≫ 

Kako da se vratite u Srbiju ako vam na putovanju ukradu pasoš, ličnu kartu ili vozačku dozvolu?

Na letovanju mogu da vam se dese brojne neprijatnosti, a neretko se dešava da turisti ostanu bez dokumenata

  • 2

Gubitak ili krađa pasoša, vozačke ili saobraćajne dozvole dok se nalazite na letovanju je neprijatnost koja može da vam učini odmor neprijatnim i teškim, jer bez dokumenata ne možete da se vratite kući.

Ponuda koju ne smete propustiti! Letovanje u Grčkim hotelima sniženo i do 60%! Rezervišite smeštaj do 15.06. i uštedite

Jako je važno da reagujete blagovremeno i da prijavite gubitak dokumenata u najbližu policijsku stanicu. Sajt "Grčka info" objašnjava koja je procedura ukoliko ostanete bez dokumenata u toj zemlji. Policijski službenik će vam na osnovu vaših podataka izdati potvrdu o izgubljenim dokumentima, a nju morate da čuvate i pokažete je uvek prilikom policijske kontrole kada je neophodno da pokažete dokaz o identifikaciji.

Vodite računa o vašim dokumentima Foto: Telegraf

Sa tom potvrdom, trebate da se pojavite u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije u Solunu ili Atini. Tamo ćete dati izjavu o krađi ili gubitku pasoša i pokrenuti postupak za izdavanje privremene putne isprave ili privremenog pasoša na šta ćete čekati dva do tri dana. Administrativna taksa u Solunu po pasošu je 43 evra i biće vam potrebne dve slike za svaku ispravu.

U slučaju da nemate novac i da ne možete da platite taksu, odmah pozovite rođake koji će vam iz Srbije poslati novac ili isti uplatiti na račun konzulata. Ukoliko kod sebe nemate ličnu kartu ili neki drugi dokument, nakon uplate takse konzulat će poslati zahtev MUP Srbije da mu radi identifikacije prosledi fotokopije vašeg pasoša.

Fotokopirajte ili skenirajte važne isprave pre odlaska na put Foot: registracija-vozila.rs, Pixabay

Zbog ove neželjene situacije bilo bi korisno da ubuduće kada krenete na odmor ponesete sa sobom fotokopiju prve strane pasoša, lične karte ili vozačke dozvole, i eventualno izvod iz metične knjige rođenih. Ova dokumenta možete pre putovanja da fotokopirate, slikate mobilnim telefonom ili ih skenirajte i pošaljite sebi na mail.

U slučaju da su vam ukradeni ili ste izgubili vozačku i saobraćajnu dozvolu u Grčkoj za povratak u Srbiju biće vam dovoljna potvrda iz policije o gubitku dokumenta. Kada ostanete bez Zelenog kartona kontaktirajte osiguravajuću kuću koja vam je izdala ovaj dokument. Najverovatnije ćete morati da sačekate da vam se novi pošalje, a alternativa je kupovina Zelenog kartona na ulasku u Makedoniju, gde se ovaj dokument naplaćuje 50 evra. Ukoliko su vam ukradene platne kartice ili debitne kartice nemojte odlagati i odmah kontaktirajte vašu banku radi njihove blokade.

VIDEO: Zastrašujuće! Voz koji može da ubije putnike

(Telegraf.rs/021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    13. jun 2018 | 12:38

    Zasto je potrebno 3 dana da se proveri...u danasnje vreme to se zavrsava za 5 min.verovatno da bi opravdali onih 40eura

  • Cim predjem granu

    13. jun 2018 | 19:26

    Ako ukradu, ne vraćam se nikako. Hvalaaaa. Dosta je bilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA