≫ 

Roditelji lude od dečijih svađa, ali moraju da znaju da im one pomažu da nauče da kontrolišu emocije i da odrastu

Ovo je pokazalo istraživanje koje je trajalo pet godina

  • 3

Svađe između braće i sestara mogu da ubrzaju dečji mentalni razvoj i dostizanje zrelosti. Takođe, česte prepirke između dece pogoduju razvoju njihovih emocionalnih i društvenih veština, ustanovili su naučnici sa Univerziteta Kembridž nakon petogodišnjeg istraživanja.

Istraživanje je izvršeno nad decom između druge i šeste godine života.

Važno je da oba deteta zajednički nastoje da dođu do rešenja problema ili nadilaženja razlika, a ne da jedno od njih uvek bude u podređenom položaju, prenosi The Sun.

Roditelji i deca se posvađaju 6 puta dnevno: Ovo su razlozi čestih konflikata koje roditelji rešavaju ucenom

Svađe između braće i sestara su korisna stvar Foto: Profimedia

Što se deca međusobno više uznemiravaju, to će pre i bolje naučiti kako da kontrolišu svoje emocije, ali i to kako pojedini postupci utiču na emocije ovoga drugog, objasnili su naučnici.

- Što su deca borbenija, što se više svađaju, te, ne manje važno, što starije dete više "muči" mlađe, to će se oboje učiti složenim lekcijama komunikacije i finesama u razgovoru. Naravno, roditelj nikada ne sme da dopusti da svađice prerastu u agresiju ili zlostavljanje, ali roditelji mogu da budu spokojni znajući ovo što mi sada znamo, a to je da deca prepirkama razvijaju vrlo važne društvene veštine i inteligenciju.

To je nešto što će im jako pomoći u spoljnom svetu dok su deca, a naročito kad odrastu - objasnila je doktor Klara Hudžes.

VIDEO: Čovek je u igri razvalio dete vratima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Zvezda

    26. avgust 2018 | 00:26

    Moji sinovi su razliciti kao da sam jednog usvojila u Subotici a drugog u Novom Pazaru, slazu se samo kad je jedan u problemu tad drugi uskace i sve radi da spasava brata.A u medjuvremenu dok su u "ljubavi" muz samo mirno kaze "pusti ih". A ja cu da odlepim!

  • Ena

    26. avgust 2018 | 02:06

    Moji sinovi kada su zajedno non-stop su neke svadje ali kada su odvojeni na par dana ne mogu da docekaju dan da se vide i onda sve ispocetka krece: svadje, provokacije, itd. Moji poznanici kazu da je svuda tako.😊

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA