≫ 

Ustaša je sekao deo po deo tela starca Vukašina i onda ga bacio u jamu: Neobična ikona srpskog sveca, kojeg su zverski ubili u Jasenovcu (FOTO)

Ustaša je ubrzo nakon ubistva starca Vukašina poludeo i više nikoga nije mogao da ubije

  • 5

Vukašin Mandrapa je mučenik koga su ubile ustaše u Jasenovcu 1943. godine. Ostao je zapamćen po tome što je ustaši koji ga je mučio, više puta rekao "Samo ti, dete, radi svoj posao", a ubica ga je u besu unakazio i nogama gurnuo u jamu. Ustaša nakon toga više nikoga nije mogao da ubije iako je već zaklao preko hiljadu ljudi, a ubrzo je poludeo.

Vukašin uopšte nije bio starac već samo zreliji čovek, ali je bio već zarastao u prosedu bradu krijući se po šumama. Rodom je iz sela Klepci, na istočnoj obali Neretve, naspram Čapljine.

Ova slika Hrvata stoji na ulazu u UN, a naše komšije ga se stide: Podigao je stisnute šake i uzviknuo "Smrt fašizmu - sloboda narodu!"

Pobijena mu je cela porodica, a njega su uhvatile ustaše i najpre je bio deportovan za Sarajevo, a odatle 1942. godine u "fabriku smrti" - ustaški logor Jasenovac.

Mučenje i ubistvo starca Vukašina

Januara 1943. godine ustaše su organizovale takmičenje u klanju logoraša, mahom pravoslavnih Srba. Kladili su se ko će zaklati više ljudi, kao da su ovce.

Ono što se tada desilo, zabeležio je neuropsihijatar doktor Nedo Zec, koji je između ostalih zapisao i "ispovest" koljača koji je te noći ubio 1.100 ljudi, a poslednja žrtva mu je bio Starac Vukašin.

Naime, nakon nekoliko dana mučenja, doveli su ga pred ustašu Žila Friganovića.

Ustaški zlikovac Friganović, videći Vukašina, starijeg seljaka, kako spokojnog lica i s nekim nedokučivim mirom posmatra strašno klanje svoje pravoslavne sabraće, dovede ga preko reda pred iskopanu jamu.

Tu su od ranog jutra klali i bacali nevine žrtve. Ustaša je bio rešen da Vukašinu razbije taj mir i spokojstvo, i zatražio je od njega da vikne "Živeo Pavelić".

Kako Vukašin nije ništa odgovarao, nego je samo mirno i spokojno ćutao, ubica mu je nožem sekao jedno po jedno uho i nos. Kada mu je mučitelj zapretio da će mu i srce iz grudi izvaditi, ako ne klikne Paveliću, Vukašin je, mirno pogledavši u mučitelja i polako i razgovetno rekao: "Samo ti, dete, radi svoj posao!"

Sveti Novomučenik Vukašin Jasenovački slavi se 29. maja Foto: Wikipedia

Ustaša mu je odrezao i drugo uho, potom nos i unakazio lice svaki put sa istim zahtevom, ali Vukašin je uvek ponavljao: "Samo ti, dete, radi svoj posao“.

Ubica mu je u besu iskopao oči, isekao srce, preklao mu grlo od uha do uha i onda ga nogama gurnuo u jamu. U žitiju Svetog mučenika Vukašina spominje se da je ustaša Žil Friganović ubrzo zatim poludeo.

Vukašin Mandrapa kanonizovan je 1998. godine za svetitelja, dobivši ime Sveti Novomučenik Vukašin Jasenovački koji se slavi 29. maja.

Svetog mučenika Vukašina vernici poštuju kao novomučenika. Njegova freska je naslikana u Manastiru Svetog Arhanđela Gavrila u Zemunu i takođe u skitu Jovan Do kod Ostroga.

VIDEO: Ljube kip umesto sina: Predrag i Jelica četiri i po godine tragaju za ubicom svog jedinca Marka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Лектор

    31. maj 2018 | 14:53

    Тај Фригановић је полудео много раније, као и скоро цело њихово племе ... Нормалан и паметан човек никада не би повредио другог... бар смо ми православци тако васпитавани...

  • Marko

    31. maj 2018 | 14:46

    Slava mu i milost!

  • zoran

    31. maj 2018 | 14:40

    To je Evropska Hrvatska.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA