≫ 

Kako je Čiča Draža pisao latinicom (FOTO)

Uz sve poznate činjenice o njegovom pokretu i aktivnostima tokom Prvog i Drugog svetskog rata, malo je poznato da je Čiča osim na ćirilici, po potrebi pisao i latiničnim pismom

  • 4

Dragoljub Mihailović Draža, među pristalicama poznat i kao Čiča Draža, bio je armijski general i načelnik Štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u Otadžbini, kao i ministar vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije.

Posle Aprilskog rata, Mihailović je odbio da prizna kapitulaciju Jugoslovenske vojske i sklonio se na Ravnu goru, gde je osnovao pokret otpora protiv okupatora. Međutim, već krajem 1941. godine, većinu svojih aktivnosti usmerio je na uništenje partizana, odustajući od otvorene borbe protiv Sila Osovine.

>>>Tajna pisma Draže Mihailovića Alojziju Stepincu: Ove reči je četnički vojvoda uputio hrvatskom kardinalu (FOTO)

Uz sve poznate činjenice o njegovom pokretu i aktivnostima tokom Prvog i Drugog svetskog rata, malo je poznato da je Čiča osim na ćirilici, po potrebi pisao i latiničnim pismom.

U prilog tome da je Draža pisao i latinicom pokazuje fotografija na kojoj se Čiča zahvaljuje izvesnom prijatelju i savetniku, koji mu je pomogao u teškim danima borbe za slobodu za vreme Drugog svetskog rata.

Foto: generalmihailovich.com/Arthur Jibilian

Takođe, postoje priče o navodnom pismu koje je Mihailović 15. aprila 1945. godine poslao Alojziju Stepincu u kojem ga poziva na zajedničku borbu protiv komunista. Sadržaj tog pisma već godinama je tema brojnih kontroverzi.

Foto: Profimedia/AKG, Wikipedia/Ritsaiph,

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    22. mart 2018 | 09:21

    A ko je ovo objavio ,iz kog izvora je ovo pismo?

  • don

    22. mart 2018 | 14:58

    zanimljivo da vecina serva danas pise latinicom.pa ce za nekoliko godina da pišu da je to pismo serva od pre rođenja hrista. kad smo ono dobili prvi rečnik,ko je zapravo osoba s turskim fesom koja je prepisala hrvatski i zasto vise niko ne pise cirilicom?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA