≫ 

Prava istina o fotografiji koja se masovno šeruje: Ko je brkata i krupna žena zbog koje se "ubilo 13 momaka"? (FOTO)

Njoj je iranski šah najviše verovao

  • 28

Anis al Doleh bila je konkubina i omiljena žena iranskog šaha Nasira el Din Kadžara. Anis se svojim izgledom potpuno razlikovala od današnjeg poimanja ženske lepote, jer je imala brkove, bila je krupna i neprivlačna. Međutim, bilo joj je ponuđeno da postane iranska princeza, ali je ona to odbila.

Poslednjih dana na društvenim mrežama šeruje se njena fotografija i navodi se da je ona smatrana ultimativnim simbolom lepote Persije početkom 1900-ih godina.

Nepoznati detalj Drugog svetskog rata na tlu Jugoslavije: Britanski komandosi marširaju ulicama „našeg“ Splita (FOTO)

Pored toga, ističe se da se ukupno 13 mladića ubilo jer ih je ona odbila. Tragom istorije došli smo do podataka da su navedene stvari netačne.

Bila je njegova prva žena Foto: Arhivske fotografije

Ono što je tačno jeste da je ona bila konkubina i omiljena žena iranskog šaha Nasira el Din Kadžara (1831–1896.). On je sopstveni narod "lakejem u službi nevernika" jer je od Britanaca i Rusa kupovao tehničke proizvode i dozvoljavao im da otvaraju fabrike, rafinerije i rudnike širom Persije primajući za to mito.

Bio je jedan od najdugovečnijih vladara u istoriji Persije i najduži u svojoj dinastiji. Ostao je upamćen kao čovek koji je modernizovao Pesiju u mnogim sferama, a bio je ljubitelj umetnosti.

Iranski šah je u svom haremu imao 84 žene Foto: Wikipedia/Nadar

Nasir el Din bio je prvi Iranac koji se fotografisao i jedan od prvih koji je sam fotografisao.

Naime, imao je 11 godina kada je od engleske kraljice dobio na poklon fotoaparat koji je pasionirano koristio ceo svoj život.

Iranski šah pravio je fotografije koje niko drugi sem njega nije mogao da napravi. Voleo je da fotografiše i svoje žene iz harema, a imao ih je čak 84.

Anis prva sa desne strane Foto: Arhivske fotografije

Među tim fotografijama izdvajaju se fotografije njegove omiljene konkubine Anis al Doleh. Nju je smatrao svojom srodnom dušom i najviše joj je verovao. Navodno joj je poveravao i državne tajne.

Prema istorijskim izvorima, Nasir el Din joj je ponudio poziciju prve žene u haremu (princeza), ali je ona to navodno odbila. Bez obzira na tom, bila je veoma uticajna u svoje vreme i praktično je obavljala funkciju iranske princeze.

Ona se nalazi na listi najznačajnijih žena iranske istorije (Persija).

Iranski šah je voleo da fotografiše svoje konkubine Foto: Arhivske fotografije

Anis je bila u potpunoj suprotnosti sa onim što se danas smatra idealom ženske lepote. Bila je krupna, imala je brkove i guste i spojene obrve.

Uprkos tome, iranskom šahu bila je prelepa.

VIDEO Sunovrat holivudskog lepotana: Šta se desilo Džoniju Depu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA