≫ 

Sestra izdala brata, pobacala njegove udove i iz njih je izniklo jadransko ostrvo: Krije mračnu legendu, a sada je oaza leta (FOTO) (VIDEO)

Nije lako doći do njega, zbog čega je ostrvo zadržalo svoju sanjivu i zavodljivu prirodu

  • 2

Brojni svetski mediji su pisali o hrvatskom primorju, ali među raznolikim destinacijama na Jadranskom moru posebno se istaklo ostrvo Lošinj. Njegova prelepa priroda je ono što mami zainteresovane posetioce, ali i jedna neobična legenda.

PROKLETSTVO HRVATSKOG OSTRVA: Odavde ne smete ništa poneti, a ne smete ni da prespavate. Stići će vas kletva (FOTO)

Nije lako doći do njega, zbog čega je ostrvo zadržalo svoju sanjivu i zavodljivu prirodu. Na njega je godinama dolazila odabrana grupa putnika.

Lošinj je deo Cresko-Lošinjskog arhipelaga u kojem su pored njega i ostrva Cres, Unije, Ilovik, Susak, Vele Srakane, Male Srakane i brojna mala nenaseljena ostrva i hridi. Grci su taj arhipelag zvali Absirtos po imenu brata mitske Medeje. Postoji lokalna priča da se tu zbila drama u kojoj je Medeja izdala brata Jazona, i tu pobacala njegove udove i ostatke tela iz kojeg su kasnije iznikla sva ta ostrva.

Foto: Wikipedia/Darko Tepert Donatus

U realnosti priča je malo drugačija, Lošinj je zapravo samo deo ostrva Cres koji je još za rimskih vremena odvojen kopanjem kanala na prevlaci kod Osora da se skrati put brodovima na otvoreno more.

Površina Lošinja iznosi 78,6 km², ostrvo je dugačko 33 km, a širok od 5 do svega 0.25 km i proteže se u pravcu sever-jug u Kvarnerskom zalivu. Prema zadnjem popisu (2001.) na njemu živi 8.134 stanovnika. Najveće naselje na ostrvu je grad Mali Lošinj sa 6.296 stanovnika.

Foto: Wikipedia/Darko Tepert Donatus

Ostrvo je bilo bogata enklava od početka 19. veka kad je brodogradnja bila na svom vrhuncu, a u tom periodu nastale su zapanjujuće vile koje su nekad bile letnji domovi kraljevskih porodica i evropske elite. Nadbiskup Karl Stephan bio je jedan od prvih kraljevskih glava koje su dolazile na Lošinj zbog njegovog pozitivnog uticaja na zdravlje, kao i drugi Habsburgovci, poput cara Franje Josipa i carice Elizabete, nadvojvode Franje Ferdinanda i princa Rudolfa, a njihov primer sledili su članovi dvora i druga buržoazija.

Lošinj je dom oko 200 lekovitih biljaka, poput mirte, lovora i origana. Osim toga blaga, topla mikroklima i neobično čisti vazduh učinili su područje posebno atraktivnim putnicima 19. veka koji su želeli da se reše respiratornih problema. Austrougarsko carstvo je 1892. godine proglasilo Lošinj klimatskim lečilištem.

Foto: Wikipedia/Darko Tepert Donatus

Više od jednog veka kasnije, ostrvo i dalje zadržava svoju smirujuću, lekovitu prirodu, a novi talas putnika dolazi kako bi se opustili u vilama pretvorenim u butik hotele i najsavremenije spa centre - napisali su između ostalog.

Lošinjska privreda danas je uglavnom vezana za turizam i nešto malo poljoprivrede.

Vogue je jedan od stranih medija koji je proglasio ovo ostrvom pravom oazom leta.

Foto: Wikipedia/K. Korlevic

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA