• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovde nameštaj dobija "drugu šansu": Svake srede možete nabaviti svoj komad sa dodatnim popustom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Produživanje "životnog veka" nameštaja je krucijalan element održivosti i cirkularne ekonomije

  • 0
Ikea proizvodnja Foto: Telegraf/Vanja Karličić

Opremanje doma je posebno bitan ritual u našim životima. Komadi se biraju sa pažnjom imajući u vidu viziju budućeg života u prostoru koji krase. Stoga je posebno uznemiravajuće kada se komad nameštaja ošteti ili polomi.

Više nego ikada je bitno da se okrenemo održivosti a jedan od načina je i cirkularna ekonomija.

Prema definiciji Evropskog parlamenta, cirkularna ekonomija je model proizvodnje i potrošnje, koji uključuje deljenje, davanje u zakup, ponovnu upotrebu, popravku, renoviranje i reciklažu postojećih materijala i proizvoda što je duže moguće. Na ovaj način se produžava životni ciklus proizvoda.

U praksi to podrazumeva smanjenje otpada na minimum. Kada proizvod dostigne kraj svog životnog veka, njegovi materijali se zadržavaju u ekonomiji gde god je to moguće zahvaljujući reciklaži. Oni se mogu produktivno koristiti iznova i iznova, stvarajući na taj način dodatnu vrednost.

Kampanja koja nudi rešenje problema

Ulaganje u održivost i stavljanje akcenta na cirkularnu ekonomiju su od velikog značaja za kompaniju IKEA. U njihovoj robnoj kući u Beogradu nalazi se deo koji je posvećen upravo tome pod nazivom Odeljenje za popravku i kvalitet.

Kampanja Cirkuliranje ima za cilj da promoviše praksu i usluge cirkularne ekonomije te da inspiriše potrošače da prave održivije izbore koji su bolji i zdraviji za naše okruženje.

Upravo na ovom mestu se popravljaju i pripremaju artikli koji potom bivaju izloženi u Cirkularnom kutru. Proces cirkularne ekonomije počinje baš ovde a završava se plasiranjem robe u prostor Cirkularnog kutka.

U ovom delu robne kuće, između ostalog, nalaze se proizvodi koji su nekada bili deo postavki izložbenog prostora, od posteljina, lampi, do tepiha i nameštaja. Takođe su tu i proizvodi koji imaju neko manje oštećenje ili pak oni koje su kupci iz bilo kog razloga vratili ali i takozvani poslednji komadi, ili artikli koji su izašli iz prodaje.

Pristupačna cena ovih artikala podstiče kupce da, osim što će uštedeti novac, daju svoj mali doprinos očuvanju planete. Ponovnim korišćenjem bilo kog proizvoda, potrošači obezbeđuju sebi predmet koji poseduje suštinsku vrednost, dok istovremeno smanjujete troškove bacanja ili recikliranja.

Roba se ovde svakodnevno dodaje te je izbor raznih artikala zaista impresivan.

Artikli koji se mogu naći u Cirkularnom kutku prodaju se po do 80 odsto nižoj ceni

Tim odličnih majstora svakodnevno radi na pripremi artikala za Cirkularni kutak. U njihovu radionicu stižu raspareni paneli od kojih oni sastavljaju jedinstvene komade nameštaja koji su veoma popularni kod mušterija zbog svoje unikatnosti. Polovni nameštaj se može oblikovati ili obojiti po svom izboru čime dobija svoju autentičnost.

Takođe, oni pregledaju svaki vraćen ili oštećen komad nameštaja u cilju osiguranja da je svaki ispravno sklopljen i siguran za upotrebu.

U radionici se nalazi i posebna "biblioteka" rezervnih delova koja omogućava potrošačima da sami zamene dasku za krevet, nogar ili šraf koji nedostaje i ne moraju da vrate proizvod koji su kupili. Na internet stranici IKEA robne kuće ili u samoj prodavnici, korisnici mogu da pronađu dostupne rezervne delove i na ovaj način "spasu" svoj komad nameštaja.

Rezervni delovi + Spartacus je usluga koju IKEA pruža besplatno. U ponudi je skoro 9.000 dostupnih rezervnih delova, od malih do većih komada.

Majstori imaju rešenje i za oštećene kutije. Ovde se nalazi posebna mašina koja od kartonskih panela seče i "kroji" nove kutije za svaki artikal dok se oštećene kutije recikliraju.

Kutak gde nameštaj dobija "drugu šansu"

Ovde se prodaje još jedna "kategorija" artikala a to su proizvodi koji su otkupljeni od kupaca. U okviru ove usluge, koja nosi naziv Druga šansa, IKEA ohrabruje svoje kupce da im prodaju svoj polovni IKEA nameštaj a u zamenu dobijaju karticu sa do 50% originalne vrednosti proizvoda, za kupovinu u robnoj kući.

Ono što je veoma bitno jeste da su ovi artikli funkcionalni, ispravni, bezbedni i u dobrom stanju. Procedura je veoma prosta i sva uputstva se nalaze na veb stranici robne kuće IKEA.

Kroz Drugu šansu i Cirkularni kutak, prošle godine, IKEA je uspela da sačuva i prenameni 116.237 komada nameštaja u Srbiji, dok je na nivou Jugoistočne Evrope taj broj 654.483.

Recikliranje, prenamena i ponovna upotreba robe je održiv i odgovoran način da se smanji bacanje robe

Ključne reči ove kampanje su pristupačnost, prilagodljivost i održivost i kada usvojimo ove principe svako od nas daje svoj mali doprinos očuvanju planete i podsticanju cirkularne ekonomije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>