrvatska populacija mrkog medveda koje od slovenačkih kolega delom razdvaja žičana prepreka za ilegalne migrante koja je postavljenana duž četvrtine granice, a preseca i jedinstveni medveđi habitat.

Foto-ilustracija: Guliver/John Moore/Getty Images

(Telegraf.rs/ Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • M.K.

    9. oktobar 2017 | 12:30

    Medo plišani .....💘

  • CRNI GAVRAN

    9. oktobar 2017 | 11:58

    Da imam para kupio bih medjeda

  • M.K.

    9. oktobar 2017 | 18:27

    @Qwerkus : haha 😆medo brundo desilo se cudo medo brundo naucio si sve , kad u nešto verujes desice ti se 🙈👼

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA