TRENER FUDBALERA MONTEVIDEA: Tirke i Moša nemaju blage veze s fudbalom! (FOTO)

Miloš Biković i Petar Strugar koji u fimu "Montevideo" čine čuda s loptom kao Moša Marjanović i Aleksandar Tirnanić, u stvarnom životu su fudbalske neznalice, otkrivaju za Telegraf fudbalski treneri koji su glumce obučavali da postanu fudbalske zvezde

  • 0

Fudbalske legende Moša i Tirke na Svetskom prvenstvu u Montevideu su činili čuda, jednako kao što čine i u dva nastavka srpske fudbalske sage "Montevideo".

Ali, istina je malo drugačija, jer Miloš Biković i Petar Strugar, mladi glumci koji u ovom serijalu tumače uloge Blagoja Moše Marjanovića i Aleksandra Tirnanića, sa igranjem fudbala skoro, pa blage veze nemaju. Iako na terenu (zahvaljujući dobroj režiji i montaži) briljiraju, Biković i Strugar u realnom životu ne bi mogli da igraju ni za ekipu iz kraja, saznaje Telegraf.

Najzaslužniji za napredak u fudbalu mladih glumaca rediteljskog čeda Dragana Bjelogrlića sigurno su treneri Aleksandar Popović, Dragan Drda Daković i Aleksandar Milenković. Oni su glumačku ekipu filma "Montevideo, Bog te video" trenirali kako bi  što vernije odigrali uloge čuvenih fudbalera. Ovi sportski stručnjaci za Telegraf otkrivaju kakvi su mladi glumci fudbaleri, koliko su radili i šta postigli.

Sa mladom ekipom filma rađeno je devet meseci svakodnevno na fizičkoj pripremi i akciji. Neki od njih nikada ranije nisu igrali fudbal, niti ih je zanimao. Ipak, radom i posvešćenošću trenera postignuto je da na filmskom platnu izgledaju kao profesionalci.

- Čak mi se čini da smo učinili nemoguće, to su ipak glumci, ne sportisti. Za devet meseci su dosta napredovali, sigurno do nivoa nekog drugorazrednog kluba. Čak su i pobedili jedan klub za vreme priprema. Igrali su sa FK "Baranda" dva puta po pola sata i pobedili sa čak 3:0. Postali su prava ekipa! - priseća se Popović. - Većina njih sada bi mogla da se bavi fudbalom - zaključuje trener.

Mladi glumci često su igrali mečeve od kojih je sav prilog išao u humanitarne svrhe. Ekipu su uglavnom činili glavni glumci Miloš Biković, Petar Strugar, ali i Andrija Kuzmanović, Aleksandar Radojičić, Viktor Savić, Uroš Jovčić i Ivan Zekić.

- Prvo što sam primetio na kastingu je da svi oni drže loptu u rukama. Prvi koji je shvatio da su tu zbog fudbala je Miloš Biković. Većina njih nije mačku sa praga šutnula u životu, a kamo li loptu - kaže Dragan Drda Daković.

Prema njegovom mišljenju na terenu se najbolje snalaze golman Kuzmanović, Radojčić i Viktor Savić, koji su igrali u detinjstvu ovaj sport.

Miloš Biković nema "blage veze sa fudbalom", kako kaže trener, ali je izuzetno posvećen i ambiciozan, pa je dosta napredovao. Naime, nije bilo potrebe za obradama ili kaskaderima jer je sve scene snimio sam. Naravno, samo je scena sa jajetom rađena kompjuterski.

- Primera radi, ono kada Tirke uradi fintu preko glave, meni je palo na pamet da se uradi ta scena dok sam posmarao Miloša na terenu. Predložio sam i on je onako krakat iz prva prebacio loptu preko glave. Kada je to trebalo snimiti, 20 puta smo pokušavali i ništa. Ali on je uporan i ambiciozan, pa smo na kraju uspeli i to da obavimo - priseća se Daković.

Ni Petar Strugar u ulozi Moše ne snalazi se bolje od Bikovića na fudbalskom terenu.

- Sećam se da su za dobru motoriku uvek govorili "imaš volej kao Moša". To sam primetio kod Strugara. Ima fenomenalnu motoriku jer je dugo trenirao odbojku. Zato sam i predložio da on dobije ulogu Moše Marjanovića.

Na kastingu za prvi film sve je snimano i na osnovu snimaka  izabrano prvenstveno 300 glumaca. Od tog broja odabrano je 20 i na kraju je Daković ostavio petoricu glumaca.

- Iskreno da vam kažem, ni na kraj pameti mi nije palo da odaberem Bikovića, Uroša Jovčića i Nenada Herakovića. Oni su se dopali Bjelogrliću. Da sam se ja pitao, oni ne bi bili na filmu - naglašava Daković. - Mnogo smo radili i mnogo napredovali, videćete to u drugom delu filma koji će premijerno biti prikazan u sredu, 15. januara u "Sava centru".

(Telegraf.rs /A. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA