ESTRADA U PANICI: Grci od naših pevača traže milione evra! (FOTO)

Neki od najpopularnijih domaćih izvođača mogli bi da ostanu bez velikog novca budući da su grčki autori čije su pesme navodno kopirali Aca Lukas, Jelena Karleuša, Emina Jahović, Željko Samardžić, Aco Pejović i mnoge druge domaće zvezde, traže naknadu za svoja autorska prava

  • 38

Neki od najpopularnijih domaćih izvođača mogli bi da ostanu bez velikog novca budući da su grčki autori čije su pesme navodno kopirali Aca LukasJelena Karleuša, Emina Jahović, Željko Samardžić, Aco Pejović i mnoge druge domaće zvezde, traže naknadu za svoja autorska prava, a ova cifra iznosi nekoliko miliona evra!

Pre svega, radi se o kompozicijama grčkih pevača koje su tokom prethodnih petnaestak godina bez ikakvih ustupljenih prava snimane i objavljivane na albumima naših pevača, odnosno plagirane.

Rodoljub Stojanović, direktor firme "Rikom Publishing", koja zastupa prava grčkih autora u sporu s našim pevačima i kompozitorima, kaže za Telegraf da postoji na desetine pesama koje su sporne.

- Postoji šira lista izvođača, ne radi se samo o jednom ili dva pevača. Ne bih sada pričao o imenima, jer su neki pevači kolateralna šteta zbog toga što su ih neki takozvani kompozitori navukli u celu priču - navodi Stojanović, koji je na naše pitanje da li se na ovom spisku nalazi Jelena Karleuša, za koju se priča da je, navodno, plagirala petnaestak grčkih pesama, odgovorio:

- Jelena Karleuša je, recimo, jedna od pevačica, s tim da ona nije samo plagirala, već nije ni plaćala neke dozvole grčkim i izraelskim autorima s kojima je radila, što se tretira na isti način kao ovo. Dogovarala se za cifru, koju na kraju nije platila, toliko mogu da vam kažem, jer je moja firma učestvovala u tome.

Stojanović napominje da je njegova firma prošle godine potpisala ugovor s nekoliko grčkih izdavačkih kuća koje zahtevaju da naplate svoja autorska prava i i objašnjava kako će se ovaj spor dalje odvijati.

- Trenutno rešavamo spor, postoji mogućnost da se autori i izvođači nagode oko novca koji treba isplatiti, što je po meni bolja varijanta, jer ukoliko se spor reši sudskim putem, novac koji bi pevači morali da plate za kompozicije može da bude i tri puta veći. Čišćenje prava za jednu pesmu košta od dve-tri hiljade evra, pa naviše, u zavisnosti od toga da li je numera bila hit ili ne. S tim da postoji i onaj deo koji se tiče povrede moralnih prava kompozitora i iskorišćavanje materijala tokom godina, pa se ukupna cifra na sudu može uvećati i do tri puta. Ne želim nikoga da etiketiram da li je kriv ili ne, dok ne sednemo i dogovorimo se - priča Rodoljub Stojanović koji kaže da tačan iznos odštete koju traže Grci predstavlja poslovnu tajnu ali da je u pitanju iznos od više miliona evra.

(Milan Popović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dakson

    24. jun 2014 | 15:58

    Pre 15 godina sam poceo da slusam grcku muziku i u pocetku bio frapiran da skoro svaku pesmu znam da otpevam na srpskom. Nasi pevaci su slavu postigli na grckim hitovima, kao recimo Karleusa koja je prekopirala ceo jedan album Despine Vandi. Despina je tamo popularna kao kod nas Ceca i ima ultra hitove, pa kada to prepevas na srpski imas zagarantovanu popularnost i hit. Kada Grci pocnu da kopaju barem 15 godina unazad, nakupice se tu odstete i vise desetina miliona evra.

  • Valentina

    24. jun 2014 | 20:06

    Bravo za Grke. Sad još samo da se i Turci, Španci i Indijci "sete" da malo preispitaju naše plagijatore, pa da se Srbija konačno vrati pravoj SRPSKOJ izvornoj narodnoj muzici.

  • Atlas

    24. jun 2014 | 15:52

    Eh, a kada sam svojevremeno rekao drugarima da se treba angazovati advokatska kancelarija sa ciljem zastupanja autorskih prava pevaca iz Turske, Grcke, Egipta...te odrati koza (u finansijskom pogledu) ovdasnjoj "muzickoj eliti", oni su me smatrali za neozbiljnog. Podrska svim ostecenim izvodjacima u visemilionskoj naplati duga!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA