DRAGOJEVIĆ O NOVOM FILMU: Istinita priča o problemima svih nas!

- Ovo je prvi put da sam glumio realističan lik i osećao sam se kao da prvi put radim sa Srđanom. Rad na ulozi đavola ne može da se poredi sa kompleksnošću lika koji sam sada glumio. Bio sam zadovoljan i napravili smo dobru saradnju - kaže Srđan Todorović

  • 3

U bioskpu Cineplex, u tržnom cenrtu "Ušće", predpremijerno je prikazan film "Atomski zdesna", a nakon toga, reditelj filma, Srđan Dragojević, bio je otvoren za novinarska pitanja i nije krio entuzijazam nakon prikazanog filma.

Gledaoci ovog filma bili su pod snažnim utiskom emocija. U filmu se odvija psihološka drama između likova kao i u samoj ličnosti koja je preneta na gledaoce.

Film "Atomski Zdesna" ili "From zero to hero" je sniman pet nedelja, u Ulcinju i tri dana u Barskoj bolnici. Konferenciji za novinare prisustvovala je skoro cela glumačka ekipa ovog ostvarenja koja je stvarala ovu britku , balkansku tragi-komediju o jednoj regionalnoj prevari "tajm šering" prodavaca nekretnina.

Konferenciji su prisustvovali Nataša Janjić, Goran Navojec, Srđan Todorvić, Hristina Popović, Miloš Samolov, Isidora Simijonović, kao i producent, Biljana Prvanović. U ovom filmu ostvarena je regionalna saradnja naroda bivše Jugoslavije i ima zajednički imenitelj, a to su problemi koji ih spajaju.

Na pitanje kako je došao na ideju da stvori ovakav film, reditelj Srđan Dragojević odgovara:

- Bio je podvig okupiti ovakvu glumačku ekipu sa različitih prostora jer su svi oni zauzeti i morali su izdvojiti određeno vreme. Priča o ovakvim dešavanjima počela je filmom "Lepa sela lepo gore", ali u to vreme ni Bosna ni Hrvatska nisu mogle prihvatiti srpski film. Tek film "Parada", pre dve godine je ostvarila neverovatan uspeh u Hrvatskoj. Tako da je to bi dug proces. Političke okolnosti su polako dozvoljavale da napravimo ovo što smo sada - kaže reditelj

Njegovi filmovi sadrže scene realnih strašnih stvari koje su se dešavale ljudima tokom godina i koje su prenete na platno, ali ne u cilju podsmevanja, već viđenja stvarnosti u ogledalu ali iz drugačijeg ugla.

Ovde je smeh i humor u cilju da se napravi kontrapunkt između smešnog i tužnog. Teško je doći do zaključka i na gledaocima je da odluče kako će ga posmatrati.

Srđan Žika Todorović priznaje da mu je prijala ponovna saradnja sa rediteljem i drago mu je što je ovoga puta imao drugačiju ulogu.

- Ovo je prvi put da sam glumio realističan lik i osećao sam se kao da prvi put radim sa Srđanom. Rad na ulozi đavola ne može da se poredi sa kompleksnošću lika koji sam sada glumio. Bio sam zadovoljan i napravili smo dobru saradnju- priznaje Žika i dodaje da se u privatnm životu ne bi dobro snašao u ulozi prevaranta.

- Ne vidim sebe kao dobrog prodavca li menadžera, kao što vidite otišao sam u umetnike ali mogao sam da zamislim sebe u takvim situacijama i nije bilo teško da odigram tu ulogu.

Glumica Nataša Janjić imala je specifičnu ulogu požrtvovane majke i supruge kojoj na kraju život priređuje težak udarac.

- Lik Maje mi je bio zanimljiv jer se nisam od početka mogla uživeti u tu ulogu. Imala sam predstavu da to mora biti starija, korpulentnija gospođa. Ali kasnije sam je zavolela i uživela se. Kad gledam na platnu taj lik, kao da ne gledam sebe, što je valjda dobro. Bio mi je veći izazov jer nisam igrala uloge koje inače igram u kazalištu. Dodatni izazov mi je bio bosanski jezik, ali sam ga uspešno savladala- dodaje Nataša.

Producent Biljana Prvanović istakla je da je bio izazov stvoriti ovakav film, usled ograničenog prostora snimanja, kao i ograničenog budžeta.

- Film je po svemu bio specifičan, ali ja sam imala sreći što se glumcima jako dopao scenrio i što je sve funkcionisalo savršeno. Ono što smo morali uskladiti jeste njihovo slobodno vreme. Ali brzo smo završili film i brzo je došlo do premijere - rekla je Biljana.

Kada Srđan Todorović govori o svom liku, ističe da njegov lik nije ni čovek ni nečovek. On se samo koristi nekim stvarima da bi došao do novca.

Reditelj dodaje da je njegov lik - Mladen, kompleksan karakter. Mladen nije sociopata, kao ostali likovi u filmu. On oseća grižu savesti, dok ostali nemaju te vrline i poseduju neke od osobina poremećaja ličnosti.

Pošto je kraj filma neodređen i na gledaocima je da zamisle šta se dogodilo uposlednjoj sceni, reditelj kaže:

- Neka svako ima sliku toga šta se dogodilo na osnovu toga da li je optimista ili pesimista. Ja sam lično pesimista.

Srđan Dragojević priznaje da su likovi iz filma inspirisani stvarnim ličnostima koje je upoznao i da su događaji zaista realni.

Ovo je trejler za film za film "Atomski zdesna" :

(I. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • X

    8. april 2014 | 21:32

    Pored Dusana Kovacevica, najbolji srpski reditelj!

  • Dag

    8. april 2014 | 18:42

    Kazu da je pesimista - optimista sa iskustvom, tako da mu verujem. U zemlji gde se za film izdvaja 0,000 Din. optimizmu nema mesta. I ovo je podvig!...

  • drvo

    9. april 2014 | 16:39

    Imate li i vi utisak da su malo smorili vise sa ovim filmom ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA