Crna Gora je pre 111 godina imala svoju predstavnicu za Mis sveta: Tada je knez Nikola naredio da se za tri dana pronađe najlepša devojka (VIDEO)

Milenu Delibašić Leković, Knez Nikola poslao je u London na takmičenje lepote

  • 2

Sada već davne 1973. godine, u selu Godinje, kod Virpazara, novinari su posetli nekadašnju najlepšu devojku Crne Gore, Milenu Delibašić Leković, koja je početkom prošlog veka, po zahtevu kneza Nikole, putovala u London kako bi kao najlepša devojka predstavljala svoju zemlju u svetu.

Početkom 1907. godine, Knez Nikola dobio je pismo iz Londona u kome od njega traže da tamo pošalje dve najlepše devojke i dva najlepša momka, kako bi svet video "šta Crna Gora ima".

>>> Prava istina o fotografiji koja se masovno šeruje: Ko je brkata i krupna žena zbog koje se "ubilo 13 momaka"? (FOTO)

Naredio je da se pronađu najlepši i u roku od tri dana tako je i bilo. Njegovi "majori" Janko Vukotić i Mitar Martinović pronašli su devojke Milenu Delibašić iz Spuža i Petrušu Ušćumlić iz Nikšića i momke Kostu Milića iz Lješkog Polja i Mašana Ćupića iz Nikšića.

Knez je njihovim roditeljima poslao papire na potpis, kojim su davali saglasnost da im deca putuju u svet, a unapred je poručio da onaj ko ne želi, svakako to mora da uradi.

- Znači, svi su pristali! Sad im sašijte najlepša odela. Svaka kapa, oka zlata. Kad tamo dođu, neka Englezi zinu od čuda. Naređujem da se za put spreme ministar Petar Plamenac i učiteljica Vidna Memedović sa Cetinja. Neka ministar bude "trdžuman", jer on zna engleski, a Vidna neka brine o devojkama. Ako se nešto dogodi, neka se ne vraćaju ovamo ni Vidna ni Plamenac - rekao je tada Knez Nikola.

Priliku da ispriča kako je protekao put u London, imala je samo Milena Delibašić Leković, 1973. godine i to kada je imala 85 godina.

U svojoj kući u Godinju radosno je dočekala iznenadne goste i kao da je jedva dočekala da još jednom, po ko zna koji put, ispriča mlađima kako se provela na svetskoj izložbi lepote i mladosti u Londonu 1907.

- Sećam se, kao da je juče bilo, kako su nas dočekali u Londonu. Skupio se beli svet da nas vidi. Čoče, došle cure i momci iz celoga sveta, ali samo oko nas četvoro sjatilo se malo i veliko. A mi, bogme, obukle robu zlatom prošivenu. Pletenice pustile niz prsa, a kapice na čelo namakle. Mogla sam, duše mi, da se udam za plemića, samo da sam riječ izustila - ispričala je tada Milena.

Kako su se proveli u Londonu, ali kako je tekao Milenin život nakon toga, možete pročitati OVDE.

VIDEO: Izabrana je nova Miss Crne Gore 2018!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Loki

    24. jul 2018 | 03:55

    O tome govori predstava "Dugo putovanje u Evropu.Koja se dugo prikazivala u Beogradskom dramskom pozoristu.Laza Ristovski je igrao Knjaza Nikolu .Divna komedija,steta sto je ponovi ne rimejkuju.Svakakve budalastine imaju svoje rimejkove ,samo dobre i kvalitetne predstave ne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA