≫ 

Čak 90% svetskog otpada dolazi iz samo 10 reka na svetu, a dve su najveći krivci što plivamo sa plastikom u moru (VIDEO)

Oko pet milijardi tona plastičnog otpada pluta u moru, a najveći krivci za to su reke Jangce i Gang, koje, kako tvrde naučnici, donose gotovo polovinu tog otpada

  • 2

Naučnici su pre izvesnog vremena došli do šokantnog otkrića nakon što je jedna studija pokazala da čak 90 odsto svetskog plastičnog otpada dolazi iz samo 10 reka, osam azijskih i dve afričke.

Kako vlade širom sveta žure da se pozabave globalnim problemom plastičnog zagađenja u okeanima, istraživači su utvrdili iz kojih rečnih sistema najviše otpada dospeva u more.

>>> Rešiće se jedan od najvećih problema sveta: Slučajno otkrivena bakterija koja uništava plastiku (VIDEO)

Oko pet milijardi tona plastičnog otpada pluta u moru, a najveći krivci za to su reke Jangce i Gang, koje, kako tvrde naučnici, donose gotovo polovinu tog otpada.

Nemački Centar za istraživanje životne sredine Helmholc, kao najefikasniji način za smanjenje količine plastike u okeanima predlaže da se problem rešava duž kritičnih plovnih tokova koji su odgovorni za to.

Istraživači koji su došli do ovog otkrića, prvo upozorenje izdali su tokom prošle godine, ističući da takva situacija ne sme da se nastavi.

- Pošto je nemoguće očistiti sav plastični otpad koji se već nalazi u okeanima, moramo preduzeti određene mere, kako bi brzo i efikasno smanjili priliv nove plastike - naveo je dr Kristijan Šmit, hidrogeolog sa Helmholca.

Njegov tim je analizirao podatke o ostacima sa 79 lokacija za uzimanje uzoraka duž 57 reka.

Kineska reka Jangce bila je najgori zagađivač, jer, kako je pokazala studija, svake godine u Žuto more izbaci oko 1,5 miliona tona plastike.

Istraživači su istakli da mikroplastika naročito može da ošteti zdravlje morskog života, ali potpuno uklanjanje otpada gotovo je nemoguće.

Reke koje nose najviše plastičnog otpada u okeane su:

- Jangce, Azija

- Ind, Azija

- Žuta reka, Azija

- Hai He, Azija

- Nil, Afrika

- Gang, Azija

- Biserna reka, Azija

- Amur, Azija

- Niger, Afrika

- Mekong, Azija

VIDEO Smrt zvana plastična kesa. U čemu vi nosite namirnice?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Vpcz

    4. jul 2018 | 09:14

    Naravno da je MOGUĆE ocistiti sav otpad, ali kosta puno a i trajace ciscenje bar 10ak godina pa vam se ne isplati.

  • ame

    4. jul 2018 | 12:49

    A kao problem im da naprave biorazgradive?? Ovako naplate ti i plasticnu kesu a ti ne mozes da izmislis neku kesu opet bi morao da kupis i da je od papira

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA