• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako žive Slovenci? U ovim krajevima zemlje su najveće plate

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveći prosečan neto dohodak po stanovniku bio je u opštini Kranjska Gora, a najmanji u opštini Kuzma

  • 0
Slovenija Ljubljana Foto: Pixabay

Prosečan godišnji bruto dohodak po stanovniku u Sloveniji je 2022. godine iznosio 15.990 evra, dok je neto dohodak iznosio 12.343 evra. Bruto dohodak je bio devet odsto veći nego 2021. godine, odnosno 1.326 evra, dok je neto dohodak porastao za 10,2 odsto odnosno 1.142 evra.

Najveći prosečan neto dohodak po stanovniku bio je u opštini Kranjska Gora, a najmanji u opštini Kuzma.

Na nivou statističkih regiona, u 2022. godini prosečan neto dohodak po stanovniku bio je najniži u Pomurskoj, a najveći u Osrednjeslovenskoj statističkoj regiji. Viši je od slovenačkog proseka, kao i prethodne godine, u tri regiona: Centralnoj Sloveniji i statističkim regijama Gorenje i Jugoistočnoj Sloveniji.

U odnosu na 2021. godinu, prosečan neto dohodak po stanovniku povećan je u svim statističkim regionima – najmanje u Gorenjskoj (za devet odsto), a najviše u Osrednjeslovenskoj (za 11 odsto), gde je najveći u Sloveniji i to sa 13.302 evra i osam odsto veći od proseka. Najmanje je bilo u Pomurskoj, gde je dostiglo 10.823 evra i što je za 12 odsto niže od slovenačkog proseka.

Prosečan neto dohodak po stanovniku u opštini Kranjska Gora iznosio je 15.171 evro godinu ranije i bio je 23 odsto veći od slovenačkog proseka. U opštini Kuzma je, pak, iznosio 8.313 evra i bilo je 33 odsto niži od slovenačkog proseka.

U Kranjskoj Gori se smanjio na godišnjem nivou, ali je u preostalih 211 opština nominalno povećan. S druge strane, on je realno povećan u 172 opštine, a smanjen u 40.

Uz opštinu Kranjska Gora, najveće prosečne neto dohotke po stanovniku imale su opštine Trzin, Log - Dragomer, Ankaran, Škofljica, Šmarješke Toplice, Ljubljana, Bled, Mežica i Novo mesto.

Pored opštine Kuzma, najmanje su imale opštine Rogašovci, Grad, Hodoš, Apače, Solčava, Gornji Petrovci, Razkrižje, Osilnica i Cankova, prenose Slovenske Novice.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>