IKONA I SUŠTINA AUSTRALIJE: Ova fotka će vam se zauvek urezati u mozak u roku od tri sekunde (FOTO)

"Sunbaker" je čuveno delo fotografa Maksa Dupena iz 1937. godine koje se smatra ikonom australijskog načina života i suštinom te zemlje

  • 1
"Sunbaker", čuveno delo fotografa Maksa Dupena iz 1937. godine koje se smatra ikonom australijskog načina života i suštinom te zemlje. Foto: Wikimedia Commons/Max Dupain/artsearch.nga.gov.au/This image is of Australian origin and is now in the public domain because its term of copyright has expired. According to the Australian Copyright Council (ACC), ACC Information Sheet G023v17 (Duration of copyright)

"Bila je to prosta stvar. Kampovali smo dole na južnoj obali i jedan od mojih prijatelja je iskočio sa surfovanja i bacio se dole na plažu da bi se sunčao - veličanstveno. Napravili smo sliku i ona se vrti okolo, pretpostavljam kao neka vrsta ikone austrijalijskog načina života."

Tako je slavni fotograf Maks Dupen opisao nastanak crno-bele fotografije "Sunbaker" 1937. godine na plaži kod grada Kulbura Bič u Novom Južnom Velsu, na kojoj je prikazan njegov prijatelj, britanski bilder Harod Salvedž. Tako biste opisali najobičniju sliku, svakako ne delo koje je postalo simbol te zemlje, delo koje ljudi opisuju kao "suštinski australijsko", kao "možda najslavniju i najobožavaniju fotografiju u Australiji", kao "verovatno najprepoznatljiviju australijsku fotografiju".

"Sunbaker", naziv koji je teško prevesti na srpski ali koji se odnosi na čoveka koji sunča, vremenom je "postala deo svesti Australijanaca, simbolišući zdravlje, vitalnost, ljubav prema spoljnom svetu, sportu i relaksaciji".

A fotografija je naizled vrlo jednostavna. Vide se glava i ramena čoveka koji potrbuške leži na pesku. Glava mu se odmara na levoj ruci, dok je desna odmah pored glave. Slika je nastala iz veoma niskog ugla tako da se ništa drugo od subjekta ne vidi. Čini se kao da je sunce direktno iznad njih zbog čega je čovek u dubokoj senci, i jedino se kapi vode sa njegovog tela reflektuju. On zauzima veći deo gornje polovine fotografije; donju zauzima čisti pesak i ništa drugo.

Kao što rekosmo, naizgled vrlo jednostavna fotografija, a zapravo očaravajuća i neverovatno moćna. A možda lepota i suština i jesu u jednostavnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA