INTERVJU, NELE KARAJLIĆ: Turbo-folk garantuje sigurnu i brzu smrt! (FOTO)

- Uvek je muzika iz tih najgorih perioda budila nadu i sklanjala oblake da uđe tračak sunca. Jedino turbo-folk ne budi nikakvu nadu, on je tako lepo opisao propast jednog naroda - kaže popularni muzičar za Telegraf

  • 24

Nekad je bio predvodnik Novog primitiivizma, s "Nadrealistima" je na satiričan način ispričao priču o državi koje više nema, a sad, nakon srčanog udara koji ga je umalo odveo s ovog sveta, Nele Karajlić je objavio autobiografiju "Fajront u Sarajevu" u kojoj, kako navodi u intervjuu za Telegraf, pravi retrospektivu jednog buntovnika koji posle 2011. igra svoje drugo poluvreme.

- Mnogo toga se izdešavalo, to sam držao u sebi godinama i nakon srčanog udara sam shvatio da je vreme da napišem to što nosim u sebi pre nego odem s ovoga sveta - počinje svoju priču Nele i dodaje da su on i njegove kolege iz "Zabranjenog pušenja" i "Top liste nadrealista" bili toliko iskreni i naivni u ideji o promeni sveta oko sebe da se često tokom pisanja knjige pitao šta bi bilo da su oni tad dobili vlast koju su kritikovali kroz skečeve i pesme. Da li bi zaboravili ono što su hteli da kažu?

- Mi nismo hteli da kontrolišemo ljude i prostor, već da proguramo ideju. Na neki način, kroz knjigu pokušavam da elaboriram ovo pitanje. Sad kad pišem ovo čini mi se kao da pišem o nekoj tamo generaciji koja se zbrisana s mesta istorije, iako je imala ideju i volju da krene na bolje - kaže Karajlić i objašnjava da nakon svega što je preživeo sebe ne smatra ni Sarajlijom, ni Beograđaninom.

- Nikad nisam želeo da osećam pripadnost nijedom gradu ili regiji, već da živim u onim gradovima koji su dovoljno široki. Danas je sve to mnogo izmešano, ima verovatno mnogo Sarajlija u Beogradu, ali i mnogo Beograđana u Sarajevu. Beograd je dovoljno širok da mogu da radim šta hoću, a ja kad radim, volim da me puste na miru - napominje frontmen "No smoking orchestra".

Kao buntovnik po prirodi i muzičar koji je doživeo da se njegov kratki boravak u muzici "prebaci" u sledeći vek, treš kulturu čiji je proizvod turbo-folk smatra tragedijom jednog naroda.

- Ništa lepše ne prikazuje sunovrat u Srba kao taj "selebriti kaltur" u kome mi sad živimo. Turbo-folk je jedini tako lepo opisao propast jednog naroda. To je jedina vrsta muzike na svetu koja ne budi nikakvu nadu. Nemci su u najgorem svom periodu imali Marlen Ditrih i Lili Marlen, Latinska Amerika je u doba diktature imala Violetu Paru, Mercedes Osu, u najgorem periodu Amerike svirao se džez... I uvek je muzika iz tih najgorih perioda budila nadu i sklanjala oblake da uđe tračak sunca. Jedino turbo-folk ne budi nikakvu nadu, on garantuje jedino sigurnu i brzu smrt - zaključuje Nele Karajlić.

(Milan Popović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niks Panto

    16. jun 2014 | 21:22

    Suva istina,turbo folk je najgora postojeća muzika!

  • Алекса

    16. jun 2014 | 21:49

    Сејо воли Ханку и Шабана нервира га оно А по зидовима Сејо је синоћ разбио хипика Сејо је јунак с Вратника Сејо се мало мучи док размишља ал синоћ га није одрадила риба отпуцо јој је одма два шамара кад га је за меву слагала анархија ол,ол Баш Чаршија анархија Сејо се данас супер осећа са албума дас ис валтер 1984. година и важи још данас Неле који си ти видовњак, нећу да кажем неку другу реч да ме не би напали да сам оно што јесам.

  • ©PANCO©

    17. jun 2014 | 01:03

    Sve sto zna da svira peva i glumi doslo u beograd,iz bosne hrvatste slovenije i crne gore i sad ce meni da sole pamet.E ne moze ima da slusam od gusala do sabana i turbo folka i silvane i ljube alicica i zvinka bogdana itd.ON DA MI BUDI NADU .SVASTA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA