Konačno otkrivena tajna najpoznatije ratne fotografije: Uhvaćen je trenutak u kom ispaljeni metak ulazi čoveku u glavu (FOTO)

Na fotografiji se vidi pištolj koji je je već bio opalio u ispruženoj ruci vojnika, dok se zarobljenikovo lice zgrčilo od udara metka koji je ulazio u njegovu glavu. U levom uglu fotografije nalazi se vojnik koji je usled šoka napravio grimasu

  • 2

Fotografija Edija Adamsa na kojoj brigadni general Ngujen Ngok Loan ubija zarobljenika Ngujena Van Lema, pripadnika Fronta nacionalnog oslobođenja Južnog Vijetnama, smatra se jednom od najmoćnijih fotografija Vijetnamskog rata. Fotografija - koja je postala poznata kao "Sajgonska egzekucija", prema viđenju balističkih stručnjaka, prikazuje mikrosekundu u kojoj je metak ušao u čovekovu glavu.

KOLIKO JE BOJA KOŽE NEBITNA: Slika koja je obišla svet i srušila segregaciju na američkom Jugu (FOTO)

Objavljivana po medijima širom sveta, postala je simbol brutalnosti i ratne anarhije, a čuva je Centar, sa sedištem na Univerzitetu Teksas u Ostinu zajedno sa drugim dokumentima i prepiskama.

Na fotografiji se vidi pištolj koji je je već bio opalio u ispruženoj ruci vojnika, dok se zarobljenikovo lice zgrčilo od udara metka koji je ulazio u njegovu glavu. U levom uglu fotografije nalazi se vojnik koji je usled šoka napravio grimasu.

- Ima nečeg u prirodi te fotografije što duboko utiče na gledaoca, i zbog čega fotografija ostaje duboko urezana u sećanje - kaže Ben Rajt, direktor za komunikacije u "Dolf Brisko" centru za američku istoriju, a prenosi express.hr.

Veruje se da bi i ovaj pucanj snimljen video kamerom bio jeziv, ali da ne bi izazvao ista osećanja teške tragedije i ne bi tako snažno obeležio taj trenutak.

Na ulicama Sajgona 1. februara 1968. godine, dva dana nakon što su snage Narodne vojske Severnog Vijetnama i Vijetkonga - odnosno Fronta za nacionalno oslobođenje Južnog Vijetnama, pokrenule Tet ofenzivu, desetine gradova Južnog Vijetnama osvojene su iznenadnom akcijom. Haos je nastao kada je vojska Južnog Vijetnama uhapsila osumnjičenog vođu grupe Vijetkong, Ngujena Van Lema, na mestu masovne grobnice s više od 30 civila.

Adams je počeo da pravi fotografije još dok je grupa vojnika s generalom Loanom naterala Lema da vezanih ruku na leđima krene u pravcu Loanovog džipa. Loan je stajao pored Lema pre nego što je uperio pištolj u glavu zatvorenika.

Foto: AP/Tanjug

- Mislio sam da će mu samo pretiti ili ga maltretirati, pa sam automatski podigao fotoaparat i snimio fotografiju - rekao je kasnije Adams.

Verovalo se da je zarobljeni Lem ubio ženu i šestoro dece jednom od Loanovih kolega, pa je oficir ispalio metak.

- Ako oklevate, ako ne izvršavate svoju dužnost, ljudi vas neće slediti - objasnio je svoj nepredvidivi postupak.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Jeretik

    4. februar 2018 | 19:13

    A general ubica je docekao mirnu starost u Americi . Toliko o njihovoj pravdoljubivosti .

  • IQ

    7. februar 2018 | 23:10

    Mogla bi Amerika da pokaze slike svojih vojnika da svet malo vidi sta oni sve rade...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA