POSLUŠAJTE: Da li vam Željkova pesma liči na hit grupe "Koldplej"? (VIDEO)

Uvod pesme "Nije ljubav stvar", koja će nas predstavljati na Evroviziji, dosta podseća na melodiju poznatog britanskog benda. Uostalom, procenite sami...

  • 25

Još se pošteno nije ni zavrtela nova pesma Željka Joksimovića "Nije ljubav stvar" ("Synonym"), a brižljivi pratioci muzičkih zbivanja odmah su pronašli pesmu na koju liči naša buduća evrovizijska numera.

Samo nekoliko sati nakon što je u studiju RTS predstavio pesmu sa kojom će krenuti u novi pohod na Evropu, na internet forumima rasplamsala se rasprava o tome koliko je hit grupe "Koldplej" - "Paradise", čiji početak neodoljivo podseća na delove pesme "Nije ljubav stvar", inspirisao Joksimovića u komponovanju.

Mi smo poslušali, poslušajte i vi, pa uporedite sami:

1. Coldplay - "Paradise"

2. Željko Joksimović - "Synonym"

Da podsetimo, mnogo kontroverzi izazvala je i melodija sa kojom nas je Željko prošli put predstavljao na Eurosongu. Naime, "Lane moje", veliki hit sa kojim je pevač osvojio drugo mesto na manifestaciji u Turskoj 2004.godine, imao je nekoliko identičnih taktova kao i pesma azerbejdžanskog folkera Alikana Samedova "Ti nisi došao", koja je objavljena na kompilaciji "Buddha bar 5" u martu 2003.godine.

Tada se povela i polemika da li su u Željkovoj pesmi "iskopirana" četiri uvodna takta Azerbejdžanca, što bi bilo dovoljno da se pesma proglasi plagijatom, ili pak samo tri, što je dozvoljeno i nekažnjivo u muzičkom biznisu.

Diskusija nije razrešila dilemu, a "Lane" je Željka izbacilo u orbitu i do dan-danas ostalo hit po kome ga najviše pamti publika u Srbiji i šire.

Inače, Joksimović kao da je sudbinski vezan za Azerbejdžan, jer je prošle godije radio aranžman za pobedničku kompoziciju u izvođenju Eldera i Niki, a ove godine će upravo u prestonici Azerbejdžana Bakuu po drugi put braniti boje Srbije na Eurosongu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    11. mart 2012 | 20:55

    Gospodine "strikla", kad se tako busate srpski jezikom u grudi, trebalo bi da ga poznajete malo bolje, te prideve koji se završavaju na -čki, -ski i -ški pišete malim slovom. Dakle, kaže se "srpski jezik", ne "Srpski". Pozdrav.

  • profe profe

    11. mart 2012 | 19:33

    Ne samo paradise, pesnava potsetuva i na piloti - zaboravljeni, na milion godina - ex yu misija, na Dana Glover - It is you (I have loved) Shrek.....

  • Maja

    11. mart 2012 | 17:21

    pesma jeste plagijat, a to sto je napisao Pera, nije bas tako, jer pesma izuzetno lici i ovo definitivno nije trazenje igle u plastu sena!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA